Директор ЕПБиХ тврди: Примања копача у руднику “изађу” на око 1.800 КМ

Један од захтјева, који су истакли рудари на протесту у Сарајеву, односи се на “стављање ван снаге једностране одлуке послодавца у рудницима угља у саставу Концерна о примјени новог правилника о раду и правилника о радном учинку”.

klix.ba / 25. новембар 2021

Директор Јавног предузећа Електропривреда БиХ Адмир Анделија изјавио је да већ два дана представници Владе ФБиХ и овог предузећа покушавају успоставити комуникацију и дијалог с представницима синдиката рудника угља да би на трезвен начин разговарали о свим проблемима када је ријеч о функционисању концерна ЕПБиХ.

“Ми смо тренутно у једној пат позицији у којој сидникат не дозвољава, нити жели било какве разговоре. Имамо ултимативне захтјеве који су нажалост у једном дијелу потпуно нереални, који доносе један огроман трошак, како за Електропривреду БиХ, тако и за све руднике у саставу концерна ЕПБиХ”, изјавио је Анделија.

Један од захтјева, који су истакли рудари на протесту у Сарајеву, односи се на “стављање ван снаге једностране одлуке послодавца у рудницима угља у саставу Концерна о примјени новог правилника о раду и правилника о радном учинку”.

“Оно што је кључно јесте одбијање Синдиката да испуни потписане обавезе из Колективног уговора и споразума од 19. маја ове године у којима смо се и ми и Синдикат радника рудника Федерације БиХ обавезали да израдимо правилнике о раду и радном учинку. Читаво смо љето изгубили у тим ‘шумовима у комуникцији’ гдје је синдикат упорно одбијао да у томе учествује без обзира на то што је потписао”, навео је Анделија.

Једна од највећих дезинформација која се чула током ова два дана, према његовим ријечима, јесте да ће плата копача бити 570 КМ. Анделија је нагласио да то апсолутно није тачно.

“Плата копача по садашњем моделу обрачуна плате тренутно износи 1.371,4 КМ у РМУ Крека, у руднику Мрамор и то је плата за упосленика који има 15-ак година радног стажа у РМУ Крека. По новом моделу обрачуна плате, тај упосленик ће имати плату од 1.388,5 КМ. У једној и другој варијанти сљедује накнада за топли оброк која се исплаћује у износу од 15-ак КМ за сваки одрађени дан, односно нешто више од 300 КМ на мјесечном нивоу”, илустрирао је директор ЕПБиХ додајући да плата копача из овог примјера ‘изађе’ на око 1.800 КМ.

Анделија је рекао да Синдикат стално потенцира да је основна плата 570 КМ, те да нажалост досад нису имали потпуну примјену колективног уговора у важећим докуметима.

“У важећим документима плата није разложена на основну плату, накнаду плате за радни учинак и накнаду на плату. Овим моделом то троје је разложено и чињеница јесте да је основна плата 570 КМ уз отежане услове, минули рад и све остало. Међутим, на то има и накнада за радни учинак и има остали дио накнада као што су ноћни рад, рад празником итд. Када је у питању копач у руднику Мрамор, плата из овога примјера ће бити за неких 15 до 20 КМ виша него што је тренутно”, додао је Анделија.

Ступањем на снагу правилника о раду и правилника о радном учинку стичу се услови да ступи на снагу већ донесени нови правилник о организацији и нова систематизација и ту је, како је казао Анделија, кључ проблема јер се на темељу правилника о организацији и систематизацији, број извршиоца унутар рудника смањује на потребан број. То је конкретно у Креки за неких 300 упосленика мање, али искључиво из непроизводног дијела рудника. Анделија је нагласио да су и за те упосленике направили адекватне програме збрињавања.

Један од истакнутих захтјева рудара односи се и на “доношење плана и програма увезивања радног стажа радницима у рудницима угља у саставу Концерна ЈП Електропривреда (ЕП)”.

“У предходних 20 до 25 година рудници у саставу Концерна ЕПБиХ, дакле шест рудника, направили су укупан губитак, односно износ неплаћених средстава по основу ПИО и здравственог осигурања премашује 500 милиона КМ. Синдикат тражи да се та средства обезбједе како би се увезао стаж за све упосленике унутар рудника. То је огроман износ средстава и то је у суштини немогуће наћи унутар Електропривреде и ријешити без неке системске мјере”, навео је Анделија за Клиx.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.