Додик открио детаље састанка и шта је сазнао од Джаферовића

Открио детаље

SRNA / 10. октобар 2020

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је да би било добро за ентитет Република Српска да БиХ половином наредне године добије кандидатски статус за чланство у ЕУ, али да то није могуће, ако у БиХ остану високи представник и стране судије у Уставном суду БиХ, јер "то није у складу са европском праксом".

"У разговорима са званичницима ЕУ има превише неискрености гдје се помало намјести неки став, а не улази се у суштину проблема. Проблеме и једни и други игноришу и они остају исти, а ја нисам човјек који мисли да треба да овдје буде дио илузије", рекао је Додик за РТРС након разговора у Бриселу.

Он је навео да је добијање статуса кандидата немогуће уколико у БиХ остану високи представник и стране судије у Уставном суду БиХ, јер то "није у складу са европском праксом".

"Ово питање је предвиђено и у 14 приоритета из Мишљења Европске комисије, а да ли ће колеге из Федерације БиХ хтјети да радимо и ријешимо га - видјећемо. Када их овдје слушате то желе, а када се врате у БиХ неће, али је свакако важно да разговарамо са званичницима ЕУ", каже Додик.

Он је нагласио да ЕУ, за разлику од ранијег периода, има уравнотеженог извјестиоца за Балкан који је специјалиста за уставна питања.

"Сазнали смо данас од Шефика Джаферовића да не жели да се мијењају стране судије у Уставном суду БиХ. Он се боји нове конфигурације и како би овај суд доносио одлуке", каже Додик.

Он је истакао да је у БиХ је потребно ријешити оно што је могуће, а за остала питања сачинити мапу пута што је, како каже, разумио и на састанцима.

"Имамо у БиХ механизам координације, али и оне који га опструишу. Само овај механизам може дати одговоре на 14 питања на путу ка ЕУ. У свему овоме највише вјерујем европском комесару за проширење Оливеру Вархељију, који је говорио о кандидатском статусу БиХ", рекао је Додик.

Он је поновио да неће бити преношења надлежности у БиХ.

"Европа у мишљењу које нам је доставила каже да је катастрофална владавина права у БиХ, а онда подржи неправни избор Централне изборне комисије БиХ. Чињеница је и да је ЕУ у ранијем периоду све учинила да моделира правосудни систем у БиХ, кршећи Устав БиХ са високим представницима. Они су формирали Суд, Тужилаштво БиХ и Високи судски и тужилачки савјет БиХ што је антидејтонска позиција", подсјетио је Додик.

Он је навео да РС инсистира да се разговара о правосудном систему и да није против тога да на нивоу БиХ остане нешто, али "ово што се сада има је неодрживо, антиуставно, антидејтонски и антиевропски".

"Пут ка ЕУ припада домаћим лидерима. БиХ неће успјети да се централизује на уштрб Републике Српске због европског пута! И раније сам говорио да, уколико нам нудите европски пут, а да буду смањене надлежности Српске - хвала вам!", поручио је Додик. 

Говорећи о одлуци ЦИК-а БиХ о забрани учешћа на изборима Уједињеној Српској, Додик је поновио да је "неприхватљива и неодржива".

"У Европи имате партије са фашистичким програмима и никоме не пада на памет да им ускрати учешће на изборима. Због једног спота доводи се у питање легитимност изборног процеса. Наравно, о свему треба да размисли онај ко држи до изборног система и мора да стане у заштиту политичких партнера. То што СДС и ПДП славе одлуку говори да је креирана у њиховом кругу. Међутим, без обзира на све неће побиједити на изборима", навео је Додик.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.