Дјетету су у школи рекли да му мама није нормална јер га није уписала на вјеронаук

Божић и Ускрс проводим с обитељи. Увијек је окићено и припремају се свечани оброци, волим сав тај комерцијални кич, казала је Јелена Б.

rtl.hr / 20. септембар 2019

pixabay

Хрватска је земља религиозних људи ако је вјеровати статистичким подацима који кажу да се чак 86 посто становништва декларира католицима, 4,5 посто православцима и 1,5 посто муслиманима, док се истовремено атеистима изјашњава тек 3,81 посто становништва.

А како је то живјети као атеисткиња у Хрватској, која се често сусреће с различитим предрасудама, описала је 38-годишња Загрепчанка Јелена Б.: ''С осудом сам се углавном сусретала раније, у адолесцентској доби. Није ме претјерано погађало, а и помогло ми је да развијем критерије о томе какве људе не желим у својој околини''.

''Вјерујем да је људима у мањим срединама теже. Као мајка осмогодишњака пратим све везано за дјецу и овакве теме. Знам да одређен број атеиста дјеци препушта - прије уписа у први разред основне школе - избор о томе хоће ли похађати вјеронаук или не. Ако их упишу, најчешће се то оправдава тиме да 'је дијете то жељело'. У мом конкретном случају, син ми у доби од 6,5 година није имао појма што је уопће вјеронаук па није нити могао изјавити да би га желио похађати у школи. Сматрам вјеронаук изнимно штетним и сасвим сам сигурна да баш ничиме не би користио моме дјетету. Дакле, моја је дужност да га заштитим од тога. Што се жеља тиче, дјеца би жељела и, примјерице, искушати могу ли летјети као Суперман, жељела би пити само Цоца-Цолу сваки дан, жељела би играти игрице или гледати ТВ програм непримјерен њиховој доби. Потпуно идентичном логиком којом сину не дозвољавам такве 'жеље', рекла је Јелена Б. за 100посто.хр

Досад је њено дијете у школи међу вршњацима имало тек једно изравно неугодно искуство: ''Нека од дјеце из разреда с којим мој син иде у продужени боравак рекла су му, цитирам, 'да му мама није нормална, зато што га није уписала на вјеронаук'. Одговорио им је коментаром да нормални нису они који вјерују у измишљене глупости и успут их 'обавијестио' да не постоји ништа и нитко од ликова из наставе вјеронаука, баш као ни Дјед Мраз, Зубић-вила, и томе слично. Било је суза, но не с његове стране. Остале проблеме, попут приједлога равнатеља да остане сам у учионици за вријеме молитве и благослова на школској приредби, дијете засад није изравно доживјело, тиме се ја бавим''.

''У његовом разреду, на вјеронаук их не иде троје, од укупно 18 ученика. Трудим се учити своје дијете да већина није увијек у праву, да било што није добро и исправно само зато што већина тако ради и да нема ничег лошег у 'бити другачији''', истакнула је Јелена Б. , а на упит како проводе благдане, конкретно Божић и Ускрс, одвратила је: ''Божић и Ускрс проводим с обитељи. Увијек је окићено и припремају се свечани оброци. Волим сав тај комерцијални кич који прати Божић и уживам у уређењу стана и припремању поклона за сина. Уопће то више не доживљавам као нешто повезано с вјером. На послу понудим замјену смјене колегама за те дане, нпр. Бадњак, ако знам да прослављају и да им је битно да су код куће''.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.