Додик: Најављена прослава у Дрвару непотребна провокација

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас Срни да намјеру ХДЗ-а Ливањског кантона да 13. септембра слави наводно особођење Дрвара сматра неприхватљивом и потпуно непотребном провокацијом

BUKA portal / 14. август 2019

 

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас Срни да намјеру ХДЗ-а Ливањског кантона да 13. септембра слави наводно особођење Дрвара сматра неприхватљивом и потпуно непотребном провокацијом, која може само нарушити међунационалне односе у том кантону, али и на укупном простору БиХ.

"Важно је подсјетити се да је у прошлом рату операцију етничког чишћења тог простора уз локалне јединице изводила регуларна војска Хрватске и да су удруженим снагама покушали да истјерају Србе са вјековних огњишта. Било би у најмању руку пристојно да преостали народ тог краја, а то су Срби вијековима, коначно оставе на миру да живе тамо гдје су одувијек живјели", нагласио је Додик.

Говорећи о намјери Владе Унско-санског кантона да измјесте мигрантски центар у српско село Медено Поље, Додик је истакао да на то гледа као на довршетак етничког чишћења Срба са тих простора.

Он је поручио да ће се свим политичким и правним средствима супротставити томе, те да у потпуности подржава најављене активности српске заједнице у четири општине у ФБиХ.

"Сматрам да и без најављених активности тамошње владе, они немају и нису имали основна права која напримјер Република Српска гарантује Бошњацима или Хрватима. Поручујем им да ћу бити са њима тога дана тамо, с намјером да покажемо да је недопустиво да се због нечије идеје или можда плана са тих простора данас исели народ који је ту одувијек живио и доселе људи са стране, те да ћемо се томе супротставити", рекао је Додик.

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ позвао је све становнике Дрвара, Грахова, Гламоча и Петровца да 13. и 14. септембра обуставе саобраћај према Ливну и Бихаћу због покушаја ХДЗ-а Ливањског кантона да прославе такозвани дан окупације Дрвара и намјере Владе Унско-санског кантона да измјесте мигрантски центар у српско село Медено Поље.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.