Договор пао у Буенос Ајресу: Замрзава се трговински рат, али само уз овај услов

Предсједници САД и Кине Доналд Трамп и Си Ђинпинг сагласили су се да не пооштровају трговински рат и обећали да се уздржавају од увођења нових тарифа за 90 дана

BUKA portal / 02. децембар 2018

Обећање долази у моменту када две највец́е економије на свијету преговарају о трајном споразуму. 

Примирје између САД-а и Кине склопљено је након суботње вечере између Трампа и Сија на маргинама самита Групе 20 у Аргентини, од које се много и очекивало. Лидери су пристали да зауставе увођење нових тарифа и интензивирају своје трговинске преговоре, рекао је кинески министар иностраних послова Ванг Ји новинарима у Буенос Ајресу. 

"Обе стране верују да је принципијелни споразум постигнут између два предсједника ефикасно спријечио даље ширење економских проблема између две земље", рекао је он. 

Бела куц́а назвала је тај састанак "веома успешним", рекавши да ц́е САД оставити постојец́е тарифе на 200 милијарди долара кинеске робе на 10 одсто и да ће се уздржати од повец́ања те стопе на 25 одсто, како је планирано 1. јануара. 

У замену за тај уступак, САД желе одмах да започну разговоре о ономе на кинеску трговинску праксу на коју Трамп има највец́е жалбе, а то су крађа интелектуалне својине, нецариснке баријере и сајбер крађе. Послије 90 дана, ако нема напретка у погледу структурне реформе, САД ц́е подиц́и те царине на 25 одсто, поручено је из Беле куће. 

Кина је такође пристала да повец́а набавку пољопривредних и индустријских роба како би смањила трговински дефицит са САД. 

"Ово је био невјероватан и продуктиван састанак са неограниченим могуц́ностима како за САД, тако и за Кину", рекао је Трамп у изјави. "Велика ми је част да радим са предсједником Сијем".

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.