Док се за политичаре праве посебни услови, новинари су смјештени у уски ходник (ФОТО)

Политичари су још једном показали неразумијевање за новинаре. Док су себи омогућили физичку дистанцу, новинаре су смјестили у уски ходник.

Maja Isović Dobrijević / 20. мај 2020

Foto: BUKA

 

За народне посланике који данас присуствују Народној скупштини РС која се одржава у Влади РС у Бањалуци, издани су посебни услови од стране Института за јавно здравство РС.

Подсјетимо да је Институт за јавно здравство Републике Српске доставио Народној скупштини основне препоруке које је неопходно испунити приликом сједнице, међу којима је да посланици и запослени обавезно носе маску и да буду два метра физички удаљени за вријеме и у паузама сједнице.

Међутим, надлежни су показали још једном да немају разумијевања за новинаре који прате Скупштину, односно показују да их сматрају грађанима другог реда или можда мисле да су новинари заштићени и да не могу добити коронавирус, па им нису омогућили услове за физичку дистанцу.

Ходник у којем су новинари смјештени налази се поред улазних врата. Велики број новинарских екипа прати Скупштину, а немају довољно мјеста за сједење, као ни столова и утичница за своје уређаје.

 

 

Бранкица Спасенић, новинарка Мондо портала, каже да су услови за рад новинара крајње неадекватни.

"Како због простора гдје смо смјештени, немогућности фотографисања и узимања кадрова. Немамо ни неке услове за рад, немамо довољно мјеста да сједнемо, столова, утичница и свега осталог што нам је неопходно за рад. Морам рећи да сам непријатно изненађена", рекла је за БУКУ Бранкица Спасенић.

Новинар Драган Максимовић каже да је ово апсурдно.

"Не ради се више ни о томе да ли ми имамо услове за социјалну дистанцу, него је ненормално све. Мјере које су прописане не поштују се. Нема потребе за одржавањем сједнице на овај начин. Имате људе у маркетима, у тржним центрима који дословно 'јашу' један по другом, а правите ситуацију и систем да социјална дистанца мора бити потребна. Не мислим да је проблем што новинари стоје овдје са епидемиолошког аспекта, него је суштина да је све од мјера постало ненормално", рекао је за БУКУ Максимовић.

Новинар Дејан Шајиновић такође је рекао да се изненадио због услова рада.

"Очекивао сам да ћемо бити смјештени негдје гдје ћемо имати нормалне услове за рад, радни сто, да  ћемо моћи чути шта се говори, јер ништа не чујемо. Новинари су стављени у ходник поред улазних врата, гдје људи улазе и излазе", рекао је за БУКУ Шајиновић.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.