Додик сазвао хитну сједницу Предсједништва: Нећу дати сагласност да војска иде на границу

"Није ми то проблем и већ сам заказао за сутра сједницу Предсједништва", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Agencije / 10. јун 2019

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик потврдио је данас у Бањалуци да је за сутра сазвао хитну сједницу Предсједништва БиХ због мигрантске кризе.

"Није ми то проблем и већ сам заказао за сутра сједницу Предсједништва", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Међутим, наводи да би то све могла бити "јалова прича, јер нема Савјета министара које би нешто оперативно могло и да уради по том питању“.

Реагујући на приједлог хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да у заштиту границе од миграната треба укључити и Оружане снаге, Додик је рекао да никада неће дати сагласност да војска буде постављена на границу између Републике Српске и Србије.

Није хтио, каже, да одбије да сазове сједницу, на коју члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић, који ју је затражио, по пословику има право, али сумња у адекватан исход.

Додик је подсјетио да је Предсједништво БиХ и раније разматрало то питање те затражило да се направи цјеловит план када су у питању мигрантски пробеми, али, како каже, Савјет министара ништа није урадило, чиме је, умјесто рјешења за мигрантски кризу, постало проблем.

"Једино што можемо закључити јесте да покушавамо да дођемо до тога плана",рекао је Додик.

"Полиција једног ентитета без сагласности не може у други"

Додик је изјавио да, према Уставу БиХ, полицијске снаге једног ентитета не могу да пређу на подручје другог, без сагласности тог ентитета.

Коментаришући најављено формирање резервног састава Полиције Федерације БиХ, Додик је рекао новинарима у Бањалуци да је то у реду ако они цијене да им треба тај састав за повећање безбједности, истичући да је Република Српска процијенила да јој треба формирање резервног састава.

"Нека им је срећно, ми им ништа нећемо оспорити и не петљамо се у њихове ствари као што се они стално покушавају петљати у наше", навео је Додик.

Он каже да се тражи споразум да федерална полиција или неке друге полицијске снаге распореде на простор Републике Српске, истичући да таквог споразума неће бити. 

"Ако неко сматра да треба да се ангажује полиција Републике Српске да чува границу, јер су они неспособни и инертни, онда ће полиција Српске то урадити и не треба нам никаква испомоћ", истакао је Додик.

Он је рекао да су касарне у Републици Српској имовина Српске, а не Оружаних снага БиХ.

"Наравно да они могу да имају своја обиљежја, али она која има Република Српска мораће ту бити присутна", нагласио је Додик.

На питање да ли су га Оружане снаге БиХ обавијестиле о намјери да обиљеже све војне локације и касарне у БиХ једнаким обиљежјима, Додик је рекао да нису и поручио да ће касарне у Српској бити какве јесу.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.