Додик: Ствари се заоштравају, РС мора заузети позицију

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упозорио је да је НАТО политичка организација која се мијеша у унутрашње ствари БиХ и додао да се у Републици Српској све више размишља о томе да се народ што скорије изјасни да ли је за улазак у НАТО, како би се "та прича завршила" што се тиче Републике Српске.

Srna / 17. август 2017

 Говорећи о одлуци Уставног суда БиХ да одбаци апелацију Правобранилаштва Српске када је ријеч о војној имовини, те чињеницу да је НАТО штаб у Сарајеву поздравио ту одлуку, Додик је напоменуо да је на дјелу отимање територије и имовине Републике Српске, те наставак злоупотребе правосудног система, због чега РС мора заштитити своја права и интересе.

 

"Ово је веома озбиљна ствар, дио је континуитета удара на Републику Српску, коју хоће да развласте од њене територије и имовине и у том погледу видљива је нит наставка злоупотребе правосудног система", рекао је Додик.

 

Он је нагласио да иза тога стоје представници међународне заједнице, предвођени Канцеларијом високог представника /ОХР/, а да се у све умијешао и НАТО посредством своје команде у БиХ.

 

"НАТО је политичка организација и видљиво је мијешање у унутрашње ствари, и зато ми у Републици Српској све више размишљамо о томе да већ сада се одлучимо путем изјашњавања народа о томе шта мисли о НАТО, како би се та прича и на унутрашњем плану, што се тиче Републике Српске, завршила", навео је Додик, напоменувши да у Републици Српској постоји консензус у вези са НАТО, али да га "неки скривено руше".

 

Он је оцијенио да се НАТО односом према овој одлуци Уставног суда БиХ дефинитивно сврстао на једну страну, а та страна није Република Српска, која нема никакву обавезу да прати НАТО у том погледу.

 

Што се тиче понашања правосудних институција на нивоу БиХ, каже Додик, колико год они ликовали у овом времену, морају да знају да тиме само забијају клин у ковчег БиХ.

 

"Преко овога се сигурно неће проћи, ово је отимачина и разбојништво највећег нивоа, игнорисање међународног права и Дејтонског споразума", упозорио је предсједник Републике Српске.

 

Он је нагласио да ни високи представник у БиХ Валентин Инзко, "који се оглашава само када треба подржати муслимане", дефинитивно не може бити саговорник на питањима у БиХ.

 

"У том погледу мислим да се ствари све више заоштравају и да Српска мора да заузме своју позицију, а она мора да буде апсолутна заштита наших права и интереса", поручио је предсједник Републике Српске.

 

НАТО штаб у Сарајеву поздравио је одлуку Уставног суда БиХ о одбацивању апелације Правобранилаштва Републике Српске о војној имовини, уз напомену да она није довољна за активирање Акционог плана за чланство /МАП/.

 

Из НАТО штаба подсјећају да књижење 57 перспективних непокретних војних локација као власништва БиХ остаје једини услов за активирање МАП-а за БиХ.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.