Драган Бурсаћ: Биће опет пакао и крвава Дрина

Морате признати да ови стихови не остављају мјеста било каквој импровизацији. Дакле, брадате сподобе су итакако свјесне пакла којег су направиле недужном народу у задња два рата, знају да је Дрина била дословно кравава и то није мит.

Dragan Bursać / 10. март 2019

Такође, застрашујуће звучи, слободни су рећи како ће поновити тај пакао, клања, паљења , силовања и убијања, надолазећи са срБских планина.

 

Данас се у Вишеграду окупила шачича мирољубивих четника, како би обиљежили годишњицу хапшења свог вође Драгољуба Драже Михаиловића. Добро, није то баш мала шака, није ни обична шака јада, а ни буљук. Окупило се ту, четник четнику безмало 200 четника. Злобник и комуниста би рекао, никад више постројених четника на једном мјесту. Никада! Па у чему је проблем?

 

Заправо нема проблема. На територији Републике Српске, посве је легално и дозвољено, препоручљиво чак окупљање ових фашистичких брадатих старлета, на некаквим обљетницама у част злочинца Михаиловића. Додуше, оне слабије упућене изненадила је четникијада, неколико дана раније.

 

Нема журке четничке без ракије брље

 

А разлог је посве оправдан:

 

 

"13. март ове године спада у прву недјељу великог Васкршњег поста у недељи у којој нема служења хране и парастоса, па је организациони одбор са свештенством донио одлуку да ове године обиљежавање буде 10.марта на годишњицу хапшења ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића", саопштили су из Равногорског покрета.

 

Логично! Гдје сте видјели четника вегана, антиалкохоличара?! Тога нема и то не постоји. Зар није баш недјеља уочи поста прелијеп дан да се направи дернек, пардон свечано постројавање у част теми и идеји четничких отаца и припадајућих кама. А тема и идеја је навијек иста-очистити свете срБске просторе од несрба, прецизније Бошњака. И управо је Источна Босна са Вишеградом и Фочом примјер како је дјеловала «пацифистичка» четничка војска.

 

А дјеловала је тако да је, само примјера ради јер списак је подугачак, побила и поклала око 9200 Бошњака на територији Источне Босне и рубних санджачких општина и то само у 1943. години. Да не буде забуне, овим подацима се дичио лично један од подређених Михаиловићевих војвода Павле Ђуришић. Према његовом бројању током ове операције, етничког чишћења убијено је више хиљада житеља општина Пљевља, Прибој, Фоча и Чајниче. У Ђуришићевом извештају тако стоји да је убијено око 9.200 муслимана, од чега око 1.200 мушкараца и до 8.000 жена, стараца и деце. Аферим! Благо, оцу, благо мајци, која изроди те брадате “хероје».

 

Наравно, не треба тупити језик о квислиншкој фашистичкој колаборацији брадоња са Италијанима, Нијемцима, понекад усташама. И можда би то какав лудак и заборавио, а заборавити се не може и не смије да није «најновијих херојских  подухвата» специјалца са кокардом или лобањом на шубари у посљедњем рату.

 

Континуитет клања, силовања и паљења

 

Треба ли спомињати бању «Вилина влас» и масовна силовања, треба ли наводити урлике из живих ломача људских у истом том Вишеграду, треба ли помињати масовна стријељања и бацања лешева у Дрину, треба ли казивати за  логоре попут Узамнице...треба ли рећи да је само у Вишеграду и његовој околини од четничке руке, само у овом рату побијено око 3000 Бошњака?

 

Дабоме да треба!

 

Јер, ако не наставимо макар причати о злодјелима ових монструма, злочини ће бтит опетовани. И требамо причати, јер се против ове багре нико у РС-у не бори. Они се као лешинари потпуно легално, весело и смирено окупљану па да уз музику, урлике, ракију и весеље прославе и подсјете се својих крвавих подвига.

 

Гуслање на костима убијених Вишеграђана

 

 

И не, нема мјеста било каквој накарадној рационализацији, како је ријеч о некаквим минорним организацијама, јер да су минорне не би сакупиле у строју 200 људи. И не, такође, нема мјеста за приче како је ријеч, глухо било, о некаквој ослободилачкој војсци.

 

Јер, четници уз гусле пјевају, на дан 10. марта ове године у Вишеграду, на костима убијених Бошњака: «Биће опет пакао и крвава Дрине, ево иду четници са српских планина.»

 

Морате признати да ови стихови не остављају мјеста било каквој импровизацији. Дакле, брадате сподобе су итакако свјесне пакла којег су направиле недужном народу у задња два рата, знају да је Дрина била дословно кравава и то није мит. Такође, застрашујуће звучи, слободни су рећи како ће поновити тај пакао, клања, паљења , силовања и убијања, надолазећи са срБских планина. Монстроузно, али је монструозније што се монструмина може. Законски!

 

Посве легално, опуштено и без било какаве санкције постројавају се данас четници. Ма шта санкције, какве санкције, биће награђени овацијама околног пука вишеградског као хероји. Дабоме, нема ништа херојски у силовању, паљењу и убијању жена и дјеце, све док Дрина не прокрвари, али то су четници и то обиљежавају.

 

А славе један континуитет.

 

Сва Хасанова дјеца

 

Ето, рецимо на мјесту гдје се данас постројавају четничке брадоње, њихови идеолошки (и фамилијарни преци) су 1943. године, баш ту, баш негдје у ово вријеме на Вишеградској ћуприји, убили чак десетеро дјеце и супругу Хасана Туфекчића, рођеног 1905. године у Вишеграду. Пазите ово, убили су му пет синова и пет кћери. А онда по дамарима крвавог повијесног континуитета, од петеро дјеце из другог брака, четници су му 1992. убили још троје дјеце, која су носила имена убијене браће и сестара у Другом свјетском рату.

 

Дакле, у два рата (Другом свјетском рату и овом посљедњем клању) четници су Хасану убили тринаестеро дјеце и супругу.

 

Мало ли је за једну породицу?!

 

Ето, ту на тим костима, данас се постројавају. Слободно и легално.

 

Мало ли је Господе???

 

Чини се мало и недовољно. Јер док читав свијет забрањује било каква профашистичка окупљања (видјети Аустрију и Блајбург), у нас, у нашој крвавој домовини у којој је извршен геноцид и најмасовнији злочини након Другог свјетског рата, протагонисти и штоватељи тих злочина зазивају нова клања, нови пакао и крваву Дрину.

 

Државо, одавно те треба бтити срам, а ако не реагујеш и не забраниш ово онанисање над мртвима, ти и не постојиш!

 

 


Бука препорука

БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.