ДО САДА у 2019.ГОДИНИ СТРАНЦИ ПОТРОШИЛИ ПРЕКО 83 МИЛИОНА МАРАКА: Откривамо ко и коју робу су највише куповали у БиХ

У току осам мјесеци 2019. године страни држављани су поднијели укупно 261. 116 захтјева за поврат ПДВ-а у Босни и Херцеговини у износу од 12,065,866.71 КМ, показују подаци УИО БиХ достављени порталу БУКА

BUKA / E.P. / 08. октобар 2019

Укупна вриједност робе коју су страни држављани у поменутом периоду купили и изнијели из БиХ износи 83,041,553.21 КМ.

Кад су у питању гранични прелази на којима су највише подносили захтјеви за овјеру иступања робе из БиХ а које су подносили страни држављани, свакако можемо истаћи гранични пријелаз Орашје, Изачић, Хукића Брдо, Градишка, Брчко, Шамац, Увац, Ивањица, Горица... Највећим дијелом се ради о роби широке потрошње за домаћинства, текстилу и текстилним производима...

Инструкцијом о поврату ПДВ-а страним држављанима прописују се услови и начин поврата пореза на додату вриједност страним држављанима који износе добра купљена у Босни и Херцеговини, на која је плаћен ПДВ-е, изван царинског подручја Босне и Херцеговине.

Страни држављани, који остварују право на поврат ПДВ-а у смислу овог прописа, су физичка лица која немају пребивалиште у Босни и Херцеговини. Та лица имају право на поврат ПДВ-а на добра која купе у Босни и Херцеговини и та иста добра изнесу у пртљагу са собом изван царинског подручја Босне и Херцеговине.

Важно је напоменути да се право на поврат ПДВ-а не односи на изнесена минерална уља (петролеј, дизел-гориво, уље за ложење, екстра лако и лако специјално, моторни бензин безоловни, моторни бензин), алкохол и алкохолна пића и прерађевине од духана.

У Босни и Херцеговини су највише куповали грађани сусједних земаља Србије, Хрватске и Црне Горе. Најчешће се ради о роби широке потрошње.

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.