До када ће грађани оболијевати и умирати због загађења из термоелектрана?

Босна и Херцеговина је међу земљама у Европи које су највише погођене онечишћењем из термоелектрана на угаљ.

Maja Isović Dobrijević / 18. јун 2019

Foto: BUKA

 

Нажалост и поред те чињенице, ми смо једна је од ријетких Европских земаља у којој политичке елите и енергетски лобији и даље планирају изградњу нових термоелектрана, које би могле негативно утицати на квалитету зрака и јавно здравље још неколико десетљећа. Тим поводом је Греенпеаце објавио нову анализу "Процјена утјецаја планираних термоелектрана, Тузла блок 7 и Бановићи, на квалитет зрака, загађење и здравље становништва".  

Ова студија процјењује утицај двије предложене термоелектране, Тузла блок 7 и Бановићи.

"Уколико би дошло до њихове изградње и рада, емисије из ових постројења би нанијеле значајну штету јавном здрављу, укључујући процијењених 30 преурањених смрти годишње, као и 7600 дана боловања, 470 астматичних напада код дјеце, 25 хоспитализација и 40 случајева дјеце обољеле од бронхитиса годишње. Уколико ова постројења буду радила 30 година, процијењени кумулативни здравствени утјецај, за тај период, би био 960 преурањених смрти", стоји у анализи.

Даље се истиче да емисије из термоелектране доприносе околним концентрацијама ПМ2.5, НО2 и СО2, које доводе до повећања ризика за како акутне, тако и за хроничне болести и симптоме. Утицаји се шире неколико стотина километара од термоелектрана и утичу на квалитет ваздуха, посебно у Хрватској, Србији, Црној Гори, Албанији,Словенији и Италији.

 

Денис Жишко из Центра за екологију и енергију из Тузле рекао је да преко пет деценија термоелектране у БиХ некажњено трују околиш и своје и становништво сусједних држава.

"Сада се планира изградња нових блокова који ће наставити угрожавати здравље становништва, што је доказано и овом анализом. Крајње је вријеме да БиХ доносиоци одлука прихвате чињеницу да сектор угља доноси више штете него користи за  грађане БиХ и да што прије почну правити озбиљне планове за декарбонизацију енергетског сектора", истакао је Жишко.

 

 

 

Детаљну анализу можете пронаћи ОВДЈЕ


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.