ДОДИКОВО НЕИСПУЊЕНО ОБЕЋАЊЕ: Просјечна плата у РС није 500 еура!

Влада РС није испунила оно што је ДОДИК у октобру…

Maja Isović Dobrijević / 03. август 2019

Foto: BUKA

 

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик прошле године обећао је да ће просјечна плата у Републици Српској до половине 2019. године износити 500 еура. Јунска плата од 910 КМ потврђује да се његово обећање није испунило.

Подсјетимо да је Додик у октобру прошле године рекао да ће повећање плата бити “резултат новог смањења опорезивања рада и плата”.

“Залагаћу се за то да креирамо такву ситуацију на основу искуства других земаља да до половине идуће године у БиХ учинимо све да просјечна плата буде 500 евра, а у сљедећих годину дана учинимо све да се подигне на 1.000 евра. Ако хоћемо да сачувамо становништво, ми морамо брзо дјеловати и то мора да буде видљиво”, рекао је у октобру Додик.

Просјечна плата након опорезивања (нето плата) исплаћена у јуну 2019. године износила је 910 КМ и већа је номинално за 0,8%, а реално за 1,4% у односу на претходни мјесец. У односу на исти мјесец прошле године, просјечна плата након опорезивања (нето плата) номинално је већа за 7,1%, а реално за 6,8%.

Зоран Павловић, економски аналитичар, рекао је да је растерећење привреде, у смислу смањења доприноса који данас износе 62-63 посто, предуслов за било какво повећање плата.

“То што је Влада РС 1. јула донијела мјеру која је везана за раднике запослене од марта ове године, односно ако им се повећа плата, онда ће на разлику бити обрачунато рефундирање дијела уплаћених доприноса након шест мјесеци, на неки начин је утицало на мало повећање плата радника, али не много. Тај нови концепт је покушај да се нешто уради у односу на релативно ниске плате које се исплаћују радницима како не би одлазили, али та сама мјера није довољна”, рекао је Павловић за БУКУ.

Он је додао да се мора приступити смањењу оптерећења на плате, јер се без тога неће доћи до битнијег повећања плата.

“Чак ни Влада РС не ради много на стимулацији и растерећењу привреде која би, уколико је растерећена, могла дати веће плате радницима. У бити ништа се не дешава, а оно што је важно јесте да се заиста тај проблем мора озбиљно посматрати, али и ријешити. Нажалост, мјере којима би се требало приступити рјешавању овог проблема нису добро дефинисане или их још и нема”, рекао је Павловић.

Синиша Вукелић, уредник економског портала “Цапитал”, рекао је да је сада потпуно јасно да је ово било предизборно обећање које је потпуно неозбиљно, да је то олако дана прогноза.

“У сваком случају, није оправдање за тако изнесену најаву да ће просјечна плата у РС бити 500 еура. Сада видимо да се то није обистинило. Уколико бисмо се шалили, можемо рећи да је некоректно од пословне заједнице и привредника у приватном сектору што нису послушали тадашњег кандидата за члана предсједништва БиХ, а сада већ изабраног Милорада Додика, и што нису одмах након прве његове изјаве радницима повећали плате. Али, шалу на страну, озбиљна економска политика се не води олако и не дају се тако лако таква обећања”, рекао је за БУКУ Вукелић.

Он додаје да се у озбиљним земљама раст просјечне плате не проводи преко политичких оцјена и изјава које се дају у предизборно вријеме.

“Да би се постигао раст просјечне плате власт је могла почети ‘пумпати’ плате у јавном сектору, али то је било немогуће јер је био активан аранжаман са ММФ-ом који је ограничавао раст плата у јавном сектору. Са друге стране, приватна пословна заједница није имала простора да повећа плате својим запосленим, као што га нема ни данас јер су оптерећења на плате још увијек изузетно велика и међу највећима у овом дијелу свијета. На плату од 1.000 КМ ви морате платити још око 65 посто пореза и допиноса, а то је врло дестимулативно и због тога имамо велики дио сивог, односно, црног тржишта, гдје се плате исплаћују у коверти ‘на руке’ запосленима”, каже Вукелић.

На крају треба споменути да је предсједница Републике Српске, Жељка Цвијановић, рекла да ће овај износ од 500 еура просјечне плате десити до краја године, па ћемо да пратимо да ли ће се њена очекивања остварити, јер Додикова обећања очигледно нису испуњена.

 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.