Додик: Одступање од утврђених ставова РС третираће се као кривично дјело

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик тврди да није прихватљиво да се застава БиХ намеће као заједнички симбол у БиХ.

FENA / 08. новембар 2019

Foto: BUKA

Он је јучер Уставном суду БиХ поднио захтјев за оцјену уставности Закона о измјенама и допунама Закона о застави БиХ, јер, како каже, није у складу са Устава БиХ у којем се каже да “о симболима БиХ одлучује Парламентарна скупштина, а потврђује их Предсједништво”.

- Предсједништво БиХ никада није потврдио измјене и допуне тог закона и у том погледу он не важи – устврдио је Додик данас у изјави новинарима у Бањој Луци и навео да очекује потврду и суда те да застава треба да буде „склоњена“.

У поводу иницијативе за измјене Пословника о раду Парламента БиХ, оптужио је посланике СДС-а и ПДП да усложњавају ситуацију и да институције БиХ покушавају да наметну другим нивома власти.

- На сједници Народне скупштине РС у понедјељак, као једна од ствари на којој ће се снажно потенцирати су и измјене и допуне Кривичног законика РС, у којем ће се као кривично дјело третирати свако одступање од званично утврђених ставова РС (предсједника, Парламента и Владе) и бит ће запријећена казна – најавио је он.

Каже да се слаже с изјавом француског предсједника Емануела Макрон о БиХ, као "темпираној бомби" у смислу могућих евентуалих тероростичких аката, наводећи да „нико озбиљан и не мисли другачије“.

- За разлику од многих који би, можда ликовали да је ето и Макрон потврдио неке ставове које ми говоримо, могу само да изразим додатну забриност, јер један озбиљан предсједник какав је Макрон сигурно не даје олако такве ставове. Не би требало да игноришемо те ставове, већ да покушамо да ангажујемо институције и у РС и БиХ да се смислено боре против тога – устврдио је.

Казао је да га нико из „Правде за Давида“ није позвао у понедјељак испред тужилаштва у Бањој Луци, гдје ће се окупити на 600. дан окупљања, којима траже истину од смрти Давида Драгичевића.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.