Доказано: Ево зашто парадајз који купујете у продавницама нема окус

"Као да жвачеш папир"

BUKA portal / 17. мај 2019

У потрази за правим рајчицама често ћемо се јако разочарати, посебно ако их тражимо у неком од супермаркета, гдје нас најчешће дочекују рајчице чији окус можемо назвати безличним. "Као да жвачеш папир", рекли би често. Вјерујемо да сте се често запитали због чега је окус тих рајчица такав, тј. зашто те рајчице окуса уопће немају? Ново истраживање даје одговор на то питање, и показује како у 93 посто модерних рајчица недостаје верзија гена која им даје њихов посебан окус. Унаточ томе што мислимо да је кривац генетска модификација, заправо узрочник лежи у узгајивачима, тј. њиховом покушају да извуку највише из рајчица, извуку највећу економску корист. Тијеком времена гени који појачавају окус изгубили су се или су тијеком процеса размножавања негативно одабрани. Зато данашњим рајчицама из супермаркета недостаје генетске разноликости, па тако и окуса, пише Тхе БигТхинк.

"Тијеком култивирања и побољшања рајчица људи ће се већином фокусирати на оно што ће им повећати производњу, продукцију, попут величине самог плода и доброг подношења складиштења. Неки гени који су укључени у остале важне квалитете, особине плода, и њихове реакције на стрес, тијеком овог процеса су изгубљени", рекао је Зхангјун Феи са Свеучилишта Цорнелл. Њихова открића објављена су у магазину Натуре Генетицс, у којем су анализирани генетски подаци 725 рајчица, култивираних и дивљих, које су важне због генетске различитости.
 

Затим су ове податке успоредили с домаћим геномом рајчице Хеинз 1706, који се често користи као репрезентативни примјер генома рајчице. Успоредба је показала да Хеинзу 1706 недостаје око 5000 гена, а да већини рајчица које се могу пронаћи у супермаркетима недостаје риједак облик гена који им даје окус. Тај ген ТомЛоxЦ пронађен је у 90 посто дивљих врста. 

"Чини се како је укључен у производњу из масти. Открили смо да такођер производи ароматичне спојеве из каротеноида, пигмената који рајчици дају црвену боју. Била је то додатна функција која је била изнад онога што смо очекивали, а ови су резултати сигурно занимљиви људима који уживају у рајчицама с окусом", каже Јамес Гиованнони УСДА знанственик и суаутор студије.  Истраживачи се надају да ће њихова анализа довести до развоја ресурса за "развој будућих функционалних студија и размножавања". У међувремену се може догодити да ће се узгајивачи рајчица окренути потрази за окусима, сами. Ген ТомЛоxЦ постаје ипак чешћи у модерно узгојеним рајчицама, у успоредби са стањем од само неколико година раније. Поправљање окуса рајчица могло би довести до велике разлику у начину на који уживамо у нашој прехрани чије су рајчице важан дио. Тако нпр. Американци годишње поједу око девет килограма рајчица, те 33 килограма прерађених рајчица.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.