Додик без подршке за своје поступке: Ово је жртвовање цијелог народа зарад нереалних политичких циљева

Понашање предсједника СНСД-а Милорада Додика након што је Високи представник Валентин Инцко наметнуо измјене Кривичног закона није наишло на одобравање међу политичарима у Републици Српској.

Milovan Matić / 26. јул 2021

Додик је одмах по доношењу допуне Кривичног закона БиХ, којима се забрањује и кажњава негирање гоноцида и ратних злочина казао да је спреман на дисолуцију и проглашавање самосталности РС, да ће предложити забрану дјеловања Суда и Тужилаштва БиХ наподручју РС, покренуо петицију којом негира геноциде…

Иако јединствени у ставу да је ова одлука Инцка лоша, те да се не смије олако прихватити, из опозције су бурно реаговали на поступке Додика.

Замјеник предсједника СДС Милан Радовић каже да промо спот СНСД у којем њихов предсједник Милорад Додик, изјављује да је спреман на дисолуцију и да прогласи самосталност Републике Српске довољно говори о њиховој политичкој неодговорности и неозбиљности.

Народ у Републици Српској сигурно није спреман на овај авантуризам и политичку вратоломију која нас води у неизвјесну будућност- каже Радовић.

Радовић наглашава да не смијемо да заборавимо економске санкције које је народ у Републици Српској преживио и које су довеле до сиромаштва, незапослености, инфлације и недостатка основних животних намирница: брашна, уља, шећера, меса, лијекова.

“Овдје се не ради о жртвовању комодитета функционера владајућих странака, већ о жртвовању цијелог народа зарад нереалних политичких циљева и може нам се догодити тотални егзодус српског народа, а поготово младих и стручних људи који нису спремни на овакве политичке и економске ризике”, појаснио је Радовић.
Основно питање је, наглашава Радовић, како би власт одговорила на први економски удар који би настао практичним затварањем тржишта и повлачењем инвеститора из Републике Српске: огромну незапосленост, на драстично смањење прихода у буджет чиме би била угрозена исплата плата и пензија, на галопирајућу инфлацију и на недостатак хране и лијекова, на повлачење штедње из банака у сламарице и слично.

И предсједник СДС-а Мирко Шаровић каже да је рјешење политика у којој се мисли главом, а не бусањем у прса и инаћење према неким стварима гдје нам инат не треба. 
“Политика у којој се понашамо да смо ми јачи од цијелог свијета је блесава политика коју ја не не подржавам,” казао је Шаровић и додао:

“Морам признати да сам потајно очекивао да се ово неће десити, али, нажалост, десило се. Послије десет година поново уводити употребу бонских овлаштења је лоша порука генерално, без обзира на овај повод. Ово је лоша вијест за БиХ јер ја будућност ове земље не видим без што хитнијег укидања високог представника,” каже предсједник СДС-а.

Он у интервјуу Независним новинама наводи да је штета што није прошла резолуција Кине и Русије о укидању улоге високог представника.

"Бићу потпуно отворен, за поново васкрсавање улоге високог представника кривим актуелну власт која је у значајној мјери својим дјеловањем, односом око неких важних питања заузела такав курс и радила да је провоцирала све ово. Они су један од кључних криваца због чега смо дошли у ову ситуацију", казао је Шаровић.

Какав треба да изгледа одговор Републике Српске на ово наметање, Шаровић одговара:

"Ја мислим да је показивање мишица лоша ствар јер улазимо у спиралу тоталне нестабилности, а то нам не треба. Треба паметно, трезвено и мудро поступати и тражити политику у којој Република Сроска неће бити црна врана и неки реметилачки фактор. Треба имати другачији и квалитетнији приступ, наравно држећи се наших права".

Он је рекао да је политика власти је јако лоша.

"Ми овакву политику нећемо слиједити сигурно. Рјешење је политика у којој се мисли главом, а не бусањем у прса и инаћењем према неким стварима гдје нам инат не треба. Политика у којој се понашамо да смо ми јачи од цијелог свијета је блесава политика коју ја не не подржавам. Са власти смо као СДС спремни да разговарамо о заједничом приступу под условом да смо равноправан партнер, а не да нам се рјешења сервирају и диктирају, а онда се представљају као српски национални интерес", казао је Шаровић.

"Оно што опозиција треба да ради је уједно и оно што је најбоље за Републику Српску, морамо остати смирени, показати стабилност и не допустити себи да нас воде емоције и љутња", каже потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак.

Наглашава да Инцково наметање кривичног закона о негирању геноцида треба снажно осудити, али реакције никако не смију довести Републику Српску у опасност.

"Гледам како се наслађују из Сарајева, а кад прође мало времена видјећете да ће они који данас ликују бити разочарани, јер Инцкова одлука неће никакву штету нанијети Српској, нити ће угрозити наш народ. Зато сам против тога да одговор Републике Српске буде улазак у сукобе, који могу чак довести и до угрожавања безбједности", казао је Црнадак.

Он каже да на примјер, треба добро да размислимо о Додиковој најави забране дјеловања СИПА-е на територији Републике Српске.

"Да наоружане припаднике МУП-а РС шаљемо на границу, са задатком да наоружаним припадницима СИПА-е не дозволе улазак у Републику Српску? Ја сам против тога. За озбиљан политички одговор Републике Српске најгоре је то што је сваку оштрицу нашег става унапријед отупио СНСД са својим вишеструким повлачењем послије велике галаме", навео је Црнадак.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић (ДЕМОС) позвао је лидере свих парламентарних странака на састанак о наметнутој одлуци одлазећег високог представника Валентина Инцка наглашацвајући да је тренутно најважније да се постигне јединство.

Чубриловић је истакао да ће пред страначке лидере изнијети свој приједлог, али није желио да говори шта он садржи.

“Не би било у реду да у јавност излазим са приједлогом прије него што га предочим учесницима састанка, али најважније је да постигнемо јединство”, рекао је Чубриловић за “Глас Српске”.

На овом састанку најодговорнији политички представници у Републици Српској требали би да усагласе ставове у вези са посљедњом одлуком високог представника о наметању закона о допуни Кривичног закона БиХ.

Уочи састанка лоптицу је спустио и предсједник ДНС Ненад Нешић који је позвао све политичке партије, и из власти и опозиције, да данас оставе по страни сујете, међусобне анимозитете, ситна надигравања и партијске интересе, те да схвате важност и тежину тренутка у којем се налази Република Српска, као и посљедице које могу настати уколико буду нејединствени.

“Данас, али и на сједници Народне скупштине Републике Српске морамо бити државници, а не ситни партијски трговци. Можда можемо надиграти једни друге, обезбједити који глас више за своју странку, али бојим се да ћемо тим међусобним играријама сви заједно надиграти и поразити Републику Српску”, истакао је Нешић.

Он додаје да је милион и двије стотине хиљада  Срба страдало у прошлом вијеку у БиХ, више него што их данас живи у Републици Српској.

“Срби су посљедњи које било ко треба да  опомиње на поштовање жртава. Од начина како се поставимо ова три дана, зависиће судбина српског народа и Републике Српске”, поручио је Нешић.

Пропала петиција?!
 

Посланик у Народној Скупштини Републике Српске Небојша Вукановић на свом блогу пише како је петиција, којом Додик позива на одбацивање закона о забрани негирања геноцида, доживјела дебакл у Бањој Луци.

Одмах након што је високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инзко наметнуо измјене закона којим се забрањује негирање геноцида у Сребреници, СНСД и Милорад Додик су објавили пропагандни видеоспот којим позивају на јединство Срба и одбрану Републике Српске, а услиједила је и петиција с циљем одбацивања ових измјена закона.

На трговима у градовима и опћинама широм Републике Српске одмах сутрадан су постављени штандови на којима грађани могу потписати петицију, а све под будним оком СНСД-ових функционера, чланова и активиста. Ово потписивање трајало је током цијелог викенда, а наставит ће се и у наредним данима.

Вукановић наводи да, упркос снажној промоцији и притиску медија као што су РТРС, СРНА и АТВ, одзив грађана је и даље веома слаб.

"За два дана свега неколико стотина Бањалучана потписало је петицију помоћу које Додик као кукавица жели да се сакрије иза народа умјесто да једном покаже да је мушко и лидер", написао је Вукановић на свом блогу.

Даље наводи да су грађани на вријеме прозрели намјере СНСД-а да искористи револт и незадовољство народа одлуком Валентина Инзка, односно да на томе профитирају и прикупе јефтине политичке поене.

"Одзив је слаб јер људи не желе да буду изманипулисани и њихови лични подаци буду злоупотребљени и заврше на списку сигурних гласова СНСД-а", закључио је.

Шта значи закон кад нема правосуђа

Правник Дејан Лучка каже да се велика прашина подигла око наметања допуна Кривичног закона БиХ од стране Високог представника. 
“БиХ се по обичају подијелила на двије стране, и обе стране дају аргументе за и против допуна закона, од саме (не)демократичности и законитости доношења одлуке па до потребе кажњавања за негирање злочина. Међутим, једна ствар остаје изван овог свега. А то је и да се у досадашњој примјени одредби којима је регулисано распиривање мржње, није далеко одмакло. Наиме, када су питању кривична дјела, у четири кривична закона инкриминисано је изазивање националне, расне и вјерске мржње, кроз различите одредбе, које се протежу од насилничког понашања на спортској приредби, преко угрожавања јавног реда путем радио или телевизијске станице, па до дјела везаног за изазивање мржње у свим приликама”, каже Лучка.

Он објашњава да су надлежни органи, а посебно тужилаштва „најслабија карика у правосуђу” БиХ по питању процесуирања говора којим се изазива мржња. 

“Истраге се не покрећу или буду веома брзо безуспјешно завршене, а говор којим се шири, подстиче, промовише или оправдава мржња заснована на нетолеранцији је свеприсутан у јавности у БиХ. Често се користи у наступима политичара и јавних личности, доживио је велику експанзију на друштвеним мрежама, а у току изборне кампање постао је незаобилазан „реквизит” многих партија. Као што многи правници тврде, уочљиво је да је у БиХ баланс између говора мржње и права на слободу изражавања помјерен у корист слободе изражавања. Имајући све ово у виду, занимљиво је погледати изјаве из Тужилаштва БиХ да ће формирати предмет у оквиру кога ће пратити све објаве и јавно изношење ставова појединаца, група или удружења, у којима се негира геноцид, злочини против човечности и ратни злочини у БиХ”, рекао је Лучка. 
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.