Домљан: Одговарајућим мјерама ширити позитиван економски вирус на све кластере

Једна од мјера односи се на успоставу посебног фонда за стабилизацију привреде, а средства би била осигурана из домаћих и страних извора.

BUKA portal / 23. март 2020

Угледни економиста и универзитетски професор Вјекослав Домљан изјавио је да се пакет мјера Владе Федерације БиХ за стабилизацију привреде и санирање посљедица пандемије коронавируса, који се креће око 1,5 посто БДП-а, може оцијенити адекватним у актуалној ситуацији.

- Политичари најразвијенијих земаља у задњих пар дана радикално окрећу плочу и више није питање треба ли интервенирати, него како и без обзира на цијену. Већ се види да је пад производње у Кини далеко већи но што се првотно претпостављало. БДП је пао у прва два мјесеца за 10 до 20 посто у односу  на прва два мјесеца 2019.  Истодобно је индустријска производња пала за 13,5 посто, малопродаја за 20,5 посто, а фиксне инвестиције за 24 посто. Можда је и горе но што ове бројке кажу јер су првотне процјене биле на разини пада од три до четири посто. Пакети влада за предупређивање надолазеће рецесије крећу се око два посто БДП на глобалној разини, а код развијених земаља и знатно више и превазилазе пакете који су се користили 2008. године – казао је Домљан за Фену.

Једна од мјера односи се на успоставу посебног фонда за стабилизацију привреде, а средства би била осигурана из домаћих и страних извора.

- На темељу онога што је Влада предочила може се закључити да ће бити двије линије фонда. Прва би била искључиво за извознике тј. за извозну флоту ФБиХ коју, по мојим процјенама чини 50 фирми, од којих је 10 првокласних. У њих треба убризгавати финанцијску вакцину, одакле ће се позитиван економски вирус ширити на кластере фирми повезане с тим нултим клијентом и тако у таласима до задњих тачака економије. Наравно, неке 'зомби' фирме, које ионако немају економски имунитет, неће дочекати ширење тих позитивних економских вируса – навео је Домљан.

Друга линија, према његовим ријечима, бит ће окренута осталим фирмама, групама грађана и одређеним регијама те имати, поред финанцијских и економских, политичке и социјалне критерије дјеловања. Наравно, напомиње Домљан, „ова линија одбране не може бити дугорочно одржива ако она прва линија, коју чине најбоље фирме ФБиХ, попусти“.

Домљан је казао да би у случају прве линије фирме биле у обавези на једну марку коју додјељује држава уложити своју марку (коју могу имати акумулирану или добити на кредит код банке), што би значило да се снага интервенције удвостручује.

- Успјешност фонда у случају додјељивања средстава фирмама би се сагледавала кроз то колико порезних прихода могу генерирати. Давања државе се не смију проматрати само као грантови који се враћају политичарима кроз гласове, него и као улагања државе која се морају вратити кроз порезе – истакао је Домљан.

Прерађивачке компаније, транспорт, туризам, мала и средња предузећа у свом пословању највише трпе посљедице пандемије коронавируса, показале су анализе привредних комора. Но, свака криза, ма колико тешка била, истовремено је за неке и прилика која се може искористити колико околности дозволе. Тако су се напримјер неке текстилне компаније преорјентисале на производњу маски. 

- Криза је и прилика да се ураде ствари које би се у устаљеним околностима тешко урадиле. Иначе, у доба криза подузимају се неортодоксна рјешења – за ванредну ситуацију ванредан лијек. Сугестија Влади је да се чим прије мапирају фирме, групе грађана и регије као кандидати за средства фонда и да се истодобно разрађују финанцијски, економски, социјални и политички критерији додјеле средстава, при чему је очување радних мјеста међу важним критеријима - навео је Домљан.

Нужно је посебице око извозних фирми, како је додао, формирати центре изврсности усмјерене како на истраживања и развој онога како даље, до центра за (пре)обуку радне снаге.

Када је ријеч о мјерама из домена банкарског сектора, Домљан сматра да Влада ФБиХ слиједи добру праксу других земаља усмјерену на увођење тромјесечног мораторија на отплату кредита, осигурање гаранција за банкарске кредите и уводи кредитну линију за ликвидност код Развојне банке.

 

(ФЕНА)


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.