Директор Свјетске здравствене организације: Људска солидарност мора постати заразнија од самог вируса

Тај невјероватни дух људске солидарности мора постати заразнији од самог вируса. Иако ћемо можда бити физички раздвојени једни од других неко вријеме, можемо се ујединити на начине на које никада раније нисмо”, казао је Гхебреyесус.

M.P. / 18. март 2020

 

У протеклој седмици дошло је до наглог пораста броја случајева заразе вирусом ЦОВИД-19. Више је случајева заразе и смртних случајева у остатку свијета него што их има у Кини. Такође се убрзано проводе мјере социјалног дистанцирања, као што је затварање школа и отказивање спортских догађаја и других окупљања, казао је директор Свјетске здравствене организације (WХО), Тедрос Адханом Гхебреyесус, у обраћању медијима у понедељак.

Али нисмо видјели довољно ревносног тестирања, изолација и праћења контаката – што је кључно у борби против епидемије, нагласио је.

Мјере социјалног дистанцирања могу помоћи да се смањи преношење вируса како би здравствени системи могли да се носе са ситуацијом. Прање руку и кашљање у лакат могу смањити ризик за вас и за друге. Али сами по себи ови поступци нису довољни да зауставе пандемију. Потребно је комбинација различитих мјера и неопходно је да све државе предузму свеобухватне мјере, упозорио је.

“Најефективнији начин да се спријечи зараза и сачувају животи јесте да се прекину ланци преноса. А да бисмо то постигли, морамо тестирати и изоловати. Не можете се борити против ватре са повезом на очима. И не можемо зауставити ову пандемију ако не знамо ко је заражен. Имамо једноставну поруку за све земље: тестирање, тестирање, тестирање.”

“Тестирајте све случајеве код којих постоји сумња на заразу. Ако тест буде позитиван, изолујте их и сазнајте са ким су били у блиском контакту уназад два дана прије него што су добили симптоме, а затим тестирајте и те људе”, савјетује Гхебреyесус.

Сваког дана, све више тестова се производи како би се задовољила глобална потражња. WХО је испоручила готово 1.5 милиона тестова у 120 земаља. Радимо са компанијама да се повећа доступност тестова за оне којима су најпотребнији, казао је директор WХО.

WХО савјетује да сви потвђени случајеви, чак и са блажим тегобама, треба да буду изоловани у здравственим установама, како би се спријечило даље преношење и пружила адекватна њега.

“Али схватамо да су многе земље већ премашиле своје капацитете да би збринуле благе случајеве у намјенским здравственим установама. У тој ситуацији, приоритет треба да буду старији пацијенти и они са хроничним болестима.”

Неке државе су прошириле своје капацитети користећи стадионе и спортске дворане за блаже случајеве, а тешко и критично обољели смјештени су у болнице. Друга опција је да пацијенти са благим тегобама буду изоловани и његовани у њиховим домовима.

Њега заражених код куће може изложити остале у домаћинству ризику, тако да је изузетно важно да његоватељи прате смјернице WХО о томе како да пружају његу што безбједније.

На примјер, и пацијент и његоватељ треба да носе медицинску маску када су заједно у истој просторији.

Пацијент треба да спава у одвојеној соби од других и да користи одвојено купатило.

Требало би да једна особа, по могућности онај ко је доброг здравља и нема хроничних обољења, брине о зараженом.

Након сваког контакта са пацијентом или његовим непосредним окружењем, његоватељ треба да опере руке.

Људи заражени вирусом ЦОВИД-19 могу и даље инфицирати друге након што оздраве, тако да ове мјере треба наставити најмање двије седмице након што симптоми престану.

До краја овог периода не треба примати посјетиоце.

“Ово је озбиљна болест. Иако докази које имамо показују да особе преко 60 година старости сносе највећи ризик, има и младих људи, укључујући и дјецу који су умрли.”

WХО је издала нове клиничке смјерници, са детаљима о томе како његовати дјецу, старије особе и труднице.

“До сада смо видјели епидемију у државама са напредним здравственим системима. Али чак и они се тешко носе са ситуацијом. Како се вирус буде кретао према сиромашнијим земљама, дубоко смо забринути какав би утицај могао имати на становништва са великим бројем људи заражених ХИВ-ом, или међу неухрањеном дјецом”, казао је Гхебреyесус и позвао све земље и све појединце да ураде све што могу како би спријечили преношење вируса.

“Прање руку ће смањити ваш ризик од инфекције. Али је то такође и чин солидарности јер смањује ризик да ћете ви заразити друге у својој заједници и широм свијета. Урадите то због себе, ал ии због других.”

Такође тражимо од људи да покажу своју солидарност тако што ће се суздржати од стварања залиха основних потрепштина, укључујући лијекове, казао је он.

Гомилање залиха може изазвати несташицу лијекова и других основних производа, што може погоршати патњу.

Захвалио је свима који су допринијели Фонду солидарности за борбу против ЦОВИД-19.

Откад је Фонд формиран у петак, више од 110,000 људи донирало је готово 19 миллион америчких долара.

“Ова средства ће помоћи да купимо дијагностичке тестове, средства за рад за здравствене раднике и за подршку истраживању и развоју.”

Такође је захвалио различитим секторима друштва, организацијама и појединцима који дају свој допринос у борби против пандемије.

“Ово је глобална здравствена криза која ће обиљежити наше вријеме. Дани, седмице и мјесеци пред нама ће ставити на тест нашу одлучност, наше повјерење у науку, нашу солидарност.”

Кризе попут ове могу извући најбоље и најгоре из људи, подсјетио је.

“Сигуран сам да сте као и ја били дирнути видео снимцима људи који аплаудирају здравственим радницима са својих балкона или причама о људима који нуде да купе намирнице старијим особама у својим заједницама.Тај невјероватни дух људске солидарности мора постати заразнији од самог вируса. Иако ћемо можда бити физички раздвојени једни од других неко вријеме, можемо се ујединити на начине на које никада раније нисмо”, казао је Гхебреyесус.

“У овоме смо сви заједно, И једино заједно можемо побиједити. Правило ове игре је: заједништво”, поручио је на крају.

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.