Додик запријетио: Ако не буде повратка на изворни Дејтон, за шест мјесеци прогласићемо независност Републике Српске

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је да ће предложити да ентитет Република Српска "повуче сагласност" са раније датих споразума о војсци и индиректним порезима, те да у року од неколико мјесеци формира војску и забрани рад Суду

BUKA portal / 25. септембар 2021

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је да ће предложити да ентитет Република Српска "повуче сагласност" са раније датих споразума о војсци и индиректним порезима, те да у року од неколико мјесеци формира војску и забрани рад Суду и Тужилаштву БиХ на територији РС-а.

"Ако Уставни суд каже да је пракса коју је он сам створио основа за доношење рјешења, ми немамо овдје шта да тражимо. Они могу да направе какву хоће праксу и то је све подвала Србима од ЕУ и Америке како треба да поштујемо Уставни суд и БиХ", рекао је Додик новинарима у Козарској Дубици.

Додик је навео да у првој фази Република Српска треба да одбаци све што су наметнули високи представник и Уставни суд БиХ.

"Република Српска ће у првој фази повући и поништити све, повући ћемо нашу сагласност са раније датих споразума као што је споразум о војсци и индиректним порезима. У року од три, четири или пет мјесеци, то је мој приједлог и надам се да ће бити подржан, треба да формирамо нашу војску и изађемо из концепта који се зове Оружане снаге, забранимо Суду и Тужилаштву да дјелује на простору РС-а и правосуђе ставимо у ингеренцију парламента РС-а", рекао је Додик.

Додик је поновио своје тврдње да Уставни суд, као ни Парламентарна скупштина БиХ "немају никакве надлежности над шумама и да то нигдје не пише у Дејтонском споразуму".

У изјави новинарима Додик је захвалио опозицији што је "подржала да се одржи ванредна сједница парламента Републике Српске".

"Покушат ћемо да дођемо до усаглашених ставова. Моји ставови ће бити радикални. Тражит ћу да се одбију све одлуке које је наметнуо високи представник, да се вратимо на изворни Дејтон и, ако то не буде тако, у наредних шест мјесеци вратимо у Скупштину и прогласимо независност", закључио је Додик.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.