ОБЛАСТ ИНДИРЕКТНИХ ПОРЕЗА У БиХ: Додик планира ставити ван снаге седам закона на територији Републике Српске из области финансија

Додикова Информација о "враћању надлежности из области индиректних пореза".

Elvir Padalović / 10. децембар 2021

Foto: BUKA

У Бањалуци ће данас бити одржана посебна сједница Народне скупштине Републике Српске о враћању надлежности пренесених на ниво БиХ

На посебној сједници требало би да буду разматране Информација о преносу надлежности са Републике Српске на ниво БиХ, Информација о преносу надлежности у области индиректног опорезивања, Информација о правосудним институцијама БиХ, Информација о преносу надлежности са Републике Српске на ниво БиХ у области одбране и безбједности и Декларација о уставним принципима.

О свим тачкама дневног реда предложена је обједињена расправа.

У материјалима за Посебну сједницу Народне скупштине РС нашла се и Информација о преносу надлежности у области индиректног опорезивања 

Клубови посланика СНСД-а, СП-а, ДЕМОС-а, УС, НДП-а и НПС од Владе РС траже да повуче сагласности на споразум о индиректном опорезивању, као и да направи и упути на разматрање у скупштину законе на нивоу РС из ових области.

На 24 стране припремљен документ садржи историјат увођења индиректних пореза у БиХ, начин расподјеле средстава, уплата, и слично а Народној скупштини Републике Српске налаже се да Народна скупштина Републике Српске задужи Владу Републике Српске да у року до шест мјесеци упути на разматрање и усвајање у Народну скупштину Републике Српске -Закон о порезу на додату вриједност у Републици Српској и Закон о акцизама Републике Српске.

Како смо објавили раније, седам закона са БиХ нивоа неће се примјењивати на територији Републике Српске од дана ступања на снагу Закона о порезу на додату вриједност у Републици Српској и Закона о акцизама Републике Српске. То су Закон о систему индиректног опорезивања у БиХ, Закон о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода, Закон о Управи за индиректно опорезивање, Закон о поступку индиректног опорезивања, Закон о поступку принудне наплате индиректних пореза, Закон о порезу на додату вриједност те Закон о акцизама у БиХ!

Како смо раније објавили, материјали који су стигли у Народну скупштину РС, а који се тичу враћања пренесених надлежности не само из области индиректних пореза већ и других, показују да је цијела ова прича у старту осуђена на пропаст.

Из опозиције оптужују Додика да се озбиљна енергија троши на ствари које служе предизорној кампањи, да се питају откуд сад одједном након толико година да се све треба вратити назад те да је то питање опстанка РС.

Да све није тако идеално по власти у Републици Српској који су и прпремили ову Информацију, показује њена тачка 9.Наиме у њој стоји да у "процесу враћања надлежности у области индиректног опорезивања, треба имати у виду питање функционисања система, због непостојања контроле границе од стране Републике Српске или непостојања „тијела за поравнање“, које би омогућило утврђивање крајње потрошње". Подсјетимо, приходи ПДва се дијеле по крајњој потрошњи.

"Друго питање је обезбјеђење приоритета у отплати спољног дуга, како не би дошло до погоршања кредитног рејтинга Републике Српске, те повећања цијене средстава потребних за финансирање Буджета Републике" пише у Информацији.

Подсјетимо, да се НСРС већ упустила у авантуру "враћања надлежности"  прије мјесец дана усвојивши Закон о Агенцији за лијекове и медицинска средства РС, али који би требао ступити на снагу тек шест мјесеци од усвајања у Скупштини. Питања која су се овим наметнула - је ли новим Законом о лијековима на нивоу РС престало дјеловање Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ и да ли је сједница скупштине искориштена као "кавер" само зато да се усвоји Информација у вези стања о испоруци кисеоника Јавним здравственим установама у  Републици Српској у претходном периоду и тиме склони прича са афере Кисеоник?

Због одлуке да се српски представници не појављују у институцијама БиХ, већ мјесецима је на дјелу значајна политичка криза на коју упозоравају европски и амерички званичници који су ових дана у правој дипломатској офанзиви у БиХ. 

Махом сви су сагласни - повлачење надлежности са државе БиХ на ентитет није могуће и не долази у обзир.

Из УИО БиХ за БУКУ одговарају - "Ми се до сада нисмо уопште упуштали у коментаре око поврата пренесених надлежности"

"УИО БиХ је искључиво надлежна за провођење прописа из области индиректних пореза. Надлежност за креирање политике индиректног опорезивања тренутно имају Управни одбор УИО, Савјет министара БиХ и Парламент БиХ. Управа прикупља индиректне порезе и распоређује и до сада је из године у годину биљезила раст прихода, што је случај и у овој години" рекао је за БУКА ПОРТАЛ портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић

Сав тај раст прихода завршавао је код ентитета зато што институције БиХ већ годинама добијају исти износ са Јединственог рачуна УиО.

Цијели систем прикупљања и расподјеле прихода замишљен је на крајњој потрошњи, тачније да онолико новца добије сваки дио БиХ колико IE крајње потрошње остварено у том дијелу.

Приходи по мјесту уплате не предатављају било какву релевантну информацију за саму расподјелу. Приходи се не дијеле према мјесту уплате, већ према крајњој потрошњи" рекао нам је портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић

Финансијски експерт Славиша Раковић каже за БУКУ да је занимљиво је да је одабир "повратка" надлежности управо заснован на оним законима који нису наметнути, дакле усвојени су потпуно добровољно. 

"Реторика је била заснована на наметнутим рјешењима. У реторици је обилато кориштено и немогућа држава и раздруживање. Сада се у сав тај каламбур додаје и промјена устава Републике Српске. Као економиста не размишљам о томе уопште, јер не видим да постоји било шта конкретно што би се могло разматрати" истиче он.

Подсјетимо, Закон о порезу на додану вриједност (ПДВ) у примјени је у Босни и Херцеговини од 01.01.2006. године.

Од 01. 01. 2005. године сви приходи које убире Управа за индиректно опорезивање прикупљају се на јединствени рачун отворен у Централној банци БиХ. Приходе прикупља 13 за то овлаштених комерцијалних банака које прикупљени новац просљеђују на рачун у Централној банци.

Законом о систему индиректног опорезивања у БиХ успостављен је Управни одбор УИО који одлучује о процентима исплате, који зависи од тога колико је из којег ентитета уплаћено средстава. У Усправном одбору сједе ентитетских министара финансија, министра финансија и трезора Босне и Херцеговине, три експерта и три посматрача.

Управни одбор би требало да свака три мјесеца одређује коефицијенте за исплату средстава у овисности од количине уплаћеног новца на име индиректних пореза.

Расподјела прихода од индиректних пореза врши се у складу са Законом о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода  и  коефицијентима које утврђује Управни одбор Управе за индиректно опорезивање.

Тренутно у Босни и Херцеговини су утврђени су привремени коефицијенти расподјеле средстава са јединственог рачуна за период јули - септембар 2021. године, и износе ФБиХ 61,85%, РС 34,60 % и Брчко Дистрикт БиХ 3,55%.


 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.