Дошло је вријеме да се прича око малих хидроелектрана приведе крају

Декларација о заштити ријека је политичка одлука и доказ спремности да се овај проблем ријешава.

Maja Isović Dobrijević / 10. фебруар 2021

 

Роберт Ороз, предсједник Еколошко-хуманитарне удруге „Готуша” из Фојнице поводом Приједлога декларације о заштити ријека у Републици Српској који је поднио народни посланик Игор Црнадак рекао је да је усвајање саме декларације веома важно.

"Сама ова декларација неће ријешити проблеме, важно је да се о овој теми расправља у скупштинским клупама. Вријеме је да се већ једном ова прича око МХЕ приведе крају. Тешко је гасити појединачне пожаре један по један", рекао је Ороз за БУКУ и додаје да су све ријеке у БиХ у угрожене, на овај или онај начин.

"Нажалост, ова декларација није обавезујућа. Она је тек политичка одлука и доказ спремности да се овај проблем ријешава. Неопходно је измијенити законе и правилнике да би се она примјенила у пракси, а то је јако дуг и мукотрпан посао. Битно је да се кренуло", истиче он.

Ороз се нада да је овај пут Република Српска спремна за овај корак, односно да заиста стави интерес ријека испред интереса појединаца, иако понавља свој лични став да никада не вјерује политичарима.

"Подржавање ове Декларације је тек почетак процедуре и израз спремности да се овај проблем рјешава, а уједно и признање да велики проблем постоји и да ствари нису посложене како треба", сматра наш саговорни.

У предложеној Декларацији се наводи да су ријеке једно од највећих природних богатстава Републике Српске и да ће бити уништене уколико се реализују издате концесије за изградњу малих хидроелектрана. Такође, наводи се да се изградњом МХЕ угрожава и животно станиште за многе животињске врсте, као и нарушавање животне средине и екосистема који зависе од ријека.

Од Владе РС тражи се да прогласи мораторијум на изградњу малих хидроелектрана, односно да се обуставе сви даљњи радови и пројекти на нашим ријекама, све док се не изврши комплетна ревизија поступака доношења концесионих дозвола за изградњу минихидроцентрала за период 2005-2020. година.

Остаје да видимо како ће народни посланици разматрати ову тему.

Везан текст:

ЧОВЈЕК КОЈИ ЈЕ СВОЈИМ ТИЈЕЛОМ БРАНИО РИЈЕКУ ЖЕЉЕЗНИЦУ: Остаће нам оно што успијемо отети!

 

 

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.