Др Глигић: “Не можете ни само бити стручњак, треба бити и мало дрчан са политичарима…”

"То није пријатно, јер долазите у сукобе, стварате себи проблеме, али имате ефекте”

BUKA portal / 14. мај 2020

.

Када је још у марту др Ана Глигић, шефица “Торлака” у време вариоле вере, рекла да ћемо 15. маја седети у кафићима, било је много оних који су одмахнули руком. Сада угледна виролошкиња у пензији за Недељник говори о потенцијалном “другом таласу” епидемије, слабљењу вируса, навикама, колективном имунитету, настанку коронавируса…

“Свако је бирао оно што је мислио да је најбоље. Кинески модел је био наш избор. Другачије мере, у околностима када немате вакцину или неки други начин да се заштитите, ја не знам. Али не мислим да затварање треба да буде нужно са наредбом, него васпитним мерама. Затварање је било драстично. Било је непромишљених и непотребних ствари, али то је био наш избор. Били смо суочени са нечим тотално непознатим. Могли смо да чујемо и нешто више од виролога из Кризног штаба који нису тако често наступали”, рекла је др Глигић у интервјуу за Недељник.

“Ја сам три године радила као координатор за међународна истраживања у Националном институту за јавно здравље у САД. Имала сам испод себе тим Корејаца, Кинеза, Француза, Швеђана, радили смо тада мишју грозницу, свако је давао доприносе из своје земље. Сећам се, на немачкој граници стоје вагони боровнице, не пуштају их, јер су новинари напумпали причу да се умире од мишје грознице. Ја сам тада упозорила да ће претрпети велику материјалну штету. Донели су ми те боровнице на проверу, издала сам сертификат да у боровницама нема тог вируса и обећала да ћу пред вама да их поједем и да сносим пуну одговорност.

Мора се водити рачуна о томе шта се говори у јавности и какве последице јавно изговорена реч може да има. Не можете ни само бити стручњак, потребно је да будете и мало дрчни са политичарима. То није пријатно, јер долазите у сукобе, стварате себи проблеме, али имате ефекте”, рекла је она.

ОПШИРНИ ИНТЕРВЈУ ЧИТАЈТЕ У НОВОМ НЕДЕЉНИКУ КОЈИ ЈЕ НА КИОСЦИМА ОД ЧЕТВРТКА 14. МАЈА, У ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ ДОСТУПНО НА НСТОРЕ.РС


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.