Доноси ли корона крај старог свјетског поретка?

ВЕЋИНА еуропских земаља вјерује да је најгора фаза пандемије иза њих, уз добру дозу забринутости због могућег другог вала који би могао услиједити након што се живот врати у нормалу - или барем нешто што наликује на нормалу.

BUKA portal / 21. мај 2020

 

Но осим епидемиолошког другог вала Еуропи и Западу пријети друга опасност - геополитички други вал, пише амерички часопис Атлантиц. А те вањскополитичке, економске и војне посљедице једнак су разлог за забринутост западних влада. 

Новинар Атлантица Том МцТагуе излаже сљедећи хипотетски сценариј: у исто вријеме док Еуропа и САД стављају коронавирус под контролу, он измиче контроли у земљама трећег свијета. Развијене земље, саме исцрпљене пандемијом, задужене због пакета помоћи посрнулој економији и усред нове економске кризе, не шаљу помоћ на вријеме. Наступа опћа паника.

Јесмо ли спремни на "геополитички други вал"?

Мигранти се поновно гомилају на југу, односно југоистоку Еуропе. Нека од држава погођених пандемијом проглашава стечај због јавног дуга, углавном према западним банкама, који не може платити. У све већем каосу неки диктатор види прилику за заузимање територија друге земље. А САД, који се под Доналдом Трумпом све више окреће себи и изолира од свијета, пушта Кини да заузме његово мјесто "свјетског полицајца".

МцТагуе пише да је то само један од неколико сценарија које су му изложили сигурносни стручњаци, академици и владини савјетници. Сви су они, додаје, увјерени да овај геополитички други вал долази. Питање је само гдје ће ударити.

Повијест нас учи да велике промјене и поремећаји могу изазвати непредвидиве и далекосежне реакције. Рушење Wалл Стреета 1929. довело је не само до ере Неw Деала у Америци него и до Велике депресије диљем западног свијета, што је посредно допринијело расту фашизма и избијању Другог свјетског рата. Још један финанцијски колапс у Америци, онај из 2008., изазвао је еурокризу, а неколико година касније услиједили су Бреxит у Великој Британији, као и побједа самог Трумпа у САД-у. 

>>Јесу ли Кина и Америка на прагу Хладног рата?

Тензије између САД-а и Кине, али и унутар Еуропске уније

Коронавирус је нанио још један нагли шок глобалној економији и заоштрио тензије између САД-а и Кине, баш када су били на прагу договора. Трумп и његов државни тајник, односно министар вањских послова Мике Помпео већ су неколико пута изнијели оптужбу да је САРС-Цов-2 процурио из биолабораторија у Wухану, а не с тзв. мокре тржнице, као што се углавном претпостављало. Амерички медији јављају како се у Wасхингтону све више разговара о могућој одмазди према Кини због њене одговорности за ширење пандемије, без обзира на то одакле је коронавирус потекао. 

У исто вријеме, глобална трговина опћенито је успорила, а подјеле унутар Еуропске уније, односно њеног богатијег сјевера и задуженијег југа, продубиле су се. Стога се намеће логично питање - какве посљедице можемо очекивати након ове кризе?

"Повјесничари воле крајеве поглавља", сматра вањскополитички експерт и бивши члан америчког Одбора за обрамбену политику Роберт Каплан, који је овог мјесеца савјетовао британску владу о потенцијалним неизравним посљедицама пандемије. "Цовид-19 ће многи видјети као још један крај поглавља", додаје у разговору за Атлантиц.

"Путинов агресивни опортунизам вјеројатно ће постати још гори"

Оно што посебно забрињава овог Американца, али и многе британске вањскополитичке стручњаке, питање је како ће се поставити Русија на челу с Владимиром Путином. Мицхаел Цларке, професор обрамбених студија на Кинг'с Цоллегеу у Лондону и бивши специјални савјетник Британског националног одбора за сигурносну стратегију, коментира за овај часопис да Русија, економски ослабљена и погођена повијесним рушењем цијена нафте, представља велику опасност за сигурносне интересе Запада. 

"Путинов агресивни опортунизам вјеројатно ће постати још гори. Природа Путиновог водства је да он не може мировати; мора гурати напријед. То га чини још нестабилнијим", каже Цларке.

Што ако, примјерице, Путин одлучи скренути пажњу домаће јавности с урушавања економије и тестирати одлучност НАТО-а војном интервенцијом? С друге стране, бивши португалски министар вањских послова Бруно Маçãес сматра да криза Русију неће охрабрити, него ће је осакатити и учинити овисном о Кини. 

У сваком случају, "кризе убрзавају повијест", закључује Цларке. 

Ни Паx Америцана ни Паx Синица него - међународна анархија?

Бивши аустралски премијер Кевин Рудд, међутим, у својој колумни за амерички часопис Фореигн Аффаирс предвиђа да ће и Кина и САД вјеројатно изићи из ове кризе значајно ослабљене.

Умјесто обновљеног Паx Америцана или новог Паx Синица као темеља за међународни поредак, Рудд сматра како је "неугодна истина" да ће моћ обају свјетских сила бити умањена, и кући и у иноземству, а посљедица ће бити споро али постојано скретање према међународној анархији, у свим доменама од међународне сигурности преко трговине до борбе против пандемија. 

Умјесто међународне сурадње, добит ћемо даљње бујање разних национализама, а каос повезан уз одговор на пандемију само је најава опћег каоса који нас чека, упозорава Рудд. По његовом мишљењу, три фактора ће и у овој повијесној прекретници бити одличујућа за будућност свјетског поретка: промјене у односу економске и војне снаге свјетских сила, перцепција те промјене у остатку свијета и  стратегије које свјетске силе примјењују у тој нестабилној ситуацији. 

Да ова пандемија и катастрофалан одговор Трумпове администрације представља озбиљан ударац америчкој репутацији и моћи, слажу се многи. Но Рудд сматра како је пандемија ослабила и Кину на више разина, од отварања простора за неслагање унутар Комунистичке партије Кине, преко големе економске штете коју је Кина претрпјела због масовне карантене диљем земље до све већег замјерања остатка свијета због очитог кинеског заташкавања епидемије на њеном почетку.

"Америка прво" значи - не ослањајте се на Америку

Њен економски раст ће вјеројатно ове године бити око нуле, што ће бити најгора стопа од катастрофалне Културне револуције Мао Це-тунга прије пола стољећа. То ће значити и даљњи раст кинеског јавног дуга, који већ износи 310% њеног БДП-а. Америка ће ипак проћи још горе, с пројекцијама пада БДП-а које се крећу од 6 до чак 14 посто ове године.

Што се америчке репутације тиче, Рудд оцјењује како је свијет сада видио што Трумпово "Америка прво" значи у пракси: не ослањајте се на Америку, јер она се не може побринути ни за себе, камоли за друге.Скандали попут практичког отимања залиха заштитне опреме посланог другим земљама само јача тај негативни дојам.

Што се Еуропске уније тиче, њена неспремност и недостатак уједињеног одговора на пандемију отворила је понов питање њеног могућег распада. А то је сценариј који би Москву засигурно обрадовао.

"Ово је у бити колапс еуропске идеје, транзиција у друкчију политичку културу с измијењеним вриједностима. Све оне лијепе ријечи о солидарности, узајамној подршци, хуманости и људским правима, све су отишле у вјетар", ликовао је тако прошли мјесец водитељ ТВ канала Русија-1 након вијести о изостанку правовремене еуропске помоћи тешко погођеној Италији. 

Слиједи ли обрачун с Кином?

"Истина је да нитко није био спреман на ово. Такођер је истина да превише нас није било ту...кад нас је Италија требала", признала је и сама предсједница Еуропске комисије Урсула вон дер Леyен, упутивши "искрену исприку" уиме цијеле Уније.

"Клима која, изгледа, влада међу премијерима и предсједницима и недостатак еуропске солидарности представљају смртну опасност за Еуропску унију", упозорио је и Јацqуес Делорс, 94-годишњи француски политичар, бивши предсједник Еуропске комисије и један од де фацто утемељитеља Еуропске уније. 

А да "нека врста обрачуна с Кином" слиједи, вјерује и Карин вон Хиппел, директорица Роyал Унитед Сервицес Институтеа, утјецајног британског тхинк-танка за питања обране и међународних односа. 

"Неке земље ће се након овога покушати прилијепити уз Кину... али већина осталих ће се покушати удаљити од ње", додала је. Јачање протекционизма и националне индустрије те слабљење глобализираног ланца опскрбе такођер се могу очекивати. Питање је како ће се ту поставити еуропске земље попут Њемачке, Француске или Велике Британије. 

Но, у сваком случају, јасно је да ће морати разрадити своју стратешку визију за нестабилно ново поглавље у међународним односима. Та ће стратегија, међутим, бити ограничена потребом за новим прорачунским резовима услијед нове кризе.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.