Драган Бурсаћ: Бјежите одавде!

Бјежите одавде!... Сунце нашег неба,Неће вас гријат кô што туђе грије; Грки су овдје залогаји хљеба,Гдје свога нема и гдје брата није.

Dragan Bursać / 23. октобар 2018

 «Покрет за одлазак је прије свега хуманитарна организација која жели да спаси што већи број полуживих бића која се тренутно налазе у БиХ.»

 

Најхуманија мрежа у БиХ

 

Признајте да одавно нисте прочитали нешто искреније. Јер, ови људи који стоје иза ФБ групе

«Покрет за одлзак» и који, како веле, евакуишу све заинтересоване из Босне и Херцеговине, чине тренутно најхуманију мрежу појединаца у једној од три најсиромашније земје Европе.

 

Заправо, било је право чудо како се до сада није појавила овакво устројена група. А група «Покрет за одлазак» броји преко 10 хиљада људи. Када погледате, они ће сваки дан набрати по још једну хиљаду.

 

Јер.

 

Јер је дошло вријеме потпуне евакуације младог, радно потентног становништва наше вољене територије, коју неки зову и земљом.

 

Они званични подаци кажу да је БиХ до октобра 2017 године напустило 35.377 особа, а укупан број људи који су отишли из БиХ од 2013. године је нешто мало више од 150.000. Једна Бањалука мање за четири године! Или, како стоји у извјештају Европске комисије, у другом кварталу 2018. БиХ је изгубила додатних 1, 5 одсто радне снаге у односу на исти период лани. Да прецизирамо, само од априла до јуна остали смо без 1,5% радника. Заувијек.

 

 

Народ незахвални би нормално да живи

 

А то су само бројеви, а народ не воли бројеве. Зато воли живот достојан човјека, без националистичких торова у које су по сили власти и Дејтона стрпани. Воли наш народ, незахвални нормалан живот. Воли да ради, зарађује, обезбиједи себи и својој породици основно, кров над главом, посао и што је најважније живот без егзистенцијалног, социјалног и политичког стреса.

 

А стрес сваковрсни му нуде ове (навијек једнаке власти), са импотентим опозицијама. Ко је и чеко од '96 да овдје сване, џаба је чекао. Осим што је изгубио 22 године најљепшег живота, осим што је погубио здравље ходајући од робовласника до бироа, тај фамозни «наш човјек» се начекао за све своје паре овог свијета, док је финансирао оне на власти да се бахате, за 7000 марака и њихове подгузне муве у админисрацији за 2000КМ.

 

Доста је!

 

И ако је до домољубља, неког патриотизма, превише је! И ако је до добрих намјера, «лијепе земље са још љепшом природом и чистим зраком» доста је! Та природа је одавно онечишћена од отрова будаластих прљавих технологија 19. вијека, та ријечна корита су пластична плутајућа острва, тај ваздух грију цјепанице из посјечених шума, које се пратварају у моторкама изједена буњишта.

 

Па је евакуација народа у достојне земље од Словеније, Аустрије, Нјемачке, која је потпомогнута либерализацијом радних виза, једина логична ствар. И има још једна логичнија ствар-више не одлазе само појединци, који би слали новце фамилији, а која би опет кроз ПДВ и остале намете пунила буџете лезилебовићима.

 

А не! Сад се цијеле фамилије селе, сад цијеле фамиље троше на здравство, економију и инратсруктуру једне Нјемачке. Јер у земљи достојној човјека, можеш радити и зарадиити, а да се не плашиш за свој живот. У земљи достојној човјека државни апарат сервисира твој живот. Тамо те у болници лијече уколико је то потребно, а не носиш им морфијум и цитостатике од куће или са црног тржишта. Тамо полиција и судство служе да те заштите, а не да буду репресивни апарат власти. И да, тамо твоја дјеца иду у школу, да би били бољи људи, а касније вриједни и цијењени чланови друштва, који своје школовање наплаћују адекватним послом. Да, тамо дјеца нису ријалити социјални случајеви, који ће постати популарни тучом и злостављањем. Да, тамо се знање цијени.

 

Евакуација, једина солуција

 

Ето, то сви знамо, а опет смо чекали десетак година да се појави једна оваква група. И да, чланови групе «Покрет за одлазак» регистроваће се као одистински покрет, који ће пружати пуну логистичку, правну и сваковрсну подршку народу који се евакуише.

 

Ево, већ сада су платили двије карте у једном смјеру младим људима за Шведску.

 

Па зато не треба ни часа часити. Ко имало држи до себе, коме је живот нешто више од пуког преживљавања, ко мисли добро себи и својој дјеци, ЕВАКУАЦИЈА. И будите увјерени да ћете се за два, три мјесеца осјећати боље, него што сада упијајући овај отужни свијет, овај мали трокут који земљом зову. Не вјерујете? Питајте познанике, пријетеље и родбину која се одселила. Сад, коначно СВИ имамо некога преко. Сад смо уједињени у један велики гастарбајтерски крај.

 

И на концу, питаће неки оптимиста до сржи, а шта ће бити са оним који остану? Злобник би рекао, нека угасе свјетло, али заиста, чињеница јесте да ће осим фрустрације, јада, биједе и чемера, мало шта наћи под овим нашим небом.

 

И треба једном отворено рећи, политичке олигархије су побиједиле! Са својим породицама, са тајкунима и клепократским механизима власти, створили су земљу по својој мјери. Земљу за 200 хиљада “срећника”.

 

Ко ће хранити, сервисирати и финасирати те “срећнике”?

 

Немој бити то ти! Казни их! Нека им кречење стана буде 1000 марака! Тек тад, можда, тек тад ће буџетлије изаћи из мишијих рупа и побунити се. А опет размисли, имаш ли толики животни луксуз према себи и својој породици, е да би чекао то???

 

Па на крају, прилагодба Шантићеве “Остајте овдје”, постаје тако лака и једноставна. Без великих интервенција, њена изведба у 2018. иде отрпилике овако:

 

 

 

 

 

 

Бјежите одавде

 

Бјежите одавде!...Сунце нашег неба,

Неће вас гријат кô што туђе грије;

Грки су овдје залогаји хљеба

Гдје свога нема и гдје брата није.

 

Од своје маћехе е ко ће наћи гору?!

А маћеха ваша земља вам је ова;

Баците поглед по кршу и пољу,

Свуда су узалудна гробља ваших прадједова.

 

За ову земљу они бјеху диви,

Узори свијетли, што је бранит знаше,

У овој земљи не остајте и ви,

Да би за њу дали џаба врело крви ваше.

 

Кô пуста грана, кад јесења крила

Тргну јој лисје и покосе ледом,

Без вас би маћеха ова земља била;

А маћеха не плаче за туђим чедом.

 

Нек’ јој суза с ока слети,

Не враћајте се њојзи у наручју света;

Живите зато да можете мријети

На туђинском пољу гдје вас слава срета!

 

Тамо вас свако познаје и воли,

А овдје нико познати вас неће;

Бољи су њихови и кршеви голи

Но цвијетна поља куд се домаћи креће.

 

Тамо вам свако братску руку стеже -

У нашем свијету за вас пелен цвјета;

За тамошње крше све вас, све вас веже:

Име и језик, братство, и срећа света,

 

Бјежите одавде!... Сунце нашег неба,

Неће вас гријат кô што туђе грије;

Грки су овдје залогаји хљеба

Гдје свога нема и гдје брата није.

 

 

 

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.