Директорица проговорила: Градоначелниче, зашто не довезете багере! Скрнављење споменика и криминални уговори

Народно позориште у центру скандала! Директорица тражи одговорност оних који су склапали штетне уговоре и уништавали споменик културе, те позива градоначелника Станивуковића да довезе багере.

Milovan Matić / 23. јул 2021

 

Прије неколико година градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић говорио је да су кафићи наслоњени на Народно позориште ругло, а данас исте те угоститељске објекте легализује. 

Због тога га директорица пита да ли се његово мишљење промијенило и да ли за њега ови објекти више не представљају ругло.

„Можда је сад ругло институција културе која омета рад истих тих угоститељских објеката. Шта се десило у промјени става?“

Стаклена башта у улици Бана Милосављевића нема употребну дозволу. Тај локал је иначе прикључен на све комуналне прикључке Народног позоришта и то су све изразито неповољни уговори. 

А ради се о уговорима потписаним између Жељка Савића и бившег директора Народног позоришта РС Ненада Новаковића.

Наиме, спорни уговор односи се на кафић(е) код Народног позоришта који су у власништву Жељка Савића, а сам уговор је потписан 20.8.2019. године, тј. нешто више од годину дана прије одласка са власти бившег градоначелника.

Анекс ИВ уговора одредио је да Савић закупљује простор од око 350м² (стаклена башта према Улици Бана Милосављевића, стаклена башта према Улици краља Петра И Карађорђевића и на спрату Народног позоришта просторије клуба) за 1.200 КМ мјесечно, што дође близу 30 фенинга по метру квадратном за простор у центру града. Уговор је потписан на 10 година!

Невјероватна ствар је да су у закуп просторија урачунате и комуналије, тако да практично направи већи трошак Позоришту него што плати за кирију.

Директорица позоришта Маја Додиг због тога поставља питање како је издата у мају мјесецу употребна дозвола за локал у улици Бана Милосављевића коју није до тада посједовао, посебно имајући у виду да за то нема комуналне сагласности. 

“Како је извршен технички пријем и издата комунална дозвола. Такође, Републички завод за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа, у складу са одлуком о измјенама и допунама одлуке о проглашењу историјског споменика Народног позоришта РС националним спомеником БиХ, утврдио је мјере заштите којима је прописано да су на простору националног споменика дозвољени радови на текућем одржавању, конзерваторско-рестаураторски радови, као и радови којима је циљ презентација националног споменика, те да све непримјерене интервенције на објекту урађене након доношења одлуке о проглашењу историјског споменика, доградња дијелова објекта на југоисточној и југозападној страин, то су ти објекти, рекламни панои на југозападној страни и интервенције на кровним терасама треба да се уклоне”, тврди Додиг.

Она наводи да је НПРС упознало кабинет градоначелника и администрацију Града Бањалуке о овом ставу којим се све досадашње сагласности у вези са интервенцијама и надоградњама на згради Народног позоришта стављају ван снаге. 

“Али, ово се упорно игнорише. Па гдје су сад багери, уважени градоначелниче, да браните споменик.” 

Директорица је рекла да је једна од најодговорнијих особа за све што је урађено у овом случају на штету Народног позоришта бивши директор Ненад Новаковић и да ће она ако треба поднијети кривичне пријаве.

Додиг се данас обратила медијима, заједно са представницима Удружења РеСтарт Српска, који су први покренули причу о штетним уговорима између Народног позоришта и власника угоститељских објеката.

Мирко Комљеновић из Рестарта каже да им се директорица позоришта обратила јер су управо они недавно о томе говорили и да покушају заједно да алармирају јавност и све упознају са криминалом који се дешава. 

“Нама није битно ко је у којој политичкој партији, већ нам је важно да указујемо на криминал да бисмо заштитили наше, како то име каже, Народно позориште.”
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.