Додик: Одлука о проширењу ЕУ тјера на размишљање требамо ли се одрећи сарадње с другим силама

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да одлука Европске уније о проширењу и посљедњи потез у вези неотпочињања преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом тјера да се размишља о томе треба ли се одрећи сарадње с неким другим силама.

Srna / 02. новембар 2019
Додик је навео да му није јасно како блокира напредак када у БиХ нема договора, те сматра да ће Американци да га означавају као некога ко то чини све док свој интерес буду стављали изнад интереса српског народа у БиХ, па и укупне БиХ.

Додик је поручио да је прошло вријеме међународног интервенционизма и истакао да међународна конференција о БиХ није могућа уколико се о њеном одржавању не договоре велике силе, субјекти у БиХ и региону, као што је то било у Дејтону.

Додик нагласио да у БиХ не постоји консензус о потреби појачаног присуства америчких представника, мада би дио политичке сцене био пресретан да се САД ангажују на начин да намећу рјешења која би вољели Бошњаци, али да онима из Сарајева не иде у прилог Трампова политика и оно што јавно говори.

Он је истакао и да се ЕУ суочава са кризом унутар својих граница и да је више порука и поука из одбијања да Сјеверна Македонија и Албанија почну приступне преговоре.

"Одлука ЕУ која се односи на Сјеверну Македонију и Албанију нас тјера да размишљамо да ли је партнерство са ЕУ, које видимо није сасвим поуздано, једини вањскополитички курс који смијемо да заузмемо. Да ли треба да се одричемо партнерства са другим великим силама и тржиштима какви су рецимо Русија, Кина или Турска. Мислим да не смијемо", рекао је Додик.

Он је рекао како предлаже наставак реформе друштва у складу са европским законодавством, али не због ЕУ, већ због нас самих.

Додик је истакао и како је у Предсједништво БиХ отишао с одређеном дозом оптимизма да се помјере ствари бар у оном дијелу у којем нема спора, али да та његова спремност није довољно да би се ту шта урадило.

БиХ јесте у кризи, напоменуо је Додик, али није никаква пријетња за мир и стабилност у њеним границама нити ни ван њих.

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће посебна сједница Народне скупштине Републике Српске о декларацији СДА бити одржана 11. новембра. Додик је најавио и да ће за потпредсједника Народне скупштине бити именован Денис Шулић из СНСД-а, те да то нема никакве везе са СДА.

Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је да ова странка више неће позивати на формирање власти у БиХ, те је поручио да о томе брину они који мисле да могу да варају.

"Мислим и на СДА и на СДС и ПДП. СДА вара своје бираче да ће све бити добро ако изгурају СНСД, ове друге партије из РС-а варају бираче, убјеђујући их да су четири посланичка мјеста, колико они имају, више од девет, колико ми имамо. И да није битно јесу ли изгубили или добили изборе", изјавио је Додик за "Еуроблиц".

На питање шта ће учинити ако Мирко Шаровић скупи већину у Сарајеву без СНСД-а, Додик је одговорио да Шаровић није у позицији да ишта скупља, јер тај посао је у овако уређеној БиХ резервисан за побједнике.

Он је додао да је важније питање, које треба бити адресирано на Шаровића, шта ће учинити у случају да, као губитник избора, уђе у нови сазив Вијећа министара, те да ли то, између осталог, значи да ће мимо одлука Народне скупштине о војној неутралности подржати усвајање и слање АНП.
 

Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.