Драшко Станивуковић за БУКУ о окупљању у Бањалуци: Људи морају физички изаћи. Није довољно лајковати и гледати нас уживо преко Фацебоока

Драшко Станивуковић, посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске каже за БУКУ како ће вечерас бити мирно и достојанствено окупљање у Бањалуци, те да ће то бити почетак борбе.

BUKA intervju / 27. јун 2019

foto BUKA

Он каже да је, поред окупљања, договорено на информативном разговору у полицији и мирна шетња, те да ће се на лицу мјеста рећи траса којом ће се ићи.

" Ако било који полицајац буде писао казну било коме, нека пише на моје име. Ја немам инструменте, немам палицу, пендрек да заштитим грађане али могу их заштитити својом жртвом, сопственим дијељењем бриге, идемо све док не ослободимо Бањалуку. Али Јелена Трвић, Небојша Вукановић и ја не можемо никога ослободити док људи сами не дођу. То је наша порука" каже он у разговору за портал БУКА.

Са њим смо разговарали о вечерашњем окупљању, о разлозима због чега би људи требали да се окупе у Бањалуци, али и о томе због чега се поменута тројка не држи пословника у Народној скупштини РС.

 

Због чега би грађани требало да изађу данас?

Неко ко има пензију 300 КМ са којом треба да преживи, неко ко има плату 500 КМ а најчешће је нема. Ако се у једној земљи у години затвори 90 подручних школа, ако се у четири године затворе три банке и нестане 500 милиона КМ, односно 180 мостова, фабрика, путева, аутопутева, ако вам не дају да се окупите на Тргу, гдје су могли Грци и Римљани прије 2000 година, ако протјерују ђаке из школских клупа, јер вам родитељи морају ићи из ове земље, и ако вас на крају почну тјерати из парковских клупа, и ако захтјеви за окупљањем буду да се окупите на тргу, да вас не батинају и не тјерају са парковских клупа, ја мислим да постоји 1001 разлога да се више него једном изађе на протесте 

 

У том правцу иде и моје сљедеће питање, може ли се једним мирним окупљањем обухватити сви ови побројани проблеми?

Ја мислим да ће по први пут испред нашег народа стати нова лица на политичкој сцени. Људи који сто посто ни за шта не би продали ову борбу и врховну идеју нашег народа и грађана а то је да се овдје живи боље. Мислим на Јелену Тривић и Небојшу Вукановића. Ја сам ту због имена које носим и због свега што радим. Зато сам свјестан да ће ова борба бити изазовна. Ми прво почињемо са захтјевима из минуса, јер ми тражимо оно што је било 2000 година уназад а онда ћемо тражити нешто што је сходно времену до прије педесет или сто година.

Ево споменули сте та три лица, колико је то терет за вас појединачно а колико терет за компетну опозицију?

Ја сам свјестан да многе моје старије колеге, не улазим у разлоге зашто, много калкулишу. Нас троје смо само укруг назвали и рекли - овдје се мора изаћи. Рекли смо само да се не пуца, а пуца се. Почели смо протјеривати са парковских клупа, истјерало нас из црквеног дворишта. Има ли још нешто? Само још треба да нас стријељају па да будемо крвава бајка. Ја не знам шта више. Ово је прије свега обавеза и дужност. Са друге стране ми смо се одважили, не осјећамо никакав терет, осјећамо одговорност спремност да упутимо јасну поруку. Спремни смо да будемо на првој линији борбе. Ако неко очекује да ми промијенимо нешто онда морамо имати људе са којима то мијењамо. Морамо имати људе који то подржавају. Људи морају да схвате, ни гледање видео снимка данас уживо ни силни коментари ни дијељења неће помоћи ако се данас не дође тијелима, бићем и чистом идејом. Ићемо ми и нема шансе да ће ово троје одустати од ове идеје. Идемо на 101 посто.

 

Ви сте и јуче користили сваку прилику да позовете људе на окупљање па су вам колеге из позиције говорили како злоупотребљавате скупштинску говорницу, да се самопромовишете и да се не држите пословника. Како одговорити тој другој страни?

Да ли је вама нормално да народни посланик дискутује о некој њиховој мизерној одлуци,  да се нешто уради најситније и прича о темама који се налазе у двије три тачке које они мијењају? Или треба да причамо о убиствима и о пензијама и укидању инвалиднине борцима? Видите ми се осјећамо јако глупо. Ја мислим да је наша дужност да причамо о болу нашег народа и свих грађана. Ја мислим да је наша дужност да ако је тема јавни ред и мир, да ја не треба да причам о томе да ли пас од 80 или 70 кг треба да има брњицу или може пас од 40кг да има брњицу. То је маргинална тема, иако важна тема. Поред свега што ам се дешава. Убиства Протјеривања. Прогони. Све то кад саберете онда као треба да кажете - уважени посланици ја мислим да пас са 60кг треба да има брњицу. Ја овим не поништавам тему. Ако се они држе само криминала, онда се и ми требамо држати наше идеје. Па видјели сте због чега протестују људи у Чешкој, због неке афере која је била питај бога кад, људи излазе због поскупљења од 1 пфенинга. У Бањалуци поскупио одвоз смећа, поскупило гријање, поскупила вода, сад имамо нулту толеранцију за дуг на струју. Ја не знам шта треба више? Побило нас. И онда мени кажу Станивуковићу, причај о брњицама на њушки за пса. Па имам и ја брњицу, требам је са себе скинути.  


Разговарао Елвир Падаловић

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.