Додик тражи укидање Вијеће народа РС-а, из СДА одговарају

"Вијеће народа је измишљотина високог представника Wолфганга Петритсцха који је то наметнуо Народној скупштини."

BUKA portal / 16. јун 2020

 

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Вијеће народа Републике Српске није требало ни да постоји и да би у наредном периоду требало учинити све да оно буде укинуто, пише РТРС.

Коментаришући чињеницу да Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа за усаглашавање закона, прописа и аката на јучерашњој сједници није постигла договор ни о једном питању, Додик је истакао да је Вијеће народа "измишљено да би било кочница Републици Српској".

"Вијеће народа је измишљотина високог представника Wолфганга Петритсцха који је то наметнуо Народној скупштини. У Уставу БиХ и Дејтонском споразуму не постоји Вијеће народа, постоји само Народна скупштина", рекао је Додик новинарима у Бањој Луци.

Према његовим ријечима, кроз промјену Устава Републике Српске, која се припрема, треба ако не елиминисати Вијеће народа из парламентарног живота, онда бар драматично смањити могућност да се на овај начин" онемогућава рад највишег органа власти".

Коментаришући чињеницу да је Клуб Бошњака у Вијећу народа покренуо витални национални интерес на ребаланс буджета, Додик је рекао да је ребаланс буджета направљен због епидемије коронавируса, те да није ништа учињено да би се смањивале ставке везане за неку бошњачку или било чију другу организацију.

"То је више налог који долази из Сарајева, као што покушавају много тога да преко Уставног суда БиХ ураде у РС. Уставни суд БиХ је мјесто криминализације односа у БиХ, мајоризације два народа у БиХ и афирмације једног народа и једне политичке илузије која покушава да наметне БиХ унитарно државо уређење", сматра Додик.

СДА одговара Додику да Вијеће народа РС-а мора имати исте овласти као и Дом народа ФБиХ.

Позив члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да се смање овласти Вијећа народа РС представља политички авантуризам који може довести до нарушавања односа успостављених Дејтонским мировним споразумом, поручују из СДА.

Ријеч је о одговору на Додикову изјаву како треба "ако не елиминисати Вијеће народа из парламентарног живота, онда бар драматично смањити могућност да се на овај начин онемогућава рад највишег органа власти".

"Истина је да актуелно Вијеће народа РС није усклађено са Уставом БиХ, али не зато што има превише јаку позицију, како Додик тврди, већ управо супротно – зато што има слабију позицију од Дома народа у ФБиХ, који за разлику од Вијећа народа РС може блокирати све, па и сам избор ентитетске владе као што је тренутно случај", кажу из СДА.

По Дејтонском уставу сви конститутивни народи имају једнака права на цијелом територију Босне и Херцеговине, што је потврдио и Уставни суд у одлуци о конститутивности из 2000. године.

"То значи да сва права која имају у Федерацији БиХ конститутивни народи морају имати и у ентитету РС, као и у Брчко Дистрикту. Чињеница је да су та права битно већа у Федерацији и Брчко Дистрикту него у ентитету РС, што је посљедица непотпуне и асиметричне имплементације Одлуке о конститутивности народа, уведене у времену тзв. Алијансе предвођене СДП-ом", кажу из СДА.

Закључују како, све док Дом народа ФБиХ буде имао овласти какве тренутно има, Вијеће народа РС може ићи само ка јачању своје позиције, јер свако рјешење мора бити базирано на Уставу БиХ који је изнад ентитетских устава.


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.