Дјела фотографкиње Бригитте Лацомбе дио Сарајево Филм Фестивала

На отварању је Бригитте Лацомбе изразила задовољство због прилике да њене фотографије буду дио Сарајево Филм Фестивала, а изабране су посебно за тај фестивал.

BUKA portal / 18. август 2019

 

Угледна фотографкиња Бригитте Лацомбе изложила је у Умјетничкој галерији БиХ у Сарајеву 40 фотографија великог формата, ријетких и интимних тренутака из њезине дугогодишње сурадње с утјецајним филмским ауторима, откривајући поглед изнутра на кинематографију.

На отварању је Бригитте Лацомбе изразила задовољство због прилике да њене фотографије буду дио Сарајево Филм Фестивала, а изабране су посебно за тај фестивал.

- Имам много фотографија, а свака изложба је другачија. Посебно се бира, зависно од тога шта фотографија представља у одређеном тренутку - казала је новинарима. Ипак, није жељела открити која јој је од тих фотографија и најдража.

Директор СФФ-а Мирсад Пуриватра истакнуо је на отварању да је главни зид изложбеног простора посвећен добитнику 'Срца Сарајева' мексичком редатељу Алејандру Гонзалезу Иñáрриту и његовом филму.

Издвојио је и фотографију француске глумице Исабелл Хупперт којој ће Сарајево Филм Фестивал за свој 25. рођендан одати признање за изузетан допринос филмској умјетности, као и још неколико умјетника који су раније били гости тог фестивала.    

Лацомбе је почела радити на филмовима 1975. године, кад је позвана на сет филма 'Сви предсједникови људи' Алана Ј. Пакуле. Убрзо након тога позвана је и на филмски сет 'Блиски сусрети треће врсте' Стевена Спиелберга.

Цијењена је због сурадње с редатељима, али и због портретирања глумаца током снимања и изван сцене. Посљедњих 25 година сурађује с Мартином Сцорсесеом у свим његовим продукцијама, најрецентније на филму 'Тхе Ирисхман' (Ирац) чија је премијера планирана за јесен ове године.

Изложба фотографија Бригитте Лацомбе уприличена је у поводу 25. годишњице Сарајево Филм Фестивала (СДФФ), а у Умјетничкој галерији БиХ бит ће постављена до 7. септембра.      


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.