ДОБИЛИ СМО СУПЕРСТАР ПОЛИТИЧАРЕ Перформери и интернет сензације! Да ли је Драшко нови Додик?!

Опозициони политичари Драшко Станивуковић и Небојша Вукановић показали су шта то значи бити “суперстар” политичар!

Milovan Matić / 09. јул 2019

Наиме, на протестима које су у протекле двије седмице ови опозициони политичари организовали заједно са колегиницом из скупштинских клупа Јеленом Тривић, могло се примијетити нешто ново на овдашњој политичкој сцени. 


А то је одушевљеност и занесеност новим политичарима, у првом реду Станивуковићем и Вукановићем. Оно што је и те како било занимљиво гледати јесте тај нови моменат међу млађом популацијом која се окупила на овим протестима, гдје се велики број њих нагуравао само да би направили селфи са Драшком или Вуканом. 

Наравно, ни старији нису стајали по страни. Напротив, љубили су им руке, грлили их, развлачили по парку. 


Све указује на то да ови политичари и те како уживају симпатије дијела јавности, а стручњаци тврде да је за то највише заслужна њихова популистичка политиика, која у добром дијелу живи у виртуелном свијету.
Они који прате политичку ситуацију у БиХ кажу да су ова два политичара, који долазе из нове генерације, уз помоћ својих свакодневних перформанса, чија је видљивост захваљујући друштвеним мрежама постала огромна, прилично раздрмали учмалу сцену. 

 

Тако да, када узмемо у обзир њихову жељу за популарношћу, популистички приступ политици, букаджијске наступе, перформансе и све то увежемо са друштвеним мрежама, резултат су “суперстар” политичари који су покупили симпатије једног дијела млађе популације.


Политичка аналитичарка Тања Топић наводи да је одушевљеност Станивуковићем и Вукановићем, која је завладала међу дијелом популације, резултат потребе да се тражи ауторитативни вођа.


“Матрица је и овдје, као у неким случајевима раније, иста, само су актери и неки сегменти измијењени. А то је матрица идолопоклонства, односно тражења тих звијезда међу политичарима са којима се грађани идентификују. То је то ауторитативно насљеђе, гдје ми увијек тражимо вођу са којим ћамо се идентификовати, којег ћемо глорификовати. Ми знамо за ту врсту еуфорије која је владала око Милорада Додика када су и жене падале у транс, биле занесене његовим плавим очима и слично. А сада имамо ту исту идентификацију, само са младим људима, у којима се тражи тај објекат обожавања. И та матрица није ништа ново, она је нешто што нас прати кроз деценије. То је једноставно тај стил или посљедица наше политичке културе”, каже Топић.

 

Она наводи да су Станивуковић и Вукановић опозициони политичари данашњице који користе сваки тренутак за промоцију, при чему не маре много за поруке које пласирају.


“Они су производ овог времена, односно производ темпа живота који је премјештен у виртуелну сферу. Ту вам свака порука буде у употреби, у зависности од броја лајкова, веома кратко и за неколико сати њу смјењује брзином муње нека друга порука. Услијед тога, нико нема времена у том смјењивању да води рачуна о дуготрајности поруке која се врло брзо заборавља, што су они веома вјешто укапирали. Њих двојица су схватили на који начин функционише та нова политичка генерација и како функционишу ти нови нараштаји. Тако да, млађа генерација је та која се врло лако идентификује са Драшком Станивуковићем и Небојшом Вукановићем, који политику доживљавају као свакодневни перформанс”, каже Топић.


Комуниколог Младен Бубоњић тврди да опозиционари треба да постављају питања и да критички резонују и доводе у сумњу, не само званичну политику него и сва друштвено-политичка дешавања у било ком друштву. 

 

Међутим, наводи он, када говоримо о недавним протестима и опозиционој тројки, ово је дословно "оне ман схоw". 


“То је само наставак оног што је Драшко радио пред локалне изборе и пред опште изборе, а то је самостално грађење позиције и претварање свега у терен за личну политичку промоцију. То није ништа ново. Оно што је мени привукло пажњу јесте што се Јелена Тривић укључила у то и мислим да је она једина ушла искреног срца у ову причу. Због тога би могла сагорити кад схвати како функционише овдје политика и да напусти политику или да постане као и све остале ајкуле које пливају овим нашим политичким морем већ годинама. А што се тиче Вукановића, он је негдје на пола, између изградње личног угледа као једног од најбучнијих опозиционара и искрених побуда”, рекао је Бубоњић за БУКУ.  

Он наводи да је овај начин политичког наступања нешто што смо имали прилике да гледамо међу популистима у Европи и да, посебно се осврћући на Станивуковића, и наши политичари почињу све више да упражњавају те методе.

 

“Популизам је тренд посљедњу деценију и све зависи из ког спектра он долази. Популизам је постао ‘маинстреам’ у свјетској политици и сад полако долази и код нас у оном облику у ком је и у свијету. Ако имате довољно средстава, као што то има Станивуковић, ако имате релативо успјешну кампању и савјетнике, можете доћи до тога да, као он на претходним изборима, имате највећи број појединачних гласова. Тако да, вјероватно ће се тај популистички модел и даље развијати”, каже Бубоњић, објашњавајући како људи на све то код нас реагују.


 
“Популизам има ту заводљивост, носи са собом примамљиву причу и обећања на која људи који нису довољно упућени лако падају. Тако су овдје лако пали и на те Драшкове празне приче, у једној мјери и Вуканове, а како ће се даље развијати њихови наступи зависи од тога колико се они одлуче одржавати тај интензитет својих порука, прије свега популистичких. Тако да, с времена на вријеме можемо очекивати чупање неког асфалта или улазак у школе, неко букање, али не у циљу скретања пажње на друштвене проблеме, већ за изградњу сопствене позиције”, каже Бубоњић.

Остаје отворено питање колико ће ови млади и веома активни политичари успјети искористити своју популарност коју су за сада градили на жестоким критикама власти, те да ли ће уз свакодневна указивања на проблеме, сталне перформансе и константну медијску пажњу коју су усмјерили на себе, успјети задржати курс и истрајавати на рјешавању проблема о којима су говорили "јуче".  

 

За сада су новим начином популистичког дјеловања свакако успјели раздрмати, збунити, па чак и унијети немир међу владајућим структурама.
 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.