Ђокић прекршио низ закона да Мостарцима намјести вјетроелектрану „Гребак“

Проблем је што се у земљишњим књигама нигдје не спомиње РС као власник спорног земљишта већ и даље егзистирају уписи „Државна својина“, „Државни Ерар“, „Јавно добро путеви“.

BUKA portal / 14. август 2019

 

Министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић потписао је концесиони уговор за 65 милиона евра вриједну вјетроелектрану „Гребак“ у Невесињу са губиташком фирмом „ВЕ Гребак“ иако ниједна институција РС није дала сагласност на Студију економске оправданости, прекорачен је лимит инсталисане снаге која може да се прикључи на мрежу, нису ријешени имовински односи на земљишту, а није прецизирано ни колико би се вјетротурбина требало градити, открива портал ЦАПИТАЛ.

Управо је овај уговор, према нашим информацијама, био разлог због којег је премијер РС Радован Вишковић тражио да Ђокић поднесе оставку, јер није обавијестио Владу да је Правобранилаштво дало негативно мишљење на тај уговор.

ЦАПИТАЛ сазнаје да је приједлогом уговора прецизирано да је предмет концесије изградња и кориштење вјетроелектране процијењене инсталисане снаге 49,5 МW, док је предузеће „ВЕ Гребак“ понудило изградњу 15 вјетротурбина укупне снаге 52/54,6 МW инсталисане снаге.

Осим ових, различити су и подаци у Студији економске оправданости којом је предвиђена градња 13 вјетротурбина по четири МW што износи 52 МW инсталисане снаге.

Такође, јавним позивом је било предвиђено да ће рјешавање имовинско – правних односа на локацији вјетроелектране бити обавеза концесионара, а да ће му се земљиште у својини РС додијелити на кориштење.

Проблем је што се у земљишњим књигама нигдје не спомиње РС као власник спорног земљишта већ и даље егзистирају уписи „Државна својина“, „Државни Ерар“, „Јавно добро путеви“.

Студија економске оправданости, коју је уз захтјев доставио концесионар, не садржи ниједан податак о некретнинама на којима је предвиђена изградња вјеторелектране.

Такође, студија економске оправданости је урађена на период од 20 до 25 година, а концесија се додјељује на 50 година, што је у супротности са јавним позивом.

Српска сноси трошкове

Супротно јавном позиву, приједлогом уговора је предвиђено и да се РС обавезује да ће експроприсати некретнине и додијелити их на коришћење концесионару. Јавним позивом је прописано да је рјешавање имовинско-правних односа на локацији вјетроелектране обавеза концесионара.

Ово су само неки од разлога због којих је Правобранилаштво РС дало негативно мишљење на приједлог уговора за изградњу и коришћење ВЕ „Гребак“, а које није било препрека министру Ђокићу да половином априла потпише спорни уговор.

Правобранилаштво је упозорило да не би требала бити пракса да се Влада обавезује уговором да ће донијети одлуку о утврђивању општег интереса за експропријацију  некретнина.

„Влада би овом институту требала пажљивије приступати водећи рачуна о томе да је власништво заштићено у свим правним системима, да оно мора бити заштићено од стране Републике Српске, а да је експропријација изузетак и она мора да буде у интересу већег броја људи и општег интереса“, наводи се у Мишљењу које је Министарству енергетике достављено 9. априла.

Министар Ђокић не жели да се помири са јасним ставом Правобранилаштва, па само два дана касније шаље Правобранилаштву захтјев за преиспитивање Мишљења. Безуспјешно, Правобранилаштво је остало при ранијем ставу и поново изнијело кључне замјерке које имају на приједлог уговора.

Без обзира на то министар Ђокић 15. априла са директором предузећа „ВЕ Гребак“ Невесиње потписује уговор о концесији за изградњу и коришћење ВЕ „Гребак“.

Из Министарства енергетике и рударства РС ни након четири дана нисмо добили одговор на питања због чега је министар Ђокић потписао овај уговор с обзиром на то да је Правобранилаштво РС дало негативно мишљење на приједлог уговора као ни да ли је Влада била упозната са негативним мишљењем Правобранилаштва.

Влада РС је у јануару ове године предузећу „ВЕ Гребак“ додијелила концесију за изградњу и кориштење вјетроелектране „Гребак“ у Невесињу. Концесија  је додјељена на период од 50 година, а реализоваће се у периоду три године.

Ђокић је најавио је да ће вјетроелектрана “Гребак”, чија се интензивна градња може очекивати у другој половини наредне године, бити завршена и прикључена на мрежу 2021. године.

Иначе, предузеће „ВЕ Гребак“ запошљава само једног једног радника и послује са губитком, о чему смо писали у тексту Концесија за ВЕ „Гребак“ губиташком предузећу.

Губитак ове фирме изнад висине капитала у 2017. години је износио скоро 130.000 КМ, нето губитак око 61.000 КМ, док су јој краткорочне обавезе биле изнад пола милиона КМ. Прошлу годину је завршила са минусом од 67.438 КМ.

За фирму „ВЕ Гребак“ у пословним регистрима се наводи да је основана крајем 2016. године и да запошљава једног радника. Директор је Адмир Рахимић, а извршни директор Миралем Чампара.

У АПИФ-у се као оснивачи предузећа „ВЕ Гребак“ воде Адмир Рахимић, “ИМПРО ИМПЕX” Мостар и Ерицх Преиßлер Wиндпаркверwалтунг ГмбХ.

„ИМПРО ИМПЕX“ је мостарска фирма чији је директор поменути Чампара, а запошљава два радника. У 2017. години то предузеће је имало приход од 111.000 КМ и добит од свега 3.500 КМ.

Цапитал


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.