Други "ИНТИМЕ ЈАЗЗ ФЕСТ" у Банском двору

У организацији Банског двора -Културног центра у Бањалуци ће се од 23 - 26.11.2019. године одржати 2. фестивал джез музике ИНТИМЕ ЈАЗЗ ФЕСТ.

BUKA portal / 06. новембар 2019

 

Након великог успјеха и одјека који је иза себе оставио 2. Интернационални  фестивал умјетничке музике „ЈЕСЕЊА СОНАТА“, ово је друга фестивалска манифестација коју Бански двор реализује у овој години, настављајући  праксу организовања репрезентативних културних садржаја и програма у властитој продукцији.

2. фестивал джез музике ИНТИМЕ ЈАЗЗ ФЕСТ концептуално је замишљен као камерни  фестивал джез музике који ће се фокусирати на мање саставе и  врхунске солисте овог музичког жанра, укључујући максимално формације до джез квартета који су ушли у фестивалску селекцију.

Овогодишњи фестивалски програм обухвата концерте познатих джез састава и истакнутих джез умјетника.

ПРОГРАМ 2. фестивала джез музике ИНТИМЕ ЈАЗЗ ФЕСТ

Концерт  БОЈАНА ЗУЛФИКАРПАШИЋА & ВАСИЛА ХАДЖИМАНОВА (субота, 23.11.2019. године)
Концерт ЦОМБИНЕ QУАРТЕТ (недјеља, 24.11.2019. године)
Концерт ВЛАДА МАРИЧИЋ КВАРТЕТ (понедјељак, 25.11.2019. године)
Концерт ВЛАТКО СТЕФАНОВСКИ ТРИО (уторак, 26.11. 2019. године)

Покровитељ овогодишњег фестивала је Град Бања Лука, док је банка партнер Банског двора  Адико банка.

Сви фестивалски програми ће се одржати у Концертној дворани Банског двора са почетком од 20:00 часова а улазнице за концерте ће бити у продаји већ од четвртка 07.11.2019.  године,  по цијени од 10 КМ  за прве три фестивалске вечери и 15 КМ за завршно фестивалско вече.

Улазнице се могу купити на билетарници Банског двора сваким даном осим недјељом, у периоду од  10:00 до 18:00 часова.

У складу са добром праксом бројних джез фестивала у окружењу, фестивал ће се и ове године након сваке концертне вечери у Банском двору „наставити“ у бањалучком клубу Цитy Пуб, у којем ће од 22:00 сата наступати познати бањалучки джез састави „ЈаззБлесс“ и „Цомбине Qуартет“  као носиоци Јазз Јам сессион-а, којем ће се придружити и остали учесници фестивала.

"Вјерујемо да ће и овогодишњи фестивалски програм имати једнако снажан одјек као и прошлогодишњи, те да ће сви фестивалски садржаји поново бити максимално посјећени и показати да Бања Лука има публику која воли и слуша квалитетну музику", рекао је директор Банског двора Младен Матовић

 

Част да  отвори ИНТИМЕ ЈАЗЗ ФЕСТ припашће двојици врхунских джез пијаниста БОЈАНУ ЗУЛФИКАРПАШИЋУ  и ВАСИЛУ ХАДЖИМАНОВУ, који ће одржати свој цјеловечерњи концерт у суботу 23. новембра.

Медији су их више пута описали као „страшни дуо“ који публици пружа несвакидашњи ужитак слушајући их како свирају на два клавира.

БОЈАН ЗУЛФИКАРПАШИЋ, музичар, клавириста, композитор, аранжер и продуцент, рођен је 1968. године у Београду. Бојан има двојно држављанство - српско и француско, а живи између Париза, Амстердама и Београда, најчешће у Француској. Влада српским, француским и енглеским језиком.  Након завршене музичке школе „Стеван Мокрањац” у Београду  1986. године постаје стипендиста америчке школе „Блуе Лаке Фине Артс Цамп” у Мичигену.
Само годину касније 1987. наступао је као клавириста Биг-бенда РТБ-а, под диригентском палицом Звонимиром Скерлом, а у наредним годинама освојио је бројне домаће и међународне награде и признања, међу којима су: најбољи југословенски млади джез музичар (загребачки Јазз Фаир, 1989. године), прва награда за солисту на паришком конкурсу „Ла Дéфенсе” (1990. године) и прва награда за композицију на истом конкурсу (1992. године), награда „Дјанго Реинхардт” за најбољег джез музичара Француске (2002. године), а додијељена му је и титула „Цхевалиер де л’ордре дес Артс ет дес Леттрес“ од стране француске владе.

ВАСИЛ ХАДЖИМАНОВ рођен је у Београду, а класично музичко образовање почео је да стиче већ са пет година. Завршио је средњу музичку школу „Стеван Мокрањац“. Музичко школовање наставио је као стипендиста Беркли коледжа у Бостону, гдје је и дипломирао на одсјеку за клавир 1995. године. Током студија на Берклију, наступао је са групом „Свети“ са Марком Ђорђевићем и Батом Андоновим. Са Паскал Бокаровим афро-поп бендом, ишао је на турнеју по САД. У Њујорку је сарађивао са познатим музичарима попут Дејвида Гилмора и Крис Чика. У исто вријеме је радио у „Томандандy“ студију као музички програмер. По повратку у Србију 1997. године, оснива Васил Хаджиманов бенд. Тада почиње његов рад на спајању етно музичке баштине Балкана и западњачких музичких поджанрова (джез, фанк, њорлд мусиц). Године 2001. објављен је први албум Васил Хаджиманов бенда. Хаджиманов сарађује и са другим бендовима, па је био и члан сљедећих састава: „Дарквуд Даб“, “Баце Qуартет“ , Трио Свети и Васил Хаджиманов пиано трио. Свој први солистички концерт у каријери одржао је управо у Концертној дворани Банског двора у Бањалуци.

Другог дана  Фестивала джез музике, у недјељу 24. новембра представиће нам се реномирани домаћи джез састав  ЦОМБИНЕ QУАРТЕТ. „Цомбине Qуартет“ је настао 2012. године у Бањалуци. Чине га четворица ентузијаста и умјетника: Милан Савић, дипломирани академски музичар, пијаниста и диригент, професор клавира,  Стефан Тешановић, будући доктор медицине, врсни гитариста бенда, Дејан Ђорђевић, дипломирани академски музичар, професор контрабаса и гитаре, Дејан Тркуља, дипломирани академски музичар, магистар кларинета, докторант на Академији уметности у Новом Саду, доцент професор на Академији умјетности Бања Лука и бубњар бенда.

Са жељом да помире традиционално и модерно, а да у томе пронађу свој стил и правац, стварају своју, ауторску музику, и раде на свом првом компакт диску. Осим тога, прилагођавају, и на свој начин изводе джез стандарде. Одржали су низ концерата, од којих са задовољством издвајају, већ традиционалне ЈАЗЗ ДАТЕ−ове у Народном позоришту Републике Српске. Наступали су у Београду, Новом Саду, Нишу, Суботици, Врању, Сарајеву, Бања Луци, Приједору, Градишци, Бихаћу, Фочи, Теслићу, Козарској Дубици, Требињу, Андрићграду у Вишеграду, те у Стразбуру (Француска) и Санкт Петербургу (Русија), као и на регионалним музичким  фестивалима, ОК фесту и Јазз фестивалу на Зеленковцу.

На прошлогодишњем „ИНТИМЕ ЈАЗЗ ФЕСТ-у“ у новембру 2018. године, били су бацкгроунд бенд  Фестивала и носиоци Јазз Јам сессион-а.

Трећег дана  Фестивала джез музике ИНТИМЕ ЈАЗЗ ФЕСТ, у понедјељак 25. новембра публици у банском двору ће се представити етаблирани джез састав – ВЛАДА МАРИЧИЋ КВАРТЕТ.

„Влада Маричић Qуартер“ чине: Владимир Маричић (клавир), Бата Божанић (бас гитара), Петар Радмиловић (бубњеви), Лазаро Дел Торо Вега (перкусије).
Улазнице за концерт могу се купити на билетарници Банског двора сваким даном осим неђељом, у периоду од 10.00 до 18.00 часова, по цијени од 10КМ.

Владимир Маричић  рођен је у Шапцу, 1965. године. Ту прави своје прве кораке у музичкој професији. Године 1982. формира свој први бенд, а 1985. године сели се у Београд. Већ наредне године основао је "Арт Боп Qуартет " (са тенор саксофонистом Љубишом Паунићем и бубњаром Мирославом Карловићем). На позив познатог бубњара Лазара Тошића,1987. године приступа његовом квинтету са којим први пут наступа и у иностранству. У Лондону је живио и наступао у разним джез клубовима са бразилским контрабасистом Рикародом Сантосом и бубњарем Марком Фелчером и са њима је снимио неколико оригиналних композиција.

По повратку у Београд, са новим снимцима направљеним у Радио Београду са познатим контрабасистом Мишом Бламом, издаје свој први албум, “Орнаментс”.

Слиједе концертни наступи са познатим београдским музичарима (Миша Блам, Лука Бошковић, Гоце Димитровски итд.). Свој други компакт диск, “Паганска трилогија“ издао је 1993. године.  Године 1998. издаје свој трећи ЦД, “Ритуал“, који је урадио уз помоћ и учешће Драгољуба Ђуричића (бубњеви).
Владимир Маричић је још 1993. године, у својству умјетничког директора, започео джез фестивал у родном Шапцу. Од 2000. године, са групом пријатеља, оснива “Шабац Интернатионал Блуес & Јазз Фестивал“ . Маја 2011. године издаје свој осми компакт диск, “Тхе Стреетс Оф Балкан“. Посљедњи албум, Владимир Маричић квартета, “Раин Данце (Ливе)“ снимљен 2019. године настао је као тежња умјетника да споје джез са традиционалном музиком Србије (Балкана).  Материјал за овај компакт диск снимљен је уживо на концерту овог бенда, октобра 2016. године, приликом наступа на 32. Београдском джез фестивалу. Као специјалан гост уз Владимир Маричић Qуартет, појавио се и трубач, Бриан Лyнцх.

Завршница другог Фестивала джез музике ИНТИМЕ ЈАЗЗ ФЕСТ остављена је за концерт  састава ВЛАТКО СТЕФАНОВСКИ ТРИО. Уз Влатка Стефановског, једног од највећих гитаристичких виртуоза на овим просторима, сцену ће дијелити Гјоко Максимовски (бас гитара) и Дејан Миросављевић (бубњеви).

Завршни фестивалски концерт ће бити одржан у уторак  26. новембра у  Концертној дворани Банског двора.  

Влатко Стефановски, почео је свирати гитару са 13 година. Почетак његове каријере  обиљежава оснивање бенда "Леб и Сол" који ће постати један од најважнијих бендова бивше Југославије са својом фузијом традиционалне македонске музике и рокенрола.

Већ четири деценије гитара је његов сапутник, а у том периоду Влатко Стефановски се истакао као врсни инструменталиста познат по невјероватној гитарској техници. Вјешто комбинујући етно джез, инструментални рок, джез фјужн и блуз, Стефановски ствара несвакидашње звучне пејзаже у пребогатом опусу дуге каријере. Од средине деведесетих Влатко започиње соло каријеру те снима албуме “Цоwбоyс & Индианс” и музику за Позориште Сарајево. Са својим триом снима албум “Влатко Стефановски Трио”, на “Тхундер Фром Тхе Блуе Скy” враћа се етно коријенима, слиједи издање “Кула од карти” и музика за филм на албуму “Кино култура”. Рад с гитаристом Мирославом Тадићем на албумима “Крусхево”  и “Трета мајка” бациле су ново свјетло на акустичну гитару Стефановског и истраживање македонске традиционалне музике. Албум “Сеир ” објављен 2014. био је први кантауторски након 11 година.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.