Додик подржао потпредсједницу ВСТВ-а Ружицу Јукић: Ако имате мишљење, одмах добијате тужбе, ако кажете свој став. Каква је ово земља?

Додик уз Јукићеву

BUKA portal / 16. мај 2019

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик подржао је потпредсједницу Високог судског и тужилачког вијећа БиХ Ружицу Јукић у њеним критикама састанака америчког амбасадора Ерица Нелсона и помоћника УСАИД администратора за Европу и Евроазију Броцка Биермана који су се недавно сусрели с представницима правосудних институција у БиХ.

Јукић је јучер, између осталог, казала да јој је "несхватљиво да било која амбасада разговара о Закону о ВСТВ-у", да се "било која амбасада нема право мијешати у избор главног тужитеља или било које правосудне функције нити наметати своја рјешења", да "апсолутно осуђује потез Амбасаде САД", да се "Америчка амбасада мијеша у рад правосуђа".

Додик је данас говорио о изјавама Јукић.

- Међународна заједница је дио проблема у БиХ. Желим да подржим потпредсједницу ВСТВ-а у њеној оцјени. То је принципијелно питање. Да сада узмете и издвојите један број судија и у некој амбасади причате с њима и то сматрате нормалним. С друге стране, сваки покушај комуникације политичара и захтјева наших да се то редефинише, ако је ико то тражио годинама, да се промјени систем, побољшају ефекти правосудног система, то сам био ја. Увијек сам био осуђиван да вршим притисак, па шта је сад ово? Потпуно жена у праву, какав је ово прогон, шта се дешава? Овдје не смијете да имате мишљење. Ако имате мишљење, одмах добијате тужбе, ако кажете свој став. Каква је ово земља?, казао је Додик.

Од изјава Ружице Јукић оградио се и Милан Тегелтија, предсједник Високог судског и тужилачког савјета.

Он је за Н1 рекао како та изјава представља њен лични став, а не став ВСТС-а.

Тегелтија је казао да ВСТС БиХ није разматрао нити може да разматра рад и поступања политичких представништава страних дрżава у БиХ, нити да о том заузима ставове.

"Амбасада САД у БиХ је од завршетка рата до данас путем разних пројеката била партнер ВСТС БиХ који је дао значајан допринос успостави независног правосуђа у БиХ, те са којим и данас имамо партнерски однос у различитим областима унапређења рада правосуђа у БиХ. Изјаве у име ВСТС-а као институције по Закону о ВСТС овлаштен је давати само предсједник ВСТС-а, те се све друге изјаве и поступање било којег другог члана или потпредсједника Савјета или било којег другог судије или тужиоца требају сматрати личним мишљењима и изјавама тих појединаца које не представљају ставове ни ВСТС-а ни правосуђа у цјелини", поручио је Тегелтија.


На састанку одржаном прошле седмице са Нелсоном и Биерманом присуствовали су судија Суда Босне и Херцеговине Бранко Перић, ​члан ВСТВ-а БиХ и судија Врховног суда ФБиХ Горан Незировић, као и главни кантонални тужитељ Тузланског кантона Томислав Љубић.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.