Договорено повећање плата запосленима у образовању и култури, а ево за колико

ећ би јануарска плата просвјетних радника и запослених у култури требало да буде обрачуната према новим повећаним платним коефицијентима

Srna / 16. октобар 2019

Од почетка сљедеће године доћи ће до повећања платних коефицијената од седам до 20 одсто у односу на платни разред запослених у образовању и култури, договорили су данас министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић.

"Већ би јануарска плата просвјетних радника и запослених у култури требало да буде обрачуната према новим повећаним платним коефицијентима", најавила је Тривићева.

Она је рекла да овај договор значи да ће они који имају највеће платне коефицијенте имати мање процентуслно увећање, а они који имају минималну плату од 450 КМ имаће највеће процентулано повећање у висини од око 20 одсто.

"На овај начин покушали смо да правичније расподијелимо буджет Републике Српске", рекла је Тривићева у Бањалуци након састанка са Гњатићем.

Она је појаснила да је ово договор са синдикатом који треба уобличити са Министарством финансија за буджет за наредну годину.

Тривићева је подсјетила да је, доношењем измјена и допуна Закона о платама запослених у образовању и култури и у складу са потписаним меморандумом о изједначавању плата са високом стручном спремом наставника и запослених у култури са запосленима у јавној управи, од 1. јануара у овој години плата повишена за осам одсто.

"Опредјелјенје Владе је да у континуитету побољшава статус просвјетних радника и запослених у култури, што се види сваке године", поручила је Тривићева.

Гњатић је рекао да је повећање плата добра вијест за запослене у образовању и култури, али од наредне године очекује и уједначавање платних коефицијената према меморандуму који је потписан између Владе и Савеза синдиката.

"Наставићемо сарадњу да бисмо на правичан начин у оквиру наших платних коефицијената дошли до најбољих рјешења за све запослене", додао је Гњатић.

Према његовим ријечима, најнижа плата од 450 КМ би, након свих најављених повећања, у просвјети и култури требала износити око 600 КМ.

"Ту мислим и на повећање најниже плате на 500 КМ које су најавили из највеће партије у Српској, и ако на то додамо повећање од 20 одсто то је 600 КМ", додао је Гњатић.

Он је прецизирао да би плате од 500 до 1.000 КМ требало да буду поваћане за десет одсто, а оне од 1.000 до 1.800 КМ за седам одсто. 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.