Драган Бурсаћ: М наме ис Соломон, Самуел Соломон!

Најмање што Република Српска може је да хапси. Хапси га зато што је друге боје коже, зато што је из друге земје, зато што говори другим језиком, има друге обичаје, зато што је дошао код нас и зато што је оженио Српкињу. Хапси, полицијо!

Dragan Bursać / 01. октобар 2018

Погледао ме је оним погледом испод обрва и изговорио реченицу од које се ледила крв у жилама. Заправо, двије реченице:

 

-М наме ис Соломон, Самуел Соломон. Самуел Соломон Сумант. 

 

Све ми је било јасно. Попут муње ошинула ме је мисао, јебо те, управо разговарам са британским шпијуном. Обавјештајац у служби Нјеног Величанства. То је то! Гледам својој смрти у лице. Додуше, лице је нешто тамније од бондовског, нема оних тикова и плавих ледених очију, али хеј, времена се мијењају. Прави Бонд је почео пити Хајнекен, а сљедећи ће бити афроамеричка лезбејка са поремећајем пажње...Хмм, све у свему, овај Соломон је у данашњој позитивној дискриминацији скроз зајебан шпијун. А представља се као неки информатичар, душа драга.

 

Не, нећеш нада ме, Суманте Самуеле!

 

А све је почело правовременом интервенцијом лучоноша објективног, истраживачког и правдољубивог новинарства у нас. Алтернативна телевизија, бочни фар РТРС-а и њеног одјела за истраживање, портала Српскаинфо, јавила је да се у Републици Српској крије један конкретан обавјештајац. Прави правцати, са именом и презименом. Стварна особа, да тако кажемо:

 

«Наши оперативци су регистровали чак тридесет и три прелаза државне границе овог лица од почетка године, користио је три различита аутомобила, а занимљива су и његова путовања на релацији Доха – Сарајево – Катар, као и летови са регионалних аеродрома према безбједносно интересантним дестинацијама. Такође, евидентирани су и његови контакти са другим странцима који су окупљени око поменуте групе, као и са онима који су у свакодневном контакту са аташеима појединих амбасада у БиХ, рекао је неименовани "извор" АТВ-а.

 

Гдје сте сад Буке и букачи и остали сорошевци, бандо плаћеничка?! Овако се зарађује новинарски лебац са седам кора. Правом информацијом у правом моменту, тик прије избора. Види ти њега, мајка му стара, 33 пута прешао границу у задњих годину дана. То има пара ко гована! Нормално да има кад га финансира Круна у Лондону, која отима од гладних колонија. Па нормално да лети за Катар и Доху из техеранског Сарајева. Да је поштен човјек, па да лети из Бањалуке за Москву. Добро, не може за Москву, али може барем за Београд. Али не, хоће он да се дружи са «браћом» да разматра терористичке планове, да црта мапе зелене трансверзале у хладу катарског Емирата, док нама пакао спрема.

 

Неће да може, Самуеле! Неће да може, док смо под истим кровом наше Републике Српске, са Милорадом Додиком на челу!

 

Самуел би да руши власт!

 

Него, око које се ти то групе врзмаш Самуеле? Чек да видимо:

 

«Активирао се унутар групе 'Правда за Давида' и ради на кампањама на друштвеним мрежама за прикључивање овој групи, као и учесталим вербалним позивима за долазак на Трг и свргавање власти,” јавља слободарски АТВ, а преноси РТРС.

 

А то би ти, несрећо британска? Па, јасно к'о дан. Наравно да удараш тамо гдје нам је Република Српска најтања. Наравно да си се спанђао са оним издајницима са Трга. 

 

Видиш ти то, Соломон је неки компјутерски фрик, неки манијак, па хакује тамо наше рачунаре, убацује им некакве вирушчине, а онда у слободно вријеме позива и то вербално, молим вас лијепо, на свргавање власти. Али како се то само инфилтрирало, како се то закоптило, како је то ушло у све поре нашег друштва, па то није нормално.

 

Не жену, Соломоне!

 

И не, то није све. Као сваки обавјештајац у служби Нјеног Височанства, прво је нашао жену. И то какву жену! Нашу жену, Српкињу. И онда је оженио. Шта ти је разбојник. То улази у емотивне сфере нашег човјека. То прелази кућни праг домаћински. Соломоне, бекријо, нећеш више!

 

Никада!

 

И да знаш, ти си први који је пао. Остаје још 39 специјалних обавјештајаца и обавјештајних специјалаца. Ти си врх леденог бријега. Уствари, више си индијско сунце, али манимо семантику. Дохакао си.

 

Чек да видимо још шта радиш, Соломоне, безобразниче један:

 

“АТВ и РТРС пренијели су да су од појединих чланова групе "Правда за Давида" дознали да се странац појавио изненада, да се представља као запосленик Канцеларије високог представника у БиХ (ОХР) и да већ мјесец дана редовно посјећује скупове, али и организује плаћене кампање на друштвеним мрежама, као и тзв. микротаргетирање плаћеним огласима и промоцијом њених циљева.”

 

Појављујеш се изненда, а? Па нормално кад си обучен за то. Да си поштен, па да се појавиш полако, очекивано, да пошаљеш неки допис у Градску управу 15 дана раније прије појављивања, као свака нормална особа у Републици Српској, али не, ти хоћеш изненада, на кварно?! А ово да си запосленик код Инцка, то је очекивано. Па нас наш РТРС редовно обавјештава да је код њега у ОХР-у ваша база, ваша сигурна кућа. И шта кажеш да радиш, микрокредитираш по мрежама? Е, свака ти част! Па ти мислиш да су наши новинари туке и да не знају шта значи плаћање огласа. Одакле ти лова, Соломоне? А да, ти си у служби Нјеног Височанства. Извини, понијело ме, јеби га.

 

Сат је зврндао на мом Тесла мобителу и стапао се са реченицама:

 

--М наме ис Соломон, Самуел Соломон. Самуел Соломон Сумант. 

 

Кроз главу ми је прошла мисао како то треба хапсити. Најмање што Република Српска може је да хапси. Хапси га зато што је друге боје коже, зато што је из друге земје, зато што говори другим језиком, има друге обичаје, зато што је дошао код нас и зато што је оженио Српкињу. Хапси, полицијо! Крив је за нешто док је такав. Ако није за шпијунажу, крив је за нешто. Нема тога странца  који није крив. Питајте АТВ и РТРС.

 

Едит: Индијац Самуел Соломон Сумант, кога су медији под контролом СНСД-а, АТВ и РТРС, прогласили за страног агента, поднио је тужбу против ове двије медијске куће.

 

Соломон је негирао наводе из текста који је АТВ објавио, а РТРС пренио на свом порталу, према којем је означен као један од 40 "стручњака за обојене револуције" и проглашен британским шпијуном.

 

- Нисам британски агент. Ја сам индијски држављанин који је ожењен држављанком Босне и Херцеговине. Она живи у БиХ и ја сам овдје посљедњих седам, осам година. Живим овдје, овдје је моја кућа и мој други дом, рекао је Соломон за овдашње медије.

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.