Док политичари уживају у високим платама - културни храм БиХ пред колапсом

Јавност у БиХ шокирао је износ плате 642 КМ директора Земаљског музеја БиХ. Ова институција нне финансира се из буджета, него кроз разне пројекте и донације.

BUKA portal / 20. мај 2020

Foto: N1

 

Док политичари уживају енормно високе плате, један од културно-хисторијских храмова поново је пред колапсом.

Земаљски музеј БиХ, у бари. Седам мјесеци нису добили никаква средства. У 2019. због неформирања Вијећа министара што им је био највећи извор прихода, ове године нису добили ни једне марке са било којег нивоа власти. Иначе, плата директора музеја у нормалним околнстима је 1.500 КМ а доктор је наука средњовјековне археологије. Радници музеја су од 2011. до 2015. године били без икаквих примања. Ипак тренутно су приморани да смање све плате на минималац, тако да нето плата директора сада износи 642 мараке и 28 фенига.

"Март и неколико наредних мјесеци сигурно ћемо примати ове плате. Наравно када будемо имали новца да их исплатимо за сада тога немамо. Радници Земаљског музеја су се 2016. године на моје инсистирање када сам постао директор, одрекли пола милиона марака које им је пресудио суд, да им музеј треба исплатити. То нико у овој држави овдје никада није урадио", појаснио је Мирсад Сијарић, доктор наука средњовјековне археологије и директор Земаљског музеја БиХ.

Ево шта све још нема земаљски музеј.

"Немамо у музеју службено возило, немамо службени телефон, нема Управног одброа, нема Надзорног одбора, нема запосленог правника, нема запосленог возача, нема менаджера за ово и за оно, нема ПР-а, нема никога", истакао је Сијарић.

Оно што има музеј, јесу младе образоване особе које због љубави према БиХ пркосе свему.

"Археолог. Магистар археологије. То ми је звање", рекла је Адиса Лепић, кустос за рани и средњи вијек.

Н1: Магистар археологије данас има 400 – 500 КМ плату?

"Па тако рецимо. Биће тако очито. Трагикомично је."

Жалосно је и колико политичари посјећују Земаљски музеј.

"Па искрено, ја сам их јако мало видјела за своје три године рада у Земаљском музеју", рекла је Лепић.

Просторије Земљског музеја БиХ је богата ризница предмета из Средњовјековне Босне. Запосленици музеја овдје чувају хисторију БиХ. И имају мизерна примања, од 400 до 600 марака. С друге стране политичари своје незнање и незаинтерсованост о култури у БиХ наплаћују платама које су десет пута веће.

Подсјећамо да политичари у прошлости иако нису били на послу и добијали су плате на одвојени живот, пријевоз и смјештај. Такођер, Парламентарна скупштина БиХ сваког радног дана црпи пореске обвезнике 62.398 КМ. Државни парламентарци из джепова грађана Босне и Херцеговине узели су за само четири мјесеца 750.763 КМ.

"Јесу нам плате превисоке, и дуго времена сам тражио у институцијама власти да се коригују, никада нисмо имали ту врсту сагласности", истакао је Никола Шпирић, СНСД.

"То је заиста дегутантно, ја знам да свако од оних људи који су изабрани у Парламент, не осјећа се уопште пријатно због ове ситуације која је настала", казао је Младен Босић, СДС.

"То су енормно високе плате, које изазивају огорчење грађана", казао је Лазар Продановић, СНСД.

Н1: Јесу ли оправдано високе?

"Оне су неоправдано високе", тврди Продановић.

"Мислим да је безобразно зашто Парламент не ради, а ми примамо плату", казао је Нермин Никшић, СДП БиХ.

Н1: Је ли мислите да сте је заслужили?

"Ма ко ће заслужити плату, ако не ради?", пита се Никшић.

"Осјећам се заиста срамотно да ми шест мјесеци не радимо, а примамо плате", истакао је Сафет Софтић, СДА.

Да ли ће ишта исправити, зависит ће од политичке воље појединаца. Политичари и даље имају право на луксузне имовинске картоне, луксузне аутомобиле и остале привилегије које културне институције могу само сањати.

"2020. године около тражим новац да санирам ратну штету у музеју. Рат је завршио 1995. Ако ову државу није стид, да то дозвољава, да се ја са музејима земаља гдје се одвија рат, гдје се разарају сада. И прошли смо први кург, јер људи виде да смо у потреби. То је страшно", рекао је Сијарић за Н1.

Управо таква, страшна и готово бесперспективна босанскохерцеговачка реалност у којој више нису битни стручни и образовани него подобни најчешће страначки, обликује и свијест и вољу оних пасивних чланова заједнице. Ипак, култура има свој пут и оставља свој траг, за којим ће утопијски и с пуно наде корачати они којима знање на првом мјесту.

Н1


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.