Додик о потписаном документу: Ово не прејудицира чланство у НАТО

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је вечерас да документ Програм реформи БиХ који је данас увојило Предсједништво БиХ не прејудицира чланство БиХ у НАТО, нити нарушава војну неутралност.

BUKA portal / 19. новембар 2019

foto: BUKA

Коментаришући оптужбе СДС-а и ПДП-а да је ријеч о издаји и да БиХ иде ка НАТО-у, Додик је рекао да би они требало да крену још од онога што је говорио Вук Караджић, који је подучавао писмености, "пиши као што се говориш, читај као што је написано".

Додик је нагласио да на првој страни документа пише да не прејудицира чланство у НАТО.

"Ово није документ који прејудицира чланство у НАТО, него се чак отворено каже да су то реформе које не прејудицирају чланство, да је за сваку врсту и кретање ка чланству потребна нова одлука Предсједништва и Парламентарне скупштине, те да ће се одлука доносити у складу са ставовима свих органа власти. Према томе, то је један нови квалитет", рекао је Додик новинарима у Београду.

Он је навео да се у овом документу налази неколико битних ствари, а једна од њих која је значајна за Републику Српску предвиђа да се смањи број припадника Оружаних снага у професионалном раду, чиме би се смањили трошкови.

Додик је подсјетио да је раније у БиХ бошњачка страна инсистирала да се донесе Акциони план за чланство у НАТО (МАП) и да је то услов за именовање кандидата за предсједавајућег Савјета министара.

"Ми смо донијели документ који се зове реформске активности БиХ и зато би било добро да они који то критикују прочитају шта тамо пише и како пише, а онда да говоре", поручио је Додик.

Он је истакао да је, послије дугих разговора, пронађен неки договор с циљем да се створе услови да се именује предсједавајући Савјета министара, што је и урађено.

"Ја разумијем ове из СДС-а и ПДП-а. Мислим да би требало мало да престану да се љуте, видим да су бијесни, разумијем то зато што су они дуго неоправдано сједили на мјесту у органима власти БиХ, а овим се руши њихова привилегија и покушаји да ураде много штошта што није у складу са ставовоима Народне скупштине Републике Српске", каже Додик.

Додик је нагласио да нигдје није урушен принцип војне неутралности који је Република Српска усвојила у Народној скупштии и позвао СДС и ПДП да покажу гдје пише да је то доведено у питање.

Он је најавио да ће о томе детаљно информисати Владу Српске.

Додик је нагласио да сада ово доводи Републику Српску у позицију онога што Србија има и да је увијек оквир Српске био да прати Србију, која је, такође, војно неутрална.

"Ми ћемо пратити све облике сарадње које Србија има с НАТО-ом. Можемо да сарађујемо и увијек смо говорили да можемо да сарађујемо, али да не желимо да дамо било какав допринос томе да се крећемо ка интеграцији у НАТО", поновио је Додик.

Додик рекао да је сигуран да ће и сам НАТО најбоље протумачити овај документ те да би можда било најбоље да СДС и ПДП сачекају и виде на који ће начин сам НАТО оцијенити овај документ.

Коментаришући изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Джаферовића да овим документом нико није добио, нити изгубио, Додик је рекао да ће ових дана бити разоварано о томе.

"Шта је ко добио или изгубио, то је нека друга тема. Мислим да је то дио неког компромиса. Неке ствари су напросто морале оволико дуго да трају да би се дошло до тога", рекао Додик.

На питање хоће ли након овога БиХ кренути напријед, Додик је рекао да се ништа драматично није десило, да је нормално формирање власти након избора свуда у свијету, само је у БиХ од тога направљено чудо.

"А сада се прави чудо и од тога ако се формира власт. Много је нејасних питања и проблема и недоговорених политика, али да мисли да се ту неће ништа посебно десити", додао је он.

Он је истакао да треба да се ради на европским интеграцијама, те подсјетио на приједлог Француске који говори о седам брзина и поглавља. Додик је оцијенио да је тај приједлог унио још више забуне у процес придруживања, али да је добра вијест да је коначно Европска комисија одредила комесара за проширење који ће се тим питањима бавити.

Додик каже да БиХ има неколико конкретних пројеката за које мисли да никоме нису проблем, као што је аутопут Београд - Сарајево, на чему треба да ради нови Савјет министара.

Он је напоменуо да БиХ нема усвојен буджет у текућој години и да још нису обављене припреме за онај за идућу годину, те додао да су то питања којим се тек требати бавити.

 

Независне


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.