Драган Бурсаћ: Хвала ти, Милораде, за све!

Хвала ти у име вјечно незахвалне Нјемачке, Аустрије, Словеније и осталих западних пропасти економских, што си их снабдио најфинијом радном снагом у Европи. Младим, потентним, образованим, добрим људима, који су спремни чистити геријатријска говна по дампингованим цијенама, намјесто Сиријаца или Афганистанаца.

Dragan Bursać / 09. октобар 2018

Прошла су два дана од избора и нигдје не примјетих да је ико упутио барем малу званичну захвалницу Предсједнику Републике Српске, Милораду Додику. Да му зе захвали за све што је у својој ери урадио за Србе, Србима лојалне и све оне који се осјећају тако у нашем ентитету. А то није у реду. Није културно, није цивилизацијски и није људски.

 

Курци-палци академски

 

И зато, хвала ти Милораде за све! Хвала ти за деценије живота свих младих људи који су одрастали у твојој плодоносној сијенци. Хвала ти што је под твојом влашћу изњедрено највише дипломираних глумаца, редитеља, економиста, правника, професора. Хвала ти што си им обезбиједио послове у кафићима, молерајима, на пијацама или комерцијалној набавци џирло кураца-палаца. Такође, велико ти хвала што си са својим тимом успио омогућити свој тој силној дјеци да достојанствено, без бјежања, у миру и тишини сачекају своје радне визе за Словенију или Нјемачку чак. 

 

Хвала ти у име вјечно незахвалне Нјемачке, Аустрије, Словеније и осталих западних пропасти економских, што си их снабдио најфинијом радном снагом у Европи. Младим, потентним, образованим, добрим људима, који су спремни чистити геријатријска говна по дампингованим цијенама, намјесто Сиријаца или Афганистанаца. То ти се ове земље никада не могу довољно назахваљивати. А богме нити наречени бауштелци наши, које је твој режим тако силно и квалитетно мотивисао, да компјутере, лабараторије, суднице и економске институте замијене пеленама за одрасле.

 

Просвјетитељу наш

 

Хвала ти и у име оних који су остали. Што си их научио како се правилно резонује и како се валоризују истинске вриједности. Хвала што си оба ока отворио сваком студенту у кампањи - Партијска књижица, прије индекса. Хвала ти што си помогао тим младим, а неодлучним људима да се ухвате у коштац са бандерама, љепилом и плакатима, намјесто са досадним књижуринама и скриптама. На концу, академском концу, хвала ти што си по генијалном аутоматизму омогућио да неписмени млади људи постају директори, савјетници и секретари, јер јебо диплому, купиће се од првих десетак плата. Хвала ти што си тако оснажио образовни сектор. Академски, нема шта!

 

Кад смо код образовања, хвала ти што си аминовао, дословно аминовао улазак вјеронауке и у средње школе, што си сегрегирао атеисте и агностике и њихову дјецу. Јер само Бог нама уз тебе помаже. Хвала ти што дјеца приликом уписа на медицинске факултете у Републици Српској кажу, ако Бог да и завршим студије, остајем овдје. Јер Бог је најважнији у медицини. И хвала ти што ниси омогућио оним свршеним младим љекарима да се на Бога каменицама бацају док чекају на бироу посао и уче њемачки језик, али то је све под захвалницом за младе у печалби.

 

Захвалница имућних

 

А кад смо код младих, опет хвала теби и твом тиму, прецизније тимовима што сте створили тако пожељну ситуацију, па дјеца сваког имућнијег, а твог човјека могу студирати од Милана, Торина, Болоње, до Беча. Хвала ти што дајеш комоцију сваком виђенијем оцу и мајци да не мијешају дијете са стоком неопјеваном. Хвала ти, не знам како ми ово паде баш сад на памет, што је твој режим породио највећег писца међу економистима и највећег економисту међу писцима, Николу Шпирића. Да није тебе, Милораде, Шпирић би још и сад политички лутао и вјероватно би и двадесет партија промијенио, можда и у Нашој странци завршио, колико је склон експериментима. Хвала ти, кад смо код Шпирића, на читавој галерији ликова које си породио, неке Боже ме опрости, умало и буквално, од младих снага око Радојичића, до старе гарде која се око тебе мота еонима. Да није тебе, Милораде, гдје би био, шта знам, декан медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић? Добро, нећу да прејудицирам, само ред би био да ти се барем у “Гласу српске» одуже захвалницом.

 

Посланица новинарима

 

Кад смо код «Гласа», хвала ти Милораде на најбољем новинарском покољењу које си креирао. Хвала ти на РТРС-у, АТВ-у, Гласу, СРНИ, хвала ти на овим новим чудесима од порталоида, на 40 енглеских специјалаца, на оном Самуелу, хвала ти на свим државним ударима које си разоткрио. Хвала ти на Кесићу, Каргановићу, на Кецмановићу, на Ђаковићу, хвала ти на Михаиловићу и на још десет буљука знаних и незнаних, међународно признатих новинарских величина. Опет, да није тебе, они би таворили у просјечности средине која их не схвата.

 

Хвала ти, не може се то заборавити, на свим школама, путевима, мостовима, покојем тунелу заједништва. Хвала ти на свим амбулантама, болницама, на свима котловницама и спалионицама. Јер да није тебе, њих не би било. И неправда је како се ништа по теби од овога не зове. Знам, знам, има ту «Србија», па “9. јануар», па опет «Србија», па «Побједа»...али сувише си скроман, прескроман Милораде. 

 

И не само то, ево да није тебе, рецимо, и ови нови аутопут који води у Србију, до Добоја, сад за сад, да није тебе, он би био крцат. Овако, тачно си изнивелисао стандард, па се поштен човјек до миле воље може возикати, провјеравати перформансе свог аудија или мерцедеса, може гледати вуче ли му волан на лијево или десно, може и дрифтати, теби хвала...а не као у мрској Федерацији да се гура на аутопуту са по десет, петнаест аутомобила у минуту. Ужас. Хвала ти што си водио рачуна о генију Радојичићу, градоначелнику наше Бањалуке, који је успио излобирати да се гријемо на дрва, као у квалитетно и неправдено запостављеном 18.вијеку. Као рођени Петровчанин ту ти се посебно захваљујем. Јер нема ништа љепше него кад се шума сијече, цјепке спремају и ложи дрво. Хвала ти што ће ове новоотворене школе у склопу горе наведених економских мјера бити некако простране, бездјецне, да се тако изразим.

 

Духовниче наш!

 

Али највише од свега, хвала ти на оној духовности коју си завео међу народом. Зли језици ће рећи да је то страх. Није страх, зли, плаћенички језици! То је очинска контрола. И кад доброћудно кажеш у Гацку да ћеш отпустити отпаднике из термоелектране ако не гласају за тебе, и кад кажеш милим тоном да ћеш тражити да ти пензионери врате помоћ, ако не гласају за тебе, и кад милозвучно саопштиш да ћеш оног Давора Драгичевића помести са Трга, за све ти то хвала. И видиш на овим изборима како су те сви послушали. И пензионери и запослени и сви, сви. Ови са трга да се преиспитају, незахвалници.

 

И послије тебе, ТИ

 

Хвала ти на концу, што послије тебе остајеш ти. Јер ти си обликовао умове ових људи, ти си им формирао навике, ти си одредио на који начин ће размишљати, на који начин ће гледати на свијет око себе и како ће дјеловати. 

 

А то ти они никада неће заборавити! Сада још нису свјесни среће коју си им донио, али за коју деценију, сасвим сигурно ће те памтити.

 

Хвала ти још једном на свему, путуј, добрина те носила у Сарајево. Рекао бих, покажи им се тамо у једнаком свјетлу као овдје у Бањалуци, али не могу. 

 

Толико говно ипак нисам!

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.