Др Ливиа Пуљак пише о обманама у вријеме коронавируса: Чувајте свој новац

ДОК чекамо хоћемо ли сви помријети од коронавируса САРС-ЦоВ2, залијепљени за екране тражимо информације које би нам могле помоћи у преживљењу.

Livia Puljak / 17. март 2020

 

Док стручне службе дају паметне савјете, шарлатани нуде чудесна рјешења

Стручне службе нам дају паметне савјете које свакако требамо слиједити ако желимо добро себи и другима: перите руке, откажите сва путовања, избјегавајте социјалне контакте. У исто вријеме неки други шире дезинформације и обмањују јавност. Док стручњаци упорно наглашавају како требамо бити опрезни јер о новом вирусу не знамо довољно, имамо очито довољан број оних других који имају рјешење за све па тако и за коронавирусе. И иначе шарлатани и надрилијечници нуде бројна чудесна рјешења за спрјечавање и лијечење свих могућих болести, а сад су добили и посве нову болест којом се могу бавити.

Па су се тако појавили рецепти за антивирусну јуху која нас штити од вируса јер се за припрему јухе користи чак 52 чешњака, а зна се, наводно, да је чешњак изврстан за борбу против вируса. Чешњак је здрава храна, за коју се показало да има одређена антимикробна дјеловања, али не постоји ни једно истраживање које је показало да једење чешњака (или јухе од 52 чешњака) може заштитити људе од новог коронавируса. Не постоји никаква антивирусна прехрана која ће вам помоћи у овој ситуацији.

Коронавирус није гљива, него вирус 

Препоручује се и протуупална храна па се као дио те фамозне протуупалне прехране препоручује, између осталог, направити залихе природних антимикотика као што је прополис. Антимикотици су, иначе, средства против гљива. Коронавирус није гљива, него вирус. Антимикотици вам неће помоћи против коронавируса. Особе које пате од кроничних плућних болести, као што је гљивична инфекција аспергилоза, могле би имати нешто већи ризик од инфекције коронавирусом. Али таквим болесницима сигурно неће помоћи прополис.

Савјетује нам се да требамо у тијело уносити довољно калорија како бисмо спријечили слабљење дијафрагме, танког мишића који се налази између трбушне и прсне шупљине. Можда бисмо сљедећи пут кад кренемо у предапокалиптични поход на трговине с храном требали узети десет великих тегли чоколадног намаза како бисмо што прије с довољно калорија ојачали своју дијафрагму? Наравно да не. Одговарајућа и квалитетна прехрана потребна је свим мишићима у тијелу. Храна треба свим мишићима, а не само дијафрагми. Не постоји никакав познати начин прехране којим можете изолирано дјеловати само на дијафрагму или само на неки други мишић у тијелу.

Глупости о спречавају болести купањем у врућој води

Туширање и купање у врућој води наводно ће спријечити болест коју узрокује коронавирус. То је потпуно неточно. Нормална температура нашег тијела увијек је иста, око 36,5-37 ступњева Целзијевих, без обзира на то у колико врућој води се купамо и туширамо. Наше тијело функционира у врло уским распонима нормалне температуре и то се не може промијенити туширањем. Једино што можемо постићи туширањем и купањем у врелој води су опеклине.

Домаћи огласи нуде дезинфекцијску УВ лампу која убија бактерије, вирусе и, наравно, коронавирус. Наравно, да убија вирусе и коронавирус то ваља у огласу посебно нагласити, јер можда још нисте схватили да је и то вирус. УВ лампа је лампа с ултраљубичастим зрачењем. Таква лампа се користи за дезинфекцију површина, али не за дезинфекцију руку или других подручја коже јер та лампа узрокује иритацију, надражај коже.

Не требају вам додатни минерали, витамини, средства за јачање имунитета

Нису вам потребна ни средства за јачање имунитета. Бројни приправци и препоруке за јачање имунитета налазе се на тржишту, али потпуно је нејасно што се точно с тим приправцима постиже, и на који точно начин ти приправци јачају имунитет, и што точно раде у нашем организму.

Нису вам потребни ни додатни минерали и витамини. Не требају вам осим ако имате доказани мањак неког минерала или витамина, али доказан у овлаштеном биокемијском лабораторију, а не у трговини у којој вам преко коже или косе мјере разину минерала и витамина па вам онда увале прескупе приправке за лијечење поремећаја који немате.

За коронавирус рекламира се колоидно ионско сребро, односно сребрна вода, за коју се тврди да је најјачи антибиотик, и за коју наводно руске новине тврде да је то најбољи лијек против вируса и бактерија за које нема лијека, односно цјепива. За почетак, антибиотици су лијекови против бактерија, а не против вируса. Антибиотици би се једино могли давати болесницима који имају потврђену заразу коронавирусом и код којих се треба лијечити или спријечити бактеријска инфекција. Али, и у том случају не би се сигурно користило колоидно сребро јер напросто нема доказа из клиничких покуса на људима о таквом дјеловању те водице.

Што значи објективно доказати дјеловање било којег приправка?

Како би се објективно доказало дјеловање нечега, било чега, било то јуха или сирова намирница или антибиотик, или антимикотик, или потенцијални протувирусни лијек, или цјепиво, потребно је направити низ истраживања у специјализираним лабораторијима, након тога на животињама и затим на људима. Тек се клиничким покусима на људима може доказати да је нешто дјелотворно за спрјечавање или лијечење неке болести, а таквих довршених покуса за вирус САРС-ЦоВ2 тренутно нема.

Тренутно не постоје никакви лијекови за спрјечавање заразе новим коронавирусом и за лијечење болести коју тај вирус узрокује. Међународна знанствена заједница на томе предано ради, али таква рјешења не догађају се преко ноћи. Пише се сада и о рачуналним моделима и симулацијама које се примјењују како би се нашли потенцијални лијекови. Да, све је то дио знанственог приступа који се користи у проналажењу нових лијекова и цјепива, али се ипак сви ти кандидати за лијекове и цјепива требају испитати на људима.

Будите јако скептични

Обмане и неутемељене тврдње о спрјечавању и лијечењу болести узроковане новим коронавирусом шире људи који нешто продају, своје производе или своје услуге, или пак људи који немају довољно знања о начину на који болест настаје и шири се, и знанственим поступцима којима се објективно провјерава јесу ли дјелотворне и сигурне интервенције у медицини. Стога будите скептични. Чувајте новац; не купујте никакве приправке против коронавируса јер нема никаквих доказа да дјелују. Скухајте јуху од чешњака ако је волите, али немојте на њу потрошити 52 чешњака и немојте од ње ништа очекивати везано за коронавирус. Перите руке често и придржавајте се свих упута Националног стожера цивилне заштите Републике Хрватске.

*Докторица медицине Ливиа Пуљак је професорица на Медицинском факултету у Сплиту. Утемељила је хрватски огранак угледне, неовисне свјетске организације Цоцхране посвећене промоцији медицине утемељене на доказима, која јој је 2017. додијелила награду. Уредница је портала Докази у медицини и ауторица више од 100 знанствених радова објављених у свјетским часописима.

Индеx


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.