ДОКТОРКА ИЗ СРБИЈЕ ОДУШЕВИЛА РЕГИОН “Оперисала сам из колица, моји пацијенти не могу да чекају”

Проф. др Даницу Грујичић, начелницу Одјељења за неуроонкологију Клиничког центра Србије (КЦС), ни сломљено стопало није спријечило да ради, па је тако у колицима, у гипсу, оперисала пацијента.

BUKA portal / 06. децембар 2018

Необична сцена забиљежена је прије два дана у операционој сали Клиничког центра Србије – озбиљно угроженог пацијента оперисала је докторка, која је, може се рећи, и сама у том тренутку била пацијент!

 

Проф. др Даницу Грујичић, начелницу Одјељења за неуроонкологију Клиничког центра Србије (КЦС), ни сломљено стопало није спријечило да ради, па је тако у колицима, у гипсу, оперисала пацијента.

“Мене ништа не боли, а моји пацијенти не могу да чекају”

– Мој прелом ноге не би требало да буде тема. Пацијенти који леже код мене на клиници су много болеснији од мене. Прелом ме спречава да ходам и да се ослањам на ногу, али ме ништа не боли. Не би требало од мене правити хероја, једноставно, моји пацијенти не могу да чекају – рекла је проф. Грујичић за “Блиц“.

Наиме, проф. Грујичић је прије десетак дана задобила прелом пете метатарзалне кости на стопалу, односно, пукла јој је мала кост стопала. Иако на први поглед дјелује безазлено, од прелома ове кости особа се опоравља веома дуго, недјељама, а не смије ни да се ослања на повријеђено стопало.

Фото: Блиц/РАС Србија

 

– Увијек ће нас спречавати непредвиђене препреке, али искључиво од наше воље зависи да ли ће нас савладати или ћемо их превазићи. Пацијенти које ја треба да оперишем не могу да чекају сада да се ја опорављам наредних шест недјеља – рекла је проф. Даница Грујичић.

Њу је, тако, у операциону салу на колицима довезла медицинска сестра.

 

– Исто овако са сломљеном ногом су радили и мој професор Илија Нагулић и проф. Раде Репац, ми неурохирурзи смо једноставно такви. Оперисала сам из колица – испричала је проф. Грујичић.

Иако заљубљеник у свој посао, проф. Грујичић каже да разумије незадовољство својих млађих колега хирурга. Припада, каже, некој другој генерацији доктора, који су живјели у неко друго, боље вријеме.

Разумијевање за младе колеге

– Цијели живот сам радила на један одређени начин и сада не могу да радим другачије. Ми овдје долазимо и болесни и повријеђени да оперишемо, не зато што волимо да оперишемо када се не осјећамо добро, него зато што осјећамо огромну одговорност према својим пацијентима. Ипак, разумијем младе љекаре зашто су незадовољни. Види се бахатост на сваком кораку, видите бројне управне одборе, надзорне одборе, људи добијају ни за какав рад енормне своте новца, а други који имају огромну одговорност и који се убијају од посла, као што су моје колеге, живе крајње биједно – закључила је проф. др Даница Грујичић.

(Блиц)


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.