Дјевојка са заставом: Како је настала највиралнија фотографија чешких масовних протеста у Прагу

Пред више од четврт милиона људи

BUKA / 04. јул 2019

foto skrinšot Milan Jaroš Repsket


Тридесетогодишња архитектица Магдалена Хавловá је већ популарна. Њена фотографија коју је недавно снимио фоторепортер магазина Респект Милан Јарош, на највећим протестима у Чешкој након Баршунасте револуције 1989.године, вјеројатно је постала највиралнија фотографија тог догађаја, поставши тако својеврсни симбол протеста, јавља магазин Респект.

Снимак ју приказује у тамној љетној хаљини, леђима окренутој апарату, како држи чешку заставу у десној руци. Испод ње, стотине хиљада људи, а иза њих силуета сунчаног Прага.

С пријатељима се требала нашла у стану на посљедњем спрату ови , за чешку комунистичку градњу типичних објеката, а њихов првобитни план је био да направе протестни транспарент.

Међутим стицајем околности, она је закаснила а транспарент "Наша земље не цвјета" већ се вијорио изнад људи. Управо овај мото довео ју је, заједно са више од четврт милиона демонстрааната, на Летну, гдје је и настала поменута фотографија.

У једном тренутку изашла је с пријатељима на кров. Неки од њих су са собом донијели заставу, наизмјенично ју држећи, а онда је застава дошла до ње. 

"Подигла сам ју високо, како бих успоставила контакт са људим доле. То ми је било некако природно ”, каже она. Није ни била свјесна да иза ње постоје фотографи који су дошли да направе што бољи снимак огромне количине људи из ове перспективе. 

"Тек касније сам сазнала да је фотографија направљена, кад су ми пријатељи почели слати поруке да су ме видјели. Онда сам "осванула на интернету". Био је то чудан осјећај - каже.

Било је више разлога да се нађе на Летној. “Ја нисам човјек који одмах и брзо осуђује политичаре. Али ситуација је отишла предалеко”, објашњава она. 

“Андреј Бабиш је казнено гоњен, у сукобу је интереса, његове компаније су повезане с државом. И не показује никакву саморефлексију о ономе за што је оптужен."

Демонстрације су превентивне и нужне - учествовала је и на протестима прије овог 

"Протести су важни јер врше притисак на владине политике да не чине неповратне промјене. Неопходно је да и премијер и министри знају то смета огромном броју људи и да су под јавним надзором". каже она.

Такођер ће бити на предстојећим демонстрацијама уочи 17. новембра, када земља обиллежава тридесетогодишњицу ослобођења од тоталитаризма. Ово схватам и као разлог за размишљање о опозицији. Да израде теме које би могле занимати гласаче Андреја Бабиша. За сада тога немае ”, каже она, али не размишља о активном уласку у политику, налази се у архитектури.

Заинтересирана је за урбанистичко планирање и а посебно за повољно становање за оне који си га данас не могу приуштити. “Студирала сам и живјела у иностранству, сада желим остати овдје. И бити некако корисна друштву у којој сам рођена и у којем одрастам ”, каже Магдалена Хавловá.

 

Превод БУКА
текст из чешког магазина Респект

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.