Добро се СДА отворила: Изабрано нула Срба, нула Хрвата, нула осталих, нула младих и 1 жена!

„Тишина тамо, ако неког не занима овај Извјештај може отићи на кафу или изаћи напоље“, ријечи су новог/старог предсједника Странке демократске акције Бакира Изетбеговића.

Amina Čorbo-Zećo/ Patria / 16. септембар 2019

Оваква наредба праћена је љутитим изразом лица Изетбеговића, а више од 1.000 људи упутило је аплауз! Крв се леди у жилама.

Отприлике политика Изетбеговића и СДА своди се на исто, „ако ти се не свиђа стање у странци, напусти је“, „ако ти се не свиђа стање у држави, напусти је“, „ако не видиш 100.000 радних мјеста, погледај боље“, „ако се нама не свиђа дјеловање појединаца, бит ћеш истјеран“.

Заправо, ситуација је таква да се у демократској СДА дошли до пораза демократије, а то се огледа у чињеници да имамо једног кандидата за лидера СДА.

Основни демократски постулат је прекршен, нити су други бирани, а нити су у коначници имали право бити бирани.

Можда би Суд у Стразбуру имао посла у овом случају, нешто као у пресуди „Сејдић-Финци“. Најава конгреса СДА данима је ишла у смјеру да се ова странка отвара према младима, женама, људима који нису Бошњаци.

Резиме конгреса на крају изгледа овако девет замјеника предсједника од тога 0 Срба, 0 Хрвата, 0 осталих, 0 младих и 1 жена! Једини глас разума и трачак наде својим јавним иступом понудио је Шемсудин Мехмедовић, додуше, изостала је подршка колега.

Неки су истомишљеници, али и сматрају да је и фамозна Декларација прилично радикално постављено из разлога што није дефинисано с којим политичким субјектима и партнерима ће евентуално доћи до тог циља.

„Ми сви имамо жељу да БиХ једног дана буде земља свих људи који је доживљавају својим. Ми имамо проблем са политикама наших сусједа. Високо и радикално су постављени циљеви у овој декларацији, да ли ћемо их остварити? Ја сам скептик обзиром на политичку кризу у БиХ и изостанак политичких фактора који БиХ доживљавају као своју", казао је Мехмедовић.

Један високопозиционирани СДА чимбеник каже шапатом да му је дојам да већина на конгресу мисли као Мехмедовић, али као да су опијени СДА предсједником. Мисле каже и на рахметли Алију Изетбеговића и осјећају страх од непознатог. Они од непознатог, а грађани БиХ од познатог! Од познатог, јер је у својим посљедњим говорима први предсједник РБиХ спомињао ове који данас владају у негативном контексту, као да их је наслутио. Говорио је о неправди, коју данас више неко ико осјете они који су се борили за БиХ.

Упозорио је Мехмедовић да је један кандидат погубно рјешење за будућност СДА. „Генерира се страх међу чланством странке, сви знају гдје је проблем и тежиште проблема али нико нема храбрости да то каже. Ја сам прошли пут о томе говорио. Овим измјенама статута у којем има и добрих рјешења, задња измјена је пресликано од АК Партије можда чак ХДЗ-ових рјешења. То је потпуна концентрација моћи у предсједнику, то је предсједнички систем“, поручио је Мехмедовић.

Није Мехмедовићу одговорио Изетбеговић, али уколико се убрзо не појаве нове снаге које би реално сагледале сву погубну политику СДА која оваквим дјеловањем нагриза своје тијело, реченица с почетка текста неће ни требати, чланство ће само говорити „има изаћи“.

 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.