Додик најавио да ће СНСД присуствовати сједници Парламента БиХ

Предсједник СНСД Милорад Додик рекао је данас да ће СНСД присустовати сједници Парламента БиХ ове седмице.

BUKA portal / 25. октобар 2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да ће представници Републике Српске разговарати са било ким, осим са Кристијаном Шмитом, јер он није високи представник.

Говорећи о најављеној посјети БиХ директора при Европској служби за вањске послове Ангелине Ајхорст и специјалног изазсланика САД Метјуа Палмера, Додик је истакао да је сво вријеме једино Република Српска и тражила разговоре.

"Очигледно да је дио пропаганде учинио да као ми нешто не разговарамо. Ми смо једини тражили разговоре. Народна скупштина је прије неколико мјесеци тражила разговоре са Федерацијом БиХ које је одбио /лидер СДА/ Бакир Изетбеговић", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, предсједник Српске Жељка Цвијановић је по овлаштењу Народне скупштине тражила разговоре о свим отвореним питањима.

"Они су тад рекли да нема потребе да се разговара и сада одједном као они хоће да разговарају, а ми нећемо. Рсазговараћемо са свима осим са Шмитом, чак ни као приватним лицем", нагласио је Додик.

Док год Шмит или неко други не буде именован у Савјету безбједности релевантном резолуцијом, тврди Додик, нема потребе да Српска "прихвата именовање странца, који би овдје да доноси законе без легитимитета".

"Ми смо ту јасни. То није грубо. Грубо је ово што они раде. Ми у БиХ имамо сталну кумулацију неизвршених одлука и то се мора зауставити. Прије десет година смо тражили расправу о Суду и Тужилаштву, и шта се десило, ништа, све превара и блефови до блефова", истакао је Додик.

Додик је подсјетио да је Република Српска тражила да се регулише рад Уставног суда законом о Уставном суду како је то у свим земљама.

"И шта смо добили - Уставни суд у којем пресуђују три странца и два муслимана, и доносе одлуке о томе да одузму земљиште и шуме Републике Српске, а исто власништво над шумама и земљиштем остаје на простору Федерације БиХ и Брчко дистрикта", рекао је Додик.

Додик је поновио да ће посланици СНСД-а отићи у парламент БиХ, зато што сматрају да је неопходно да подрже иницијативу да се смијени неодговорни министар одбране у Савјету министара.

Додик је рекао и да ће ова странка у четвртак на Палама одржати сједницу Главног одбора и потврдити своја политичка опредјелјенја, те захвалио коалиционим партнерима што стоје иза пројекта одбране Републике Српске.

Српска демократска странка и опозиција на данашњем састанку у Бањалуци заузеће став о учешћу на сједници Парламента БиХ, најавио је предсједник СДС, Мирко Шаровић.

Сједница Представничком дома Парламента БиХ заказана је за сутра, 26. октобра.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.