Док рудари и доктори вапе, министар радницима “Водовода” дао бенефицирани радни стаж

Министар је рјешење потписао на приједлог Комисије за утврђивање радних мјеста на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем.

BUKA portal / 13. новембар 2019

 

У Републици Српској рудари на површинским коповима, медицинари изложени зрачењу, радници на опасним пословима у шумарству и хемијској индустрији немају бенефицирани радни стаж, али су зато ову повластицу добили запослени у бањалучком “Водоводу”, те ће за сваких годину дана проведених на радном мјесту имати бонус од два мјесеца стажа, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић сматра да је рад у „Водоводу“ опасније и теже радно мјесто од површинског копа у руднику, радиологије или асфалтирања пута на плус 40 степени.

Министар је рјешење потписао на приједлог Комисије за утврђивање радних мјеста на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем.

По том основу, прије осталих, у пензију ће моћи радници „Водовода“ ангажованих на пословима одржавања канализационе мреже и прекопа, на помоћним пословима у Одјељењу за изградњу и одржавање канализационе мреже као и радници ангажовани на специјалним возилима.

Закон о пензијском и инвалидском осигурању РС каже како се у стаж осигурања са увећаним трајањем рачуна вријеме у којем је осигураник радио на нарочито тешком, опасном и по здравље штетном радном мјесту односно послу, као и на радном мјесту на којем послије навршења одређених година живота не може успјешно да обавља своју професионалну дјелатност .

 

Степен увећања стажа зависи од тежине, опасности и штетности рада, односно од природе посла, а може износити највише 50 одсто.

Иначе, захтјев за утврђивање радних мјеста на којима је бенефицирани стаж може да поднесе послодавац, инспектор рада, синдикат или заинтересовани радник а коначној одлуци треба да претходи детаљна анализа која оправдава захтјев.

Радници се прже на 1.000 степени

У Синдикату металске индустрије и рударства РС сматрају како је има много тежих и опаснијих послова у овом сектору а гдје радници немају ову привилегију.

Радници у зворничкој „Алумини“ који раде на пећима гдје се остварују температуре и до 1.000 степени Целзијуса би свакако требали имати увећан стаж али у складу са процјенама ризика то није предвиђено“, каже за ЦАПИТАЛ Тане Пеулић, предсједник  синдиката.

Према његовим ријечима у цијелом сектору који покрива ова организација једино неколико радника из ливнице челика у Бањалуци има увећан стаж на основу отежаних услова.

Доктор Миодраг Фемић, предсједник Струковног синдиката доктора медицине РС нам је потврдио како ни “бијели мантили” немају овај вид бенефита.

Постоје неке олакшице по питању услова рада, попут краћег радног времена и слично али бенефицирани стаж не постоји. Боримо се да се то промијени али за сада без успијеха”, казао нам је Фемић.

ЦАПИТАЛ: Дејан Товиловић

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.