Додик о њемачкој амбасадорици у БиХ, НАТО-у, високом представнику...

Није штедио ријечи

Srna / 30. јун 2019

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је да су "у заблуди сви они који олако потежу аргументацију да БиХ не може да се распадне, јер се то већ десило на немогућности да успије, те да Срби од БиХ никада ништа нису имали".

Додик је оцијенио да се вјеровање странцима испоставило као највећи промашај и да је БиХ требало да буде подијељена 1995. године, па би до сада постојала сарадња из које би проистекла стабила и уређена друштва.

Он сматра да би постојала шанса за БиХ када би се уважавала воља сва три народа и два ентитета, али да је разградња Дејтонског споразума почела чином његовог потписивања и то увијек на штету ентитета Република Српска никад науштрб Сарајева.

Додик је навео "да само Бошњаци покушавају направити неку врсту приче да је то нека држава, али то што им је високи представник дао некаква права није доказ успјеха, јер мора постојати базични договор три народа, којег нема, што је доказ да нема ни државе".

"Оваква БиХ опстаје само зато што у међународном ваздуху постоји замисао да тако треба да буде... Све што се дешава управо потврђује да је ријеч о пропалој држави. На жалост људи који ту живе, БиХ показује немогућност да функционише. Воље нема ни међу Србима, Хрватима ни Бошњацима", рекао је Додик за "Политику". 

Он је истакао да бошњачки политички лидери не желе наставак еуроинтеграција, јер, како је објаснио, када се уђе у кандидати статус, онда нема високог представника или је његова улога потпуно маргинализована.  Додик је додао да зато Бошњаци то блокирају и кажу како су криви они који неће у НАТО.

"Тврди се да оно што се тражи није чланство у НАТО, већ наводно Национални годишњи програм /АНП/. Али, и то је подвала, какав национални план? То може да буде једино заједнички програм, а не национални. Сада ми треба да полако пристајемо на то да БиХ има свој национални план, па смо слиједом тога сви једно", појаснио је Додик.

Додик сматра да не може на чврстим темељима стајати творевина установљена на идеологији, поготово не на оној коју пропагира Запад који упорно хоће да конституише грађане.

Он је напоменуо да Федерација БиХ не фукционише, да се деградирају избори, а Бошњаци бирају погодног Хрвата, што хоће да наметну и Србима, па су охрабрили себе да имају времена да чекају.

"Ми у Републици Српској не смијемо да испустимо ово што имамо. Они који сједе у Сарајеву у име Срба не смију да дозволе да се деградирају стечена права у одлучивању. Може три пута мање да нас има, али уз овај систем одлучивања увијек ћемо заштити свој народ и Републику", рекао је Додик.

Додик је казао да одлазећа њемачка амбасадорица, коју је одбио да прими, није била добра представница своје земље и да је Њемачка погријешила што је послала.  Он је упитао "каква је то дипломатија да се мандат проведе радећи све против Републике Српске, избјегавајући сусрете, подгијевајући илузије и увијек причајући против власти и РС". 

"Али, наш однос према одлазећој амбасадорки није наш односе према Њемачкој. Имали смо тешку историју, Срби и Нијемци, и било је нормално да амбасадорка узме и ту чињеницу у обзир долазећи овдје. Уважавам НЈемачку, али не и њене људе који и послије свега раде против нас", рекао је Додик.

Говорећи о мађарском премијеру Виктору Орбану са којим се недавно сусрео, Додик је рекао да нема проблем да се види са било ким, јер за њега нема претпостављеног ауторитета, те да је Орбан велики лидер, који је дигао Мађарску и брани вриједности свог друштва.

Одговарајући на питање да ли је Русија једини ослонац РС, Додик је поручио да је једини ослонац РС њен народ. 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.