Додик издвојио два критична датума у наредном периоду у борби против корона вируса

"То смо већ договорили"

SRNA / 21. април 2020

Члан Предсједништва Босне и Херцегвине Милорад Додик рекао је да је комбинација здравствених и административних мјера уз дисциплиновано понашање грађана помогло да Република Српска нема ескалацију епидемије вируса корона.

Додик је истакао да се огромна већина грађана током васкршњих празника придржавала мјера, те да им захваљује на томе.

"Наш народ је вјерујући, привржен је Цркви и традицији. Велику одговорност имало је свештенство, а посебно владике и патријарх, који су разумјели какво је вријеме и на тај начин су и реаговали. Када се томе дода дисциплина и одговорност људи, онда могу рећи да је све прошло како треба", нагласио је Додик.

Он је јуче за АТВ рекао да су ригорозне мјере биле неопходне због свих грађана, те да је постојала опасност да неодговорним понашањем буде поништен досадашњи успјех у борби против вируса корона.

"Било би неодговорно да сада, када смо при крају епидемије, коју нисмо савладали, али је стављамо под контролу, све покваримо за васкршње и првомајске празнике. Први мај је још један датум када ћемо морати да останемо у кућама и да бисмо послије тога могли да покушамо да вратимо неке елементе нормализације живота, прије свега, када је ријеч о послу и раду продавница и радњи из услужног сектора. То смо већ договорили, али то зависи од тога каква ће слика бити за десетак дана", каже Додик.

На питање да ли је извјеснија одлука о релаксирању или увођењу ригорознијих мјера, Додик је навео да то не зависи само од прилика у РС.

"То превасходно зависи од развоја епидемиолошке ситуације у региону и код нас. Ако пребродимо још 1. мај као епидемиолошки опасан термин и када прође седам дана од тога, вјерујем да иза Ђурђевдана (6. маја) можемо да размишљамо о ублажавању неких мјера. Можда и прије 1. маја буду отворене неке продавнице јер о томе размишљамо. Сигурно неће бити укинуте све мјере, морамо остати опрезни јер не смијемо на крају довести све у питање", поручио је Додик.

Говорећи о успостављању карантина при граничним прелазима, Додик је навео да су се трудили да у њима обезбиједе максималне могуће услове за такав начин живота.

"Користили смо наше најбоље капацитете. Одлуку о успостављању карантина смо донијели да бисмо наше људе задржали у иностранству јер би масован долазак био и масовна пријетња која може представљати додатни удар на наш здравствени сектор и економију. Та мјера се показала прилично успјешном и корисном", нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, то није била мјера против људи из РС који живе и раде у иностранству.

"Свјесни смо да се многи налазе у деликатној ситуацији јер знатан број њих остаје без посла и нема здравствено осигурање за разлику од Републике Српске гдје је сваки човјек за вријеме епидемије могао да рачуна на услуге здравственог система. И због тога је велики број наших људи одлучио да се врати у РС", навео је Додик.

Истичући да власт остаје захвална медицинском особљу, Додик је рекао да су због тога одлучили да из захвалности, ако је то могуће исказати на тај начин, свим радницима у здравству буде исплаћено по 1.000 КМ.

Додик је подсјетио да ће пред 1. мај исти износ бити исплаћен и полицији, комуналној полицији, инспекторима Инспектората Републике Српске и припадницима Републичке управе цивилне заштите.

"То није било лако обезбиједити, али и у ванредној ситуацији треба показати да имамо осјећај за њихово залагање", рекао је Додик.

Говорећи о негативним коментарима и приједлозима да умјесто једнократне помоћи буду повећане плате здравственим радницима, Додик је истакао да је већина људи из садашње опозиције била у власти и имала прилику да се покаже.

"Али никада нисам чуо да су урадили тако нешто", навео је Додик.

Сви у свијету, додао је он, сагласни су да ће економија имати знатан пад, те да то неминовно доводи и до смањења јавних прихода.

"Наша политика је да морамо очувати дио јавне потрошње кроз јавни сектор, јер ако смањимо плате јавном сектору онда се смањују приходи јавних фондова, као што је Фонд здравственог осигурања. То би довело до удара на здравствени сектор јер би имао мање новца. Због тога смо се опредијелили да очувамо ниво плата у јавном сектору, не да бисмо правили разлику у односу на реални сектор, него да бисмо очували основну функцију државе", појаснио је Додик. 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.