Донесена пресуда: 'За дом спремни' кажњив и у пјесми 'Чавоглаве'!

Донесена је пресуда којом је извођач пјесме "Бојна Чавоглаве" правомоћно прекршајно кажњен због јавног извикивања "За дом спремни" на њеном почетку.

BUKA portal / 14. август 2019

 

Донесена је пресуда којом је извођач пјесме "Бојна Чавоглаве" правомоћно прекршајно кажњен због јавног извикивања "За дом спремни" на њеном почетку.

У правомоћној пресуди коју је донио Високи прекршајни суд, а чију преслику Јутарњи лист пише да има, стоји да је поздрав "За дом" и "За дом спремни" кориштен и као службени поздрав усташког покрета НДХ који је настао од фашизма и који је утемељен на расизму и тиме симболизира мржњу према људима различите расе, вјерског и етничког идентитета.

-Без обзира на жалбене наводе да је отпјевао пјесму на начин како је иста објављена у изворном тексту пјесме 'Бојна Чавоглаве' и која је објављена у Служби заштите ауторских музичких права Хрватског друштва складатеља, окривљеник је могао и требао бити свјестан могућег негативног утјецаја извикивања овог израза и требао се суздржати од таквог понашања - стоји у образложењу пресуде Високог прекршајног суда коју потписује предсједник трочланог судског вијећа Синиша Сењановић.

Наводи се такођер како "описано понашање свакако доприноси стварању атмосфере у којој се утјече на јавни ред и мир на начин да се охрабрује друге на изражавање мржње и на насиље, односно ствара латентна опасност, нелагода и узнемиреност код особа које не спадају у већинску етничку или вјерску скупину".

Међутим, споменутом правомоћном пресудом, коју је Високи прекршајни суд донио 13. јуна ове године те је првоступањском суду уручио 17. јула, није кажњен изворни извођач и аутор "Бојне Чавоглаве" Марко Перковић Тхомпсон, него локални пјевач из Макарске Марио Росо који је Тхомпсонову будницу с припадајућим поздравом извео на једном од тргова у Макарској приликом обиљежавања 20. обљетнице акције Олуја.

Иако је правомоћна пресуда у случају Росо уручена странкама још у јулу ове године, Високи управни суд још је није и јавно објавио. Да је пресуда објављена у тренутку кад је уручена странкама, ПУ сплитско-далматинска не би могла тврдити да ове године неће подносити казнене пријаве против Тхомпсона због извикивања усташког поклича на почетку пјесме "Бојна Чавоглаве" јер не постоје правомоћне пресуде из којих произлази да је то кажњиво, преноси Хина. 

Фена


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.