Драган Бурсаћ: Смрзнута Србија

Јер не можете бити сигурна кућа за ратне злочинце, не можете у славну одору Степе Степановића облачити Аркана, не можте славити Младића једнако и више од генерала српске војске у Великом рату, а да не заслужите магарећу клупу.

Dragan Bursać / 12. новембар 2018

Foto: RTS screenshot

Радио телевизија Србије је приликом емитовања свечане церемоније обиљежавања стоте годишњице завршетка Првог свјетског рата у Паризу, убацила смрзнути кадар предсједника Александра Вучића. Добро сте прочитали.

 

 

 

Вучић је тамо далеко

 

Прегаоци ове пропагандне машинерије на трагикомичан начин су испоштовали свог јединог, истинског шефа и угурали га на силу у нашу реалност. Сви који су гледали пренос из Париза, могли су се увјерити да је распоред сједења свјетских званичника, као и њихова минутажа у живом преносу завислиа од односа снага у данашњем свијету, као и од угледа коју земља има у том истом свијету.

 

Што ће рећи, да је Вучић сједио негдје са стране, да се појавио у преносу на секунду и по и да није партиципирао у било чему важном.

 

Па су се по друштвеним мрежама појавили дословце исправљачи кривих Дрина, који веле како Вучић јесте, али Србија НИЈЕ заслужила овакву бламажу. Па појашњавају, како је скандалозно, што један Хашим Тачи сједи иза Путина и рукује се са њим, док је Вучић ваистину «тамо далеко». Па се удружила десница са квазицентром док псује и Јелисејска поља и Макрона запијевајући никад више са «курвом Европом».

 

Али, ето, Свети РТС, исти онај који је у лајву испраћао тенкове на Вуковар, исти онај кога је Милошевић са својим хијенама испројектовао да испоручује мегатоне лажи у деведесетим, е тај РТС, повампирен, креирао је залеђену слику новог Великог Вође Вучића, на кога су кобива све свјетске камере упериле своје објетиве. Дабоме, да је то спрдња са здравим разумом, увреда за интелигенцију оно мало преостале интелигенције у Србији, али, још више је то формула због које је и Вучићу као репрезенту Србије, мјесто било у ћошету.

 

Аркан у Степиним чизмама

 

Јер не можете бити сигурна кућа за ратне злочинце, не можете у славну одору Степе Степановића облачити Аркана, не можте славити Младића једнако и више од генерала српске војске у Великом рату, а да не заслужите магарећу клупу.

 

И није Вучић морао упрегнути РТС како би доказао битност, него је баш због упрегнутог РТС-а, једнако као и дведесетих Милошевић, доспио у задње посматрачке редове подно Тријумфалне капије. Па онда није свијет крив Србији што је од побједнице у Великом рату претворена у повијесног негативца у горем случају или барем у анонимуса у бољем.

 

Криве су јој њене вође, са својим популистичко-ауторитарним алаткама попут горе поменутог РТС-а. Крива је Србији залеђена Србија. Јер, скандал у коме један Јавни сервис једне државе монитра, болдује и леди слику зарад присутности свог првог човјека је без преседана.

 

Осим у Сјеверној Кореји, можда Венецуели и наравно Србији.

 

Трећи ред са стране

 

Али, «смрзнута» Србија није само Вучић и његови послушници. Смрзнута Србија јесу људи, који на жалост, прелазе преко бруке коју неко чини у њихово име и рационализују је великим теоријама завјере. Смрзнута Србија и јесте она смрзнута опозиција у истој која готово да и не постоји. Смтрзнута Србија јесте губернија једног човјека који има све важније медије у њој и који својим грађанима у свом имагинаријуму испакује «бољи живот за две, највише три године», на срамоту својих предака, који су прије стотину година баш испред Тријумфалне капије поносно позирали и салутирали са аустралским, новозландским, британским, америчким и франсцуским војницима. На срамоту тих хероја који су прије једног вијека устали и на правој страни повијести бранили себе, свој народ и своју част.

 

У међувремену, а то није искључиво Вучићева кривица, Србија је постала једна заиста смрзнута држава, која је свој понос продала зарад правдања злочина и злочинаца, која је намјесто развоја и повијесног успјеха у породици европских народа одабрала тоталитаризам, једном, два пута, три пута и која данас у 2018. години ужива мање демократије него прије стотину година. Дословно.

 

Е зато је смрзнута! Зато су дјеца њена одавно постала «бисери расути по целом свету» која се стиде наслијеђа крвника чије име се слави у тој Србији.

 

Ма не треба бити пуно паметан, па видјети како један габаритни ратни злочинац Шешељ сједи у Скупштини, како други Шљиванчанин држи предавања по земљи, док издаје књиге и позива на нове ратове, како се потпредсједница парламента србијанског спрда са дјецом убијеном у Сребреници...

 

И онда се неко упита, ко бива реторички, зашто је Србија скрајнута са повијесне мапе Европе. Не, није скрајнута, сама се забила у пркно те исте повијести и њене карте. Сама хита ка оном десном Путину, као оном популизму пољском, као оном Орбану -кључару врата народа.

 

Када поставите овако ствар, онда вам је јасно да је неко у Бриселу или конкретно у Паризу закључио, не није то она Србија која је донијела мир Европи. Ово је једна друга Србија искреирана на другим мјестима, која има посве друге цијљеве. У овој Србиј један човјек може све, може ледити слику у живом преносу, е да би му поданици уживали у лијевом профилу ваљда. Може обамњивати свој народ док дилетантски државу води у окриље бијеле куге.

 

Е, за тог господина, трећи ред са стране, молићу. На срамоту прије свега оне смрзнуте Србије уз жељу да се одледи чим прије.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.