"Додик узурпирао надлежности, преузима послове Владе, предсједнице и НСРС-а"

"Предсједништво ПДП-а посебно тражи од Владе и предсједнице РС-а да сачувају и свој и дигнитет саме Републике Српске и што прије зауставе самовољу српског члана Предсједништва БиХ", саопштено је из ПДП-а.

BUKA portal / 16. април 2020

 

Предсједништво Партије демократског прогреса (ПДП) затражило је данас од предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић и владе овог ентитета да "одмах зауставе" члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика у, како је оцијењено, "његовим атацима на уставни поредак и уставне надлежности институција Републике Српске".

"Предсједништво ПДП-а посебно тражи од Владе и предсједнице РС-а да сачувају и свој и дигнитет саме Републике Српске и што прије зауставе самовољу српског члана Предсједништва БиХ", саопштено је из ПДП-а.

Ова странка је оцијенила да Додик "недопустиво... узурпира уставне надлежности за вријеме кризе изазване епидемијом корона вируса, преузима послове Владе, предсједнице и Народне скупштине РС-а, најављује одлуке органа и институција РС-а, иако за њихово доношење није надлежан".

Додик, пише даље, "није епидемиолог, нити је здравствени стручњак другог профила, те својим понашањем не само да грубо повређује уставну позицију Републике Српске, већ доводи потенцијално у опасност и здравље становништва".

ПДП је од Цвијановић и Владе РС-а затражила "далеко већи степен озбиљности и међусобне координације приликом доношења мјера за вријеме ванредног стања".

"Некоординисаност појединих одлука и уредби, попут оних о о забрани изазивања панике и нереда за вријеме ванредне ситуације, односно стања, уносе додатну конфузију код грађана", наведено је у саопштењу.

Предсједништво ПДП-а је још једном позвало грађане да се придржавају упутстава здравствених стручњака, како би епидемија прошла што прије и безболније.

Уз то "инсистирамо да се здравствене препоруке и рестриктивне мјере ограничења кретања једнако примјењују на све грађане", наглашено је у саопштењу уз оцјену да је "лицемјерно тражити од грађана Републике Српске да се понашају на један начин, а истовремено омогућити највишим функционерима у РС-у и члановима њихових породица сасвим другачије понашање".


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.