Директор Архива БиХ Шабан Захировић: Ово је културна срамота, горјели су фермани, берати, оријентални рукописи, документи из Бечког архива...

Изгорио је фонд Заједничког министарства финансија Аустро-Угарске, збирка поклона и откупа, 40.000 досјеа Дома за људска права БиХ, збирка микрофилмоване грађен из разних архива, фотокопије из Бечких архива...

Anadolija / 08. фебруар 2014

Директор Архива Босне и Херцеговине Шабан Захировић потврдо је за Анадолу Агенц (АА) да су хулигани међу демонстрантима на протестима у Сарајеву запалили један од депоа у којем је била највреднија грађа којом Архив располаже.

Захировић је рекао да је ријеч о непроцјењивој штети. Очекује да истражни органи открију, а суд казни све који су одговорни у спаљивање Архива.

''То је фонд Заједничког министарства финансија Аустро-Угарске, збирка поклона и откупа, 40.000 досјеа Дома за људска права БиХ, збирка микрофилмоване грађен из разних архива, фотокопије из Бечких архива и доста појединачних вриједности. Не могу се више направити оригинали за грађу која једном изгори. Зграду која је запаљена можете направити, али такво благо се не може вратити. Ова грађа је прошла три рата, Први свјетски, Други свјетски рат и овај посљедњи, спашена је, али је данас страдала'', казао је Захировић.

Сва грађа је, казао је, вриједна, али посебно истиче фонд Заједничког министра финансија Аустро-Угарске.

''У збирци је било десетак оријенталних рукописа, изузетне вриједности, неколико, фермана, берата, бурурдија, изузетне вриједности, калиграфских дијела'', додао је.

Није упознат на који начин је настао пожар, да ли су демонстранти упали у зграду и запалили депо Архива или је до запаљења дошло кориштењем разних запаљивих средстава.

''Ормари у којима је смјештена збирка су префарбани бојом... Кад се то запали, то гори ужасно брзо'', додао је.

Нагласио је како је то једна од вриједних збирки и да има примјерака велике вриједносни.

"Мислим да је паљење Архива, без обзира на мотиве и ко је то урадио, огромна културна срамота. То је благо БиХ. Ми ћемо сутра почети утврђивати колико је страдало грађе, дио ће можда бити могуће конзервирати. Али знате како је кад књиге горе", закључио је Захировић.

Током демонстрација у Сарајеву запаљена је зграда Предсједништва БиХ, Владе Кантона Сарајево и Опћине Центар.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.