Док чекамо нови закон, шуме нестају: Има ли разлога за бригу?

Босна и Херцеговина је земља која посједује многобројне природне ресурсе, а шуме су свакако један од њих. Нетакнута природа сигурно је нешто чиме се наша земља може похвалити, а укупна површина шумског земљишта је нешто више од три милиона хектара.

Radio Sarajevo / 29. октобар 2019

printscreen

На простору Федерације БиХ налази се 1.235.721,1 хектара шуме у државном власништву.

Проценти у регији

Ако упоређујемо проценте покривености територије државе шумом, тада можемо закључити да је Босна и Херцеговина одмах  иза Словеније, а слиједе:  Црна Гора, Македонија и Хрватска, те Србија и Албанија које имају најмањи проценат покривености шумом.

Како су казали из Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Федерације БиХ, већи бх. ентитет располаже са површином од више од једног милиона хектара.

„Од тога високих шума са природном обновом има 493.208,5 хектара, што је око 40 посто, високих деградираних шума 14.929,5 хектара или један посто, шумских засада-култура 61.216,2 ха или око пет посто, изданачких шума 257.772,5 хектара или 21 посто, обрасле непродуктивне површине 16.119,3 хектара или 1 посто продуктивних голети погодне за пошумљавање 160.177,4 хектара што је 13 посто“, казали су из Федералног министарства.

Дрвна индустрија која је тренутно у процвату на простору ФБиХ, са све већом интенцијом ка извозу свакако има велику површину на коју може рачунати приликом набавке сировине.

Неконтролисана сјеча

Укупна дрвна залиха свих шума заједно у државном власништву Федерације БиХ износи 180.001.253 метара кубних. Просјечна залиха свих шума износи 213,5 метара кубних по хектру. На простору Федерације БиХ прошле године произведено је 2,9 милиона кубних метара трупаца.

„Укупни сјечиви етат за све шуме заједно је 2.961.767 метара кубних (крупно дрво), од тога на четинаре отпада 1.430.426 метара кубних што је 48 посто, а на лишћаре 1.531.341 метара кубних или око 52 посто. Сјечиви етат се углавном реализира у високим шумама који износи 2.761.294 метара кубних, што је око 93 посто од укупног етата“, казали су за Радиосарајево.ба из Федералног министарства.

Како су појаснили, број произведених трупаца и даље је мањи од прираста, односно 69,4 посто.

Ипак, сјеча шуме одвија се свакодневно, првенствено у приватним шумама, за које нема података као за државне шуме. Корисници шума тржишним и транспарентним начином продају шумске дрвне сортименте (трупце) купцима који су дрвопрерађивачи или купцима који трупце даље продају на домаћем или страном тржишту.

И ту се мање – више, губи надлежност шумарства над прерадом дрвета и трговином трупцима.

„Кад су у питању границе надлежности између шумарства с једне стране, те прераде дрвета и трговине са друге стране, напомињемо да надлежност шумарства као сектора престаје када се било који шумски дрвни сортимент прода за новац, утовари на камион и за њега се изда 'отпремница', тада дрвни сортименти постају власништво купца и исти су роба на тржишту као и свака друга роба“, казали су нам из Министарства.

Додали су да би се увела контрола, односно, ограничење извоза сировина које су потребне домаћим дрвопрерађивачима, потребна је одлука Вијећа министара БиХ. Још 2018.године, ентитетске владе упутиле су иницијативу Вијећу министара БиХ за забрану извоза трупаца из Босне и Херцеговине, као и увођење такси на извоз резане грађе и огрјевног дрвета.

Још један проблем који се појављује јесте непостојање закона о шумама на нивоу ентитета ФБиХ, док је РС свој закон усвојила прије три године.

Исто тако, у надлежном министарству казали су како није довољан број запослених шумарских инспектора ни на кантоналном нити на нивоу Федерације БиХ, с обзиром на то да су бесправне радње у области шумарства још увијек значајно присутне.

 

Радио Сарајево 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.